Musorujsag
Élő Eredmények

Átmeneti engedmény Hamiltonnak, az FIA óriási büntetéssel fenyeget

Átmeneti engedmény Hamiltonnak, az FIA óriási büntetéssel fenyeget

Auto Motor und Sport, Racing News 365, GPFans
Egyelőre engedményt kapott Lewis Hamilton az FIA-tól ékszerügyben, de csak Monacóig. A szabálysértőket nagyon kemény bírsággal fenyegetik, és még a bajnoki pontlevonás is egy lehetőség.

Lewis Hamilton és az FIA ékszervitája vált a Miami Nagydíj nyitónapjának slágertémájává. Azok után, hogy a hétszeres bajnok tüntetőleg az egész ékszerdobozát magára pakolta a sajtótájékoztatóra, az FIA technikai delegáltja jelezte, a Mercedes elmulasztotta kitölteni az FIA által e hétvégétől kötelezővé tett nyilatkozatot, mellyel a csapatok biztosítják a szövetséget arról, hogy versenyzőik mind az ékszerviselést tiltó, mind a tűzálló ruházat használatát előíró szabályt betartják.

A Mercedes versenyzője egyértelművé tette, akár el is tilthatják a versenyzéstől, akkor sem tudja minden testékszerét eltávolítani.

A nagy részét azért jelentjük, sikerült. Hamilton a Miami Nagydíj első szabadedzésre az eddig féltett fülbevalóitól is megvált, és gyedül az orrába helyezett piercinget hagyta a helyén, mivel azt egymaga nem tudja csak úgy eltávolítani.

Az FIA jelezte, két nagydíjhétvége erejéig engedményt tesz a brittel: Miamiban és Barcelonában még viselheti az orrában lévő ékszert az autóban, Monacóra viszont megoldást kell találnia.

A hírek szerint Hamilton a pénteki sajtótájékoztató és az első edzés között egyeztetett az FIA-val a kérdésről. A versenyző elmondta: „Legalább két ékszert nem tudok kivenni, ezek egyikéről nem mondanám el, hogy hol található. Platinából van, nem mágneses, sosem volt vele biztonsági problémám a múltban, és tizenhat évről beszélünk. MRI-vizsgálatokon estem át, és nem kellett kivennem a platinát, mert nem okoz problémát.”

Hogy mi lesz a megoldása, illetve hogy hajlandó-e megszabadulni a „beépített” ékszereitől az FIA szigorítása miatt, az heteken belül kiderül.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A német Auto Motor und Sport időközben megtudta, milyen büntetések járhatnak a vonatkozó előírások megszegéséért. Az FIA gondoskodott arról, hogy hatékony legyen a szabályozás.

Az első vétség esetén a versenyzőnek 50 ezer eurót kell fizetnie az FIA-nak, mellé további 25 ezer eurót „próbaidőre”. Amennyiben újabb szabálysértésre kerül sor, a büntetés összege 100 ezer euróra nő, amin felül még jönne a 25 ezer eurós „letét”. Egy harmadik kihágásért már 250 ezer euró a bírság, és ebben az esetben pontlevonást is magával vonhat az engedetlenség. A hírek szerint akár 10 pontot is veszíthet a szabálysértő.

Az FIA emellett egyértelművé tette, a csapatokat is felelősségre lehet vonni ékszerügyben. Amennyiben lejelentik, hogy mindenben szabályosan járnak el, és kiderül, hogy mégsem, tőlük is követelhetnek akár 250 ezer eurót…

Érdemes tehát kétszer is meggondolniuk a versenyzőknek, ragaszkodnak-e az ékszereikhez, kabalakincseikhez versenyzés közben.

Érdekesség, hogy az ékszerviselési tilalom több mint egy évtizede benne van az FIA szabályzatában. Hamilton ugyanakkor elárulta, 16 éve ékszerekkel versenyez, és sosem volt még belőle problémája.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak