Musorujsag
Élő Eredmények
×

Újra Hamilton előtt: a boldog Bottas az álmát éli a csapatváltás óta

Újra Hamilton előtt: a boldog Bottas az álmát éli a csapatváltás óta

F1, Sky Sports, The Race
Ismét a Mercedes és Lewis Hamilton előtt az Alfa Romeo idei legjobb rajthelyét szállító Valtteri Bottas! A pénteki bukása után büszke, hogy kárpótolta csapatát, és elismerte, nagyon boldog a csapatváltása óta.

Idei legjobb időmérő edzését teljesítette Valtteri Bottas az Alfa Romeóval. Volt csapattársát, a továbbra is a Mercedest kormányzó Lewis Hamiltont legyőzve szerezte meg az 5. rajtkockát a Miami Nagydíj időmérő edzésén, és ezzel a bahreini hatodik pozícióját túlszárnyalva a bajnoki címért küzdő két csapat első számú üldözője lett.

Pedig a hétvégéje nem úgy indult, hogy ebből szárnyalás lehet. Bottas pénteken a szabadedzésen a falba állította az Alfa Romeót, és a javítási munkálatok miatt ki kellett hagynia a második szabadedzést. A kipufogója sérült, ki kellett cserélniük a turbót (már az utolsó, 3. példányánál tart), és a felkészülését is tönkretette az incidens.

Valtteri Bottas (Fotó: Alfa Romeo)

A szombati harmadik szabadedzésen próbálták behozni a lemaradást, és bár a 14. helye nem azt mutatta, hogy nagy dolgok várnak rájuk, az időmérőn valami bekattant, és a finn újabb remekléssel szállította az engesztelő szezonon belüli csúcsot a csapatnak.

„Kötelességemnek éreztem, hogy visszafizessem ezt a csapatnak egy jó eredménnyel. Elégedettek lehetünk a visszatérésünkkel, mert sok kört hagytunk veszni pénteken”

– mondta Bottas.

„A harmadik edzésen arra fókuszáltunk, hogy rendben legyenek a beállítások, aztán találtam pár dolgot itt-ott, felzárkóztam a többi versenyzőre, és a hétvége legjobb körét a Q3 utolsó körében futottam. A Q1-ben közel voltam a kieséshez, nem volt könnyű, de miután elkaptam a ritmust, és fel tudtam készíteni a gumikat, ráleltem a helyes útra.”

„Igazán nehéz pálya ez, nem könnyű összerakni egy kört, valahol valamennyi mindig hiányzik. A tizennégyes és tizenhatos kanyarok között eléggé idegesé válik az autó, és ettől még nehezebb jól csinálni. De a Q3 rendben volt.”

„A péntekem után különösen nagy megelégedést jelent a mostani. Akkor a saját hibámból vesztettem sok kört, és extra munkát adtam a csapatnak is. Ezek után klasszul sikerült a talpra állás, igazi csapatmunka volt. És amint megvan az autó beállítása az időmérőre, már csak rajtam áll, hogy elkapjam a ritmust és hozzam az eredményt. Nagyon akartam ezt a csapatért a pénteki hibám után, és hogy sikerült, az csak még boldogabbá tesz.”

Az Alfát most érezte a legjobbnak az idei szezonban. „Tudtuk, hogy egészen rendben lehetünk ezen a pályán, és bizonyítottuk, hogy jó az autónk a lassú kanyarokban, és egészen jó az egyenesekben is. A lassú kanyarokban megvan a stabilitás, jó a leszorítóerőnk. Csak egy-két csúcstempójú kanyar van, ami nem az erősségünk, ezen még dolgoznunk kell, de az egyenesbeli teljesítmény már más.”

Valtteri Bottas (Fotó: Alfa Romeo)

Bottas Imolában elismerte, utódja, Russell és volt csapata, a Mercedes legyőzése extra motivációt jelentett számára a versenyen. Ezúttal is sikerült legyőznie a Mercedest, és Hamilton előtt áll a rajtrácson.

A csapatváltása óta érezhetően fűti a bizonyítási vágy és a dac, hogy megmutassa, többre képes, mint amit a másodhegedűsként eltöltött mercedeses években, azt pedig külön élvezi, hogy Hinwilben ő a vezér, akire hallgatnak, akit követnek, akitől a nagy dolgokat várják.

„Nagyon élvezem! A versenyzés részét is, de a csapattal való munkát és az F1-en kívüli életet is. Az álmomat élem jelenleg!” – mondta széles mosollyal. „Klassz, mert boldog vagyok. Biztos, hogy ezt az emberek is érzékelik, látják kívülről is, hogy szép időszakot élek. Jó érzés, hogy az emberek örülnek nekem. Határozottan érzem a támogatásukat.”

A harmadik sorból vasárnap is szép eredményt érhet el, ha jól kapja el a rajtot (ez idén náluk nem magától értetődő), és jól kivitelezik a futamot. Imolában az elszúrt kerékcseréje nélkül még dobogós is lehetett volna – kis szerencsével talán Miamiban is nyílhat rá esélye? „Természetesen, ez az F1, sok minden történhet, és nem vagyunk messze” – felelte Bottas. „A Red Bull és a Ferrari tempóját látva nehéz lesz, de bármi megtörténhet.”

„Nagy kihívás lesz a verseny. A gumiknak, az autónak, nekünk, versenyzőknek is. Annyit izzadunk, nem is tud lehűlni a testünk ilyen páratartalom mellett. Embert próbáló lesz, de jó az autónk a versenyen, eddig így volt, szóval harcolni fogunk” – ígérte.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: Alfa Romeo)

További tartalmak