Musorujsag
Élő Eredmények
×

Wolff figyelmeztette Andrettit: az új csapattal nőnie kell az F1 értékének

Wolff figyelmeztette Andrettit: az új csapattal nőnie kell az F1 értékének

GPFans
A Mercedes és a McLaren is kitart korábbi véleménye mellett az F1-es nevezéssel kacérkodó Andretti Autosport kapcsán: kiemelik, az új istálló érkezésének további érétket kell adnia a sportághoz, ahelyett, hogy felhígítaná azt, és nem mellékesen a közös kasszát is.

Noha tavaly nem jött össze a megállapodás Michael Andretti és az Alfa Romeo F1-es csapatának tulajdonosai között, az amerikai szakember nem tett le arról, hogy istállójával beszálljon a királykategóriába. Az utóbbi hetekben, hónapokban arról szólnak a hírek, egy meglévő alakulat felvásárlása helyett saját gárdával próbálkozna a rutinos szakember.

A tervekről és a lehetőségekről Miamiban az F1 vezetőivel is tárgyalt, és a hírek szerint közelebb is került ahhoz, hogy beszállhasson a királykategóriába. Amennyiben zöld utat kap, a jelenlegi szabályok értelmében komoly előzetes nevezési díjjal (200 millió dollárral) kell számolnia.

Ez afféle garancia, amivel az új istálló igazolja, szándékai komolyak, és van mögötte pénz ahhoz, hogy színvonalas szereplője legyen a bajnokságnak. Ezt az elvet továbbra is támogatja a Mercedes és a McLaren főnöke is, akik fontosnak tartják, hogy az új érkezők stabil szereplőkké tudjanak válni, és értéket adjanak a bajnoksághoz.

„Nagyon sok minden elhangzott már egy amerikai nevető kapcsán” – fogalmazott Wolff. „Biztos, hogy ha lenne egy igazi amerikai csapat egy amerikai versenyzővel, az nagyon hasznos lenne. De most tíz nevezőnk van, a pénzalapot ezek között a nevezők között osztjuk el, akik jelentős összegeket fektettek be az elmúlt 10 évben.”

Michael Andretti (Fotó: BMW Motorsport/Twitter)

„A csapatok mindegyike valószínűleg egymilliárd dollárnál is többet fektetett az F1-es projektbe az elmúlt években, szóval egy új nevezésnek kreatívnak kell lennie. Fel kell tenni a kérdést, hogy bizonyíthatja-e, hogy több pénzt hoz, mint amennyibe a szereplése valójában kerül. A tizenegyedik csapattal mindenki számára felhígul az alap. Szóval, ha bizonyítja, hogy tud hozzátenni valamit, akkor szurkolunk, de eddig ezt még nem sikerült bizonyítani” – magyarázta.

„Lehet, hogy ez egy kicsit száraznak hangzik, mert a számokról van szó, de az F1 értéke abban rejlik, hogy korlátozott számú résztvevőkről van szó, és nem akarjuk felhígítani az érétkét csak úgy, hogy csapatokkal bővítjük a mezőnyt” – folytatta az osztrák.

A McLaren ügyvezetője, Zak Brown, aki személyesen is beszélt Andrettivel, osztja Wolff véleményét, kiemelve, most, hogy a sportág pénzügyileg is egyre jobb alapokon áll, az F1-es csapatok már nem „jöhetnek és mehetnek úgy, mint korábban”.

„Van tíz nagyszerű csapatunk, a tizenegyedik, tizenkettedik alakulatnak értéket kell hozzáadnia a sportághoz. Nyilvánvaló, hogy az Andretti egy nagy név a motorsportban, szóval nagy értéket adhat ahhoz. Ez a nevetés segíthet az F1 építésében, ellentétben azokkal a nevezésekkel, amit az első három-négy évben láttunk. Egy hiteles csapat egy hiteles márkával, megfelelő erőforrásokkal, értéket jelent a sportág számára. Úgy tűnik, Michael ezt összehozza, szóval, ha így is van, támogatjuk” – mondta az amerikai szakember.

Zak Brown (Fotó: XPB)
Borítókép: Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak