Musorujsag
Élő Eredmények
×

Módosult a Miami Nagydíj végeredménye – Alonso elvesztette pontjait

Módosult a Miami Nagydíj végeredménye – Alonso elvesztette pontjait

FIA, Autosport, Racefans
Több büntetés írta át a Miami Nagydíj végeredményét. Fernando Alonsót duplán is megfeddték, Alexander Albon és a Williams legnagyobb örömére.

Kisebbfajta büntetésdömpinget hozott a vasárnapi verseny utójátéka Miamiban. A sokáig inkább csak vonatozást hozó futamnak balesetek és szabálysértő megmozdulások adtak lendületet. A sort egy ütközés nyitotta: Fernando Alonso a 39. körben elégelte meg, hogy az elszúrt kerékcseréje után hosszú időre beragadt Pierre Gasly mögé. Az első kanyarban egyszerűen odébb lökte az Alpha Taurit, a belső íves bevetődős manőverét pedig az FIA még a versenyen egy 5 másodperces időbüntetéssel és 2 büntetőponttal értékelte.

Ezzel azonban nem volt vége. Az eredetileg a 8. pozícióban célba érő kétszeres bajnoknak a futam után egy második 5 másodperces büntetést is kiosztottak. A második bűne az volt, hogy az újraindítás után pályalevágással tett szert előnyre. Ehhez további 1 büntetőpont társult, így Alonso az elmúlt 12 hónapot tekintve már 5 pontnál jár.

„A bírák megvizsgálták a videófelvételeket, és megállapították, hogy a 14-es rajtszámú autó elhagyta a pályát a 14-es kanyarban, és jelentős előnyre tett szert” – mondta ki az FIA.

Alonso a tényleges helyezéséhez képest három pozíciót bukott, hiszen a célba érkezés után az időeredményéhez előbb a versenyen kapott 5 másodpercet adták hozzá, amivel Esteban Ocon örökölte a 8. helyét, majd a második időbüntetésével Alexander Albon lépett fel a 9. pozícióba, a 10.-be pedig az eredetileg pontot sem szerző Lance Stroll került.

Alonsónak ezzel több büntetőpontja van, mint bajnoki pontja – utóbbi szempontból még mindig a bahreini 2 egységével áll a tabellán, melyen Albon is megelőzi.

Pierre Gasly és Fernando Alonso (Fotó: Alpha Tauri)

Alonso a futam után elárulta, bocsánatot kért Gaslytól az első büntetést érő megmozdulásáért. „Nehéz verseny volt ez, nagyon agresszív voltam a rajtnál, négy-öt pozíciót nyertem, és nekikoccantam Lewisnak, de az autó utána jó volt. Ez volt a szerencsés érintés. Aztán a kerékcserém lassú volt, négy másodpercet vesztettem, így vissza kellett zárkóznom Gaslyra.”

„Sikerült ledolgoznom a hátrányt, és nagyon optimista voltam annál az előzésnél, ezért nekimentem Gaslynak, és megkaptam érte a büntetést. Megérdemeltem, az én hibám volt, túl későn fékeztem.”

„Kész voltam visszaadni a pozíciót, de kiállt akkor ő már kiállt, így öt másodperc lett belőle. Aztán a biztonsági autó tökéletes időben jött a kemény gumin rajtolók számára, megint. Szóval több helyezést is buktunk ott” – magyarázta a kétszeres világbajnok.

 

Ricciardo és Magnussen is időbüntetést kapott

További változás a végeredményben, hogy a leintés után Daniel Ricciardo idejéhez is hozzáírtak 5 másodpercet. Az eredetileg Lance Stroll és Cunoda Juki előtt, a 11. helyen célba érkező mclarenes ugyancsak pályaelhagyásos előnyszerzésért kapta a büntetését. Ő a 12-es kanyart vágta le, és ennek segítségével sikerült megtartania a pozícióját Kevin Magnussennel szemben.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

„Noha a 3-as autó (Ricciardo) a 20-as előtt (Magnussen) állt a 12-es kanyarba menet, csak úgy tudta megtartani a helyezését, hogy elhagyta a pályát, majd a 20-as autó mellé tért vissza, és a tempóját használva elé húzott” – állt a szövetség magyarázatában.

A futam után utólag Kevin Magnussennek is járt egy 5 másodperces büntetés, ám az a dán eredményén már mit sem változtat. A Haas versenyzője az utolsó körben állt ki a boxba, vagyis nem intették le, és az utolsó, 16. helyen rangsorolták. Magnussen a 11-es kanyarban Lance Stroll-lal ütközött, és lekényszerítette a pályáról a kanadait, az FIA pedig őt találta teljes egészében felelősnek a történtekért.

Az FIA Mick Schumacher és Sebastian Vettel hajrában történt balesete ügyében nem látta szükségét a büntetésnek.

A Miami Nagydíj módosított végeredménye:

Versenyző Csapat Idő
1. Max Verstappen Red Bull-RBP 1 ó 34 p 24,258
2. Charles Leclerc Ferrari +3,786 mp
3. Carlos Sainz Ferrari +8,229 mp
4. Sergio Pérez Red Bull-RBP +10,638 mp
5. George Russell Mercedes +16,582 mp
6. Lewis Hamilton Mercedes +21,368 mp
7. Valtteri Bottas Alfa Romeo-Ferrari +25,073 mp
8. Esteban Ocon Alpine-Renault +27,128 mp
9. Alexander Albon Williams-Mercedes +32,365 mp
10. Lance Stroll Aston Martin-Mercedes +37,026 mp
11. Fernando Alonso Alpine-Renault +37,128 mp
12. Cunoda Juki Alpha Tauri-RBP +40,146 mp
13. Daniel Ricciardo McLaren-Mercedes +40,902 mp
14. Nicholas Latifi Williams-Mercedes +49,936 mp
15. Mick Schumacher Haas-Ferrari +1 p 13,305 mp
16. Kevin Magnussen Haas-Ferrari kiesett
17. Sebastian Vettel Aston Martin-Mercedes kiesett
18. Pierre Gasly Alpha Tauri-RBP kiesett
19. Lando Norris McLaren-Mercedes kiesett
20. Csou Kuan-jü Alfa Romeo-Ferrari kiesett

 

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak