Musorujsag
Élő Eredmények

Ajánlatot kapott Vettel az Indycarból

Ajánlatot kapott Vettel az Indycarból

Motorsport
Az egyik csapat főnöke szívesen szervezne egy Indycar-tesztet Sebastian Vettelnek. Ajánlatát a német egy miami nyilatkozata után tette.

Stratégiai szempontból nagyon fontos helyszín Miami a Forma–1 számára, ám hiába volt szinte elvárt hízelegni a szervezőknek az ott töltött hétvége alatt, Sebastian Vettel nem titkolta, ő szívesebben lenne máshol az év első amerikai hétvégéjén. „Az Egyesült Államoknak vannak fantasztikus pályái, hihetetlen történelemmel. Az biztos, hogy a pénzt, amit Miamiba öltek, könnyen elkölthették volna egy állandó versenypálya fejlesztésére. Például az olyanokéra, mint a Road America” – utalt a Wisconsinban kanyargó zöld, nagy szintkülönbségekkel rendelkező pályára, amit főként az Indycarból ismerhetünk.

„Versenyzői szempontból sokkal borzongatóbb lett volna. Hogy a szurkolók szempontjából milyen lett volna, azt nehéz megítélnem, mert legutóbb 2001-ben ültem versenyen a lelátón, szóval elég régen. És minden szurkoló más. De a versenyzés és a vezetés szempontjából én jobban kedvelném az állandó versenypályákat” – fogalmazott Vettel.

Nyilatkozatát az Indycar-csapatot működtető Bobby Rahal és fia, Graham is olvasta, és a közösségi oldalukon egy erről szóló cikkhez hozzászólva ajánlatot tettek a négyszeres bajnoknak: „Megduplázom ezt, és azt mondom: Seb, ha valaha is szeretnél egy tesztet az Indycarban a Road Americán, mi megvalósítjuk! Megtisztelő lenne az autóban látni téged” – írta Graham, amire apja, a Rahal Latterman Lanigan-csapat résztulajdonosa hozzáfűzte: „Seb! Ha akarod, megegyezünk!”

A közösségi oldalakat nem használó Vettel a futam után egyelőre óvatosan kommentálta az ajánlatot. „Meg kell néznem ezt. De a pálya nagyszerű. Meglátjuk” – mondta.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Bobby Rahal később a Motorsportnak megerősítette, nagyon is komolyan gondolja, hogy autóba ülteti Vettelt. „Jelenleg nincs lehetőségünk, de miért ne? A Road Americánál nem mutathatod meg jobb helyszínen, hogy milyen az Indycar, és Road Americát sem mutathatod be jobban, mint az Indycarral. Szóval kíváncsi vagyok, mit gondol Vettel.”

A tesztajánlatot persze tovább is gondolta. Rahal Vettel esetleges versenyeztetéséről is beszélt.

„Hogy egy ilyen sikeres F1-es pályafutás után akar-e az Indycarban versenyezni? Nem tudom. Sok európai nem kedveli az oválpályás versenyzést. De még mindig csak a harmincas évei közepén jár, sok év maradt benne más kategóriákban.”

Hozzátette, akár arra is nyitott lenne, hogy Vettel csak a szezon egy részét, a normál pályás versenyeket teljesítse, miként tette azt tavaly Romain Grosjean. Hangsúlyozta, ehhez azonban bizonyos feltételeknek is teljesülniük kell, például szponzort kéne találniuk, hogy plusz autót biztosítsanak Vettelnek. „Ha a lehetőség adott lenne, hogy extra autóba ültessünk valakit egyes versenyekre, például Sebet, akkor mindenképpen komolyan megfontolnánk.”

Hangsúlyozta azonban, hogy egy puszta tesztről is szó lehet, nem elvárás, hogy Vettel az Indycarban folytassa. De megkönnyítené a dolgot, ha versenyezne is. „Ha csak tesztelnénk Vettellel, szerintem egyes csapatok panaszkodnának miatta, de ha teljesítene velünk két-három versenyt is, a sorozat biztosítaná számára az újonctesztek lehetőségét. Az Indycar örülne, ha egy nagyra becsült F1-es világbajnok vezetné az egyik autónkat.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Rahal ajánlata annak tükrében is érdekes, hogy Vettel kapcsán a ferraris távozása óta visszatérő beszédtéma, meddig folytatja még a pályafutását. Az Aston Martin idei gyenge teljesítménye miatt sokan kérdőjelezik meg a motiváltságát. Rahal szerint Vettel még mindig képes lehet nagy dolgokra, de csak motiváltan.

„Miután négyszer lett világbajnok a Red Bull-lal, és sok győzelmet aratott a Ferrarival, nehéz fenntartani az energiáját és a lelkesedését, hogy a legjobbak közé tartozó két csapat után most egy olyan autót vezessen, amivel nincs reménye a sikerre. Az Indycar talán lökést adna egy olyan fickónak, mint Seb, ha tudná, hogy a sikeresség rajta múlna, nem a technikán. Nem tudom, de el lehet töprengeni ezen.”

Ugyanakkor hangsúlyozta, ez egyelőre csak elméleti játék. „Most arról beszélünk Vettel kapcsán, hogy jöhet-e az Indycarba, de az is lehet, hogy egyáltalán nem is érdekli! Én mindenesetre szeretném, ha tesztelné az egyik autónkat. És igaza van, a Road America nagyszerű helyszín lenne az ismerkedéshez!”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak