Musorujsag
Élő Eredmények
×

82 évesen újra F1-es autót vezethet Mario Andretti!

82 évesen újra F1-es autót vezethet Mario Andretti!

Sky Sports, Twitter
Nem mindennapi ajánlattal állt elő a McLaren ügyvezető igazgatója a Miami Nagydíj rajtrácsán: F1-es tesztlehetőséget kínált a 82 esztendős bajnoknak, Mario Andrettinek!

A hírességek tengerében sok kínos pillanatot hozott a brit Sky Sports televízió szakkommentátorának, Martin Brundle-nek a szokásos rajtrácssétája, melyen a rajtot megelőzően próbál minél több résztvevőt és vendéget mikrofonvégre kapni. Volt viszont egy fénypontja is az interjúvadászatnak: a korábbi versenyző a Zak Brownnal beszélgető Mario Andrettivel és Emerson Fittipaldival is leállt egy kicsit, aminek egy nem mindennapi ígéret lett az eredménye.

Az 1978-as világbajnok Andrettivel való beszélgetés során szóba került, hogy az olasz származású amerikai „bakancslistáján” szerepel, hogy kipróbáljon egyet az új F1-es autók közül. Ezt hallva a McLaren ügyvezető igazgatója közölte, az ő gépüket vezetheti a következő amerikai verseny előtt, vagyis Austinban!

„Mindig is szerettem volna, Andretti nálam versenyezzen. Szóval tudod mit? Adok egy lehetőséget Austinban! Viszont ki kell találnunk egy fogadást, mert a versenyzőimmel ezt szoktam”

– mondta Brown.

Andretti megdöbbent az ajánlaton, vissza is kérdezett, hogy komolyan gondolja-e. Végül kezet ráztak rá, majd a bajnok gyermeki mosollyal közölte, már mindegy, mit hoz a rájuk váró futam: „Éppen most nyertem meg a versenyt!”

A marketingfogásairól is híres Brown azóta megerősítette, be fogja tartani az ígéretét. „Tartom magam a Marióval kötött egyezséghez, hogy kipipálhasson valamit a bakancslistáján. A korábbi McLaren F1-es autónkat fogja vezetni az idei nagydíjon Austinban” – írta a Twitteren Brown. A 2022-es autójuk vezetésére a tesztkorlátozások miatt nem lenne lehetősége.

A rendhagyó „tesztet” igazán különlegessé az teszi, hogy Andretti 82 esztendős, vagyis kétszer annyi idős, mint a jelenlegi mezőny veterán korelnöke, Fernando Alonso…

Az amerikai legenda számára ez persze aligha lesz akadály, tudva, hogy még 54 évesen is versenyzett az Indycarban, Le Mans-ban pedig 60 esztendősen ült volán mögé a 24 óráson. Tavaly eközben az Indycar egyik versenyét vezette fel egy kétüléses Indy-autóban.

Brown nem először szervez különleges tesztet Austinba. Tavaly a monzai győzelméért jutalomképpen Daniel Ricciardónak tette lehetővé, hogy vezesse a gyerekkori példaképe, Dale Earnhardt korábbi NASCAR-autóját, mely a gyűjteményének egyik darabja.

Borítókép: Mario Andretti, Zak Brown és Emerson Fittipaldi Miamiban (Fotó: Zak Brown/Twitter)

További tartalmak