Musorujsag
Élő Eredmények

Hajszál a levesben: amiért Verstappen két győzelem után is elégedetlen

Hajszál a levesben: amiért Verstappen két győzelem után is elégedetlen

Verstappen.nl, The Race
Hiába a zsinórban aratott második győzelmük és a Ferrarival való felzárkózásuk, intő jelek figyelmeztetik a Red Bullt, hogy még mindig nem sikerült úrrá lenniük az év eleji megbízhatósági problémákon.

Max Verstappen nem az a típus, akinek szokása túlünnepelni egy-egy sikert. A hibákat az örömteli eredmények mögött is képes meglátni, és rendszerint beszélni is mer róluk. Nem volt ez másképp Miamiban sem, ahol a futamgyőzelme után is felhívta a csapata figyelmét arra, hogy sokkal nehezebbé tették maguknak a hétvégéjüket, mint kellett volna.

A csak a harmadik helyet hozó időmérő edzés után Verstappen arról beszélt, hogy a pénteki második szabadedzés kihagyása miatt komoly lépéshátrányba került, holott érzése szerint a Red Bull akár magabiztosan nyerhette is volna a kvalifikációt. A holland autójában az első szabadedzésen történt falnak koccanás után váltót cserélt a csapat, ám nem voltak elég precízek, így hidraulikus hiba lépett fel, ami miatt megégtek a hátsó fékek. Verstappen a pálya alapos feltérképezése és hosszú etapok teljesítése nélkül vett részt az időmérőn és a versenyen, ami egyfajta ugrás volt számára az ismeretlenbe.

Bár a győzelem így is meglett, a leintés után jelezte, továbbra is javulást vár a Red Bulltól a megbízhatóság terén. Különösen azok után, hogy Sergio Péreznél a versenyen szenzorhiba lépett fel, amivel a csapat elmondása szerint 25 lóerős teljesítményt veszített, és jó eséllyel egy dobogós helyezést is.

„Még mindig vannak megoldásra váró problémáink. Gyorsak vagyunk, de látható, hogy borzalmas volt a péntekünk, és ez nem nagyszerű, ha jó hétvégét veszel célba. És itt volt Checo problémája a versenyen. Ezeken úrrá kell lennünk. Világos, hogy komoly potenciál van az autónkban, de megbízhatóvá kell tennünk”

– adta ki a „parancsot” a címvédő.

Fotó: Red Bull

Verstappen kétszer adott fel versenyt idén műszaki hiba miatt, két második helyet, összesen 32 pontot bukott ezzel. Jelenleg 19 pont a hátránya Charles Leclerc-rel szemben. De mint arra rámutatott, a megbízhatósági gondok nemcsak pontvesztésekben mutatkoznak meg, hiszen a kisebb problémák a felkészülésüket, az autó tökéletesítését is hátráltathatják, vagyis a versenyképességükre is kihatnak.

„Így van, mindkettő igaz. Sok gondom volt pénteken, ami megköti a kezed a hétvégére, főleg az időmérőre. A versenyen minden jól ment, de például a rajtom visszafelé is elsülhetett volna, és akkor mondhattuk volna, hogy mi mást várhattunk azok után, hogy kihagytam szinte az egész pénteket. Muszáj rendbe tennünk a hétvégéket, hibák nélkül kell csinálnunk. Imolában sikerült, de még mindig egy próba-szerencse helyzet ez nálunk. Megbízhatóbbá kell válnunk, jobban irányításunk alatt kell tartanunk a dolgokat.”

„Az látható, hogy az autó gyors, és ennek nagyon örülök. Ha lassúak lennénk, de megbízhatóak, az talán rosszabb lenne”

– mutatott rá a holland.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Hogy mennyire nem nyugodtak a helyzet miatt, azt jól jelzi, hogy Verstappen apja, Jos is javításra sürgette a Red Bullt. „A pénteki probléma miatt nem készülhetett annyit, és ez az idő kell az autó beállításához, főleg egy új utcai pályán. Én megértem, hogy egy kicsit ingerült volt” – mondta idősebb Verstappen a fia honlapján megjelent értékelésében.

„Világos, hogy nem engedhető meg több kiesés. Ha a Red Bull megbízhatósága rendben lesz, akkor szerintem Max újra erős szezont teljesíthet, és izgalmas csatát vívhat Leclerc-rel. Onnantól csak az lesz a kérdés, melyik csapat fejleszti jobban az autóját, és kinél működnek jobban az újítások” – mondta a korábbi versenyző.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke elismerte, kis késésben vannak a hibák megoldásával. „Nem gondolnám, hogy az autónk különösen törékeny lenne, egyszerűen csak van pár apró dolog, amiket normál esetbe az előszezoni teszteken fedezünk fel, de nálunk csak a szezon rajtja után jöttek elő. Ez kissé frusztráló. De szorosan együttműködünk a HRC-vel (a Hondával, a szerk.), és támogatnak minket. Ki fogjuk gyomlálni ezeket” – ígérte a brit.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

További tartalmak