Musorujsag
Élő Eredmények
×

Fogalma sincs a Mercedesnek, mitől lett jó, majd újra rossz az autója

Fogalma sincs a Mercedesnek, mitől lett jó, majd újra rossz az autója

F1, Sky Sports, Mercedes
Egyelőre csak hitegeti az autója a Mercedest. George Russell a biztató péntek után csalódásként élte meg a miami ötödik helyét. Egyelőre sem a váratlan javulás, sem az ugyanilyen hirtelen visszaesés okát nem ismerik.

A normál körülmények között elérhető legjobb eredmény a Mercedes számára idén az 5. hely, ám George Russell hiába szerezte meg Miamiban, ezúttal nem igazán tudott örülni neki. Hiányérzetét a remekül sikerült pénteki edzésnapjuknak köszönhette.

„Vegyesek az érzéseim, mert a szombati után ez nyilván jó eredmény, de ha valaki a péntek után mondja azt, hogy az ötödik-hatodik helyen érünk célba, és ekkora hátránnyal az elsőhöz képest, akkor csalódott lettem volna. Benne van az autónkban, hogy gyors legyen, de nincs meg a kulcsunk az előhívásához, és nem értjük, miért van így” – jelentette ki a brit a vasárnapi verseny után.

Russell az élen zárta a Miami Nagydíj pénteki második szabadedzését, ám ennél is fontosabb, hogy Mercedes idén először igazán versenyképesnek mutatkozott a gyakorláson, közel volt a Red Bull és a Ferrari szintjéhez. Szombatra aztán minden visszatért a régi kerékvágásba: Russell már a Q2-ben búcsúzott az időmérőn a vezethetetlenül pattogó autójával, Lewis Hamilton pedig közel 1 másodperces hátránnyal lett 6.

George Russell (Fotó: XPB)

Russell sem a pénteki szárnyalást, sem az azt követő zuhanást nem értette. „Nem tudjuk, mi történt pénteken. Az autó jó volt, magabiztos voltam benne, és semmi drasztikus nem történt. A mérnököm említette, hogy én vagyok a leggyorsabb, és a második edzésen a végén is a leggyorsabb voltam. Erre szombaton visszatért az autó a megszokott énjéhez: kiszámíthatatlan volt, nehéz vezetni. Most kicsivel jobb volt, de rá kell jönnünk, minek volt köszönhető a pénteki teljesítmény.”

„Az időjárás változott, a szél iránya is. Az időmérőn fel is tekered a motort, szóval sok a változó. És az biztos, hogy egy másik autó lett belőle, ami folyamatosan ugrált. Az időmérő a túlélésről szólt. Ha jobban nyomtam volna, ütköztem volna.

A pattogás a kanyarokba is átment, és a versenyen sem volt ez sokkal jobb, csak mivel sokkal lassabban megyünk, az aerodinamika nem dolgozott annyira, így tudtuk kezelni. Frusztráló ez, de egyszer célt fogunk érni.”

George Russell (Fotó: XPB)

A nagyobb gond, hogy nemcsak Russell, a Mercedes mérnökei sem értik a történteket. Mike Elliott technikai igazgató a Mercedes futamértékelőjében elismerte, csak találgatnak. „Ez egy igazán jó kérdés” – felelte a kérdésre, mitől javultak fel pénteken. „Mi is próbáljuk megtalálni rá a választ jelenleg. Ha megnézzük a pénteki menetünket, talán az egész szezon során ott voltunk a legversenyképesebbek eddig. Péntekről szombatra változtattunk pár dolgon, de ezek csak nagyon apró módosítások voltak. És a körülmények is változtak. Most végig kell mennünk az adatokon, és mindent ki kell derítenünk, amit csak lehet, hogy a következő pár versenyen alkalmazhassuk ezeket a tanulságokat.”

A Mercedes Miamiban egy új első és hátsó szárnyat vetett be, továbbá kísérletezett a delfinezés enyhítésével. Elliott rámutatott: „Érdemes elkülöníteni egymástól a normál fejlesztési folyamatot a teljesítményünket korlátozó delfinezés problémájának megoldásától. A szárnyak, amiket pályára vittünk, határozottan hozták a várt teljesítményt, előrelépést jelentettek. A pattogás megértése kapcsán elvégzett kísérleteinkkel sok adatot gyűjtöttünk, a pénteki erős teljesítményünkről is, majd a versenyről is. Valahányszor pályán vagyunk, tanulunk valamit. A cél az, hogy próbáljuk gyorsabban kiismerni az autónkat, mint a riválisok” – fejtegette, hozzátéve, a csapatunk továbbra is gőzerővel dolgozik a delfinezésen és az autó jobbá tételén.

George Russell (Fotó: XPB)

A pénteki jó formájuk mindenesetre nem könnyítette meg a helyzetüket, hiszen egy újabb érvet jelentett a jelenlegi koncepciójuk megtartására. Russellt meggyőzték a tapasztaltak arról, hogy a W13-as igenis versenyképessé tehető.

Valahogy…

„Pénteken bizonyítottuk, hogy gyors az autónk. Ebben benne van egy gyors autó, teljes mértékben meg vagyok győződve erről. Benne van valahol, és csak rá kell jönnünk, hogyan hozzuk felszínre. Sok-sok időt nyerhetünk azzal, ha megtaláljuk a kulcsát és tökéletes állapotba hozzuk.”

„Nem tudom, hogy meglesz-e a következő versenyen, de a fiúk éjt nappallá téve dolgoznak a gyárban, hogy megoldást találjunk, és mind hisszük, hogy sikerülhet. Mennünk kell tovább ezen az úton, és kell majd pár verseny, hogy ezt rendezzük, de én hiszek bennük” – mondta a bajnoki tabella 4. helyezettje.

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak