Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ifjú titánjaival Katarban tesztel az Alpine

Ifjú titánjaival Katarban tesztel az Alpine

Alpine
A hétvégén először ül Forma–1-es autóba az Alpine ausztrál védence, Jack Doohan, aki Katarban tesztelheti a csapat 2021-es autóját. Honfitársa, Oscar Piastri már bejáratta a gépet Losailban: ő szerdán és csütörtökön vezetett.

A Forma–3-as bajnokság tavalyi ezüstérmese, Jack Doohan januárban csatlakozott az Alpine versenyzőakadémiájához (korábban a Red Bull juniorprogramját erősítette), valamint lépett fel a Forma–2-es szériába. Itt tempójával azonnal jelezte, van benne fantázia, hiszen az időmérőkön rendre jól szerepel, pontokat viszont szinte alig gyűjtött a különböző peches incidensek miatt.

Most egy újabb mérföldkő következik pályafutásában, a hétvégén ugyanis sor kerül első Forma–1-es tesztjére. A fiatal ausztrál a tavaly nagydíjnak is otthont adó Katarban vezetheti az Alpine 2021-es autóját egy privát teszt keretén belül.

„Elképesztően izgatott vagyok most, hogy először vezethetek majd F1-es” – jegyezte meg a gyakorlás előtt. „Ez egy olyan pillanat, amiért azóta dolgozom, hogy elkezdtem gokartokkal versenyezni. Tudom, hogy az ilyen lehetőségek roppant kiváltságosak. Nagyon hálás vagyok az esélyért az Alpine-nak, és már várom, hogy a lehető legjobb formámat nyújtsam a teszten.”

Oscar Piastri a katari teszten (Kép: Alpine/Twitter)

„A kulisszák mögött korábban már figyelhettem néhány privát tesztet, és rengeteg felkészülési munkát végeztem a szimulátorban, szóval határozottan úgy érzem, készen állok a kihívásra. Fokozatosan építem majd fel magam, és remélhetőleg sokat tanulhatok a csapattal” – tette hozzá.

Az Alpine számára már szerdán elkezdődött a munka Katarban, aznap és csütörtökön ugyanis az alakulat másik fiatal védence, a tavalyi F2-es bajnok, Oscar Piastri rótta a köröket az A521-essel. Számára a honfitárssal ellentétben már nem volt új az F1-es autó. „Eredményes volt a két katari tesztnap, folytathattam az ismerkedést az A521-essel” – kommentálta a történteket.

„Mindkét nap nagyon meleg volt, de ez csak jót tesz a fizikai felkészülésemnek. A pálya az utóbbi időben nagyrészt kihasználatlan volt, szóval változó volt a tapadás szintje. Az idő végig elég szeles volt, a pálya pedig igen poros. Ez kihívást jelentett, de fontos is volt, mert meg kell tanulnom, hogyan kell vezetni a különböző körülmények között. Már várom, hogy a következő júniusi privát teszt előtt csatlakozzam a csapathoz Barcelonában és Monacóban” – folytatta.

A katari tesztről az Alpine akadémiáját vezető Julian Rouse is nyilatkozott: „Nagyon örülök, hogy Jack F1-es autóba ülhet. Mióta csatlakozott hozzánk az év elején, látjuk, hogy gyorsan fejlődik. Enstonbe-ban töltött egy kis időt, hogy felkészüljön, és ígéretes potenciált mutatott. Oscar számára fontos, hogy ilyen autókat vezessen, és továbbra is megfelelő kondícióban maradjon. Örülünk, hogy tovább támogathatjuk az útja során. Sok minden vár még rá idén” – mondta.

Jack Doohan (Fotó: XPB)
Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak