Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettelt elgondolkodtatja az F1-es folytatás értelméről a klímaváltozás

Vettelt elgondolkodtatja az F1-es folytatás értelméről a klímaváltozás

BBC, Autosport, Racefans
Sebastian Vettel elismerte, dilemmában tartja, hogy van-e létjogosultsága a Forma–1-es pályafutása folytatásának, miközben a világ súlyos környezetvédelmi és energetikai problémákkal néz szembe.

Egy politikai beszélgetős műsorban volt vendég Sebastian Vettel Nagy-Britanniában. A BBC Question Time című csütörtök esti programjában két politikus, egy közgazdász és egy humorista társaságában vitattak meg számos közéleti témát az ukrán háborútól a Brexiten át Finnország NATO-tagságáig és Boris Johnson brit elnök lezárások alatti bulizásáig.

Forma–1-es szempontból érdekes téma is szóba került. Vettel évek óta szívügyének tekinti a környezetvédelmet, alaposan bele is ásta magát a témába. Legutóbb Miamiban egy olyan pólóban vett részt a szerdai felvezető show-n, mellyel arra figyelmeztetett, hogy a tengerszint emelkedése miatt a floridai város 2060-ra a víz alá kerülhet.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A környezetvédelem és az energiaválság témája a mostani beszélgetés során is előkerült, és Vettelt arról kérdezték, nem érzi-e magát álszentnek attól, hogy miközben a nagydíjhétvégéken csak égeti a benzint a Forma–1-es pályákon, az autóból kiszállva a „zöld” ügyekért harcol. A felvetést a közönség köréből némi nevetés is kísérte, ám a négyszeres bajnokot ez nem zökkentette ki. Elismerte, ő maga is felteszi magának a kérdést, van-e értelme az F1-es folytatásnak.

„Igen, ez igaz. Igaza van! Igazuk van azoknak, akik nevetnek. Ez olyan kérdés, amit én is minden nap felteszek magamnak. Nem vagyok szent. A jövő kapcsán nagyon aggódom, ha az energiáról, az energiafüggőségről és arról van szó, hogy hová jutunk a jövőben”

– mondta az Aston Martin versenyzője.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Kiemelte, muszáj lenne függetlenebbé válni energetikai szempontból. Nagy-Britanniában szerinte például jobban kéne használni a szélenergiát, máshol pedig más megújuló energiaforrásokat. Aztán így folytatta: „Visszatérve a felvetésre. Igen, ez igaz, és magamnak is felteszem ezt a kérdést. A versenyzéssel és a világban való utazgatással kapcsolatban is.”

„Vannak bizonyos dolgok, amikre nincs ráhatásom. Bizonyos dolgokat irányíthatok, bizonyos dolgokat nem. A szenvedélyem az autó vezetése. Szeretem.”

„Valahányszor beülhetek az autóba, szeretem. Kiszállva természetesen felteszem a kérdést: biztosan ezt kéne tenned? Utazgatni a világban, és pazarolni az erőforrásokat?”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Rámutatott azonban, a Forma–1 nem csak benzinégetés. „Másfelől a szórakoztatóipar része vagyunk. A COVID idején a miénk volt az első sportág, ami újraindult. Már mindenki feje szét akart robbanni, amikor a Forma–1 visszatért. Nem állítom, hogy a Forma–1-nek olyan óriási szerepe van a világ szórakoztatásában, hiszen sokan vannak, akik szórakoztatnak. Sport, kultúra, humor – sok területen nem dolgozhattak az emberek, és sok embernek hiányzott ez. És ha ilyesmik nem lennének, valószínűleg meg is őrülnénk.”

„Sok kérdést felteszek magamnak, és vannak dolgok, amiket azért teszek, mert úgy érzem, hogy jobban is tudom csinálni. Szükségem van mindig arra, hogy repülőre üljek? Nem, ha például mehetek autóval. De mint mondtam, bizonyos dolgokat én irányítok, bizonyos dolgokat pedig nem” – fejtegette Vettel.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak