Musorujsag
Élő Eredmények
×

A McLaren veszi át a kivonuló Mercedes csapatát a Forma–E-ben

A McLaren veszi át a kivonuló Mercedes csapatát a Forma–E-ben

McLaren
Újabb versenyágban terjeszkedik tovább a McLaren Racing. Az F1-es motorpartner Mercedes jelenlegi gárdáját veszi át a következő idénytől a Forma–E-ben.

A Ron Dennist váltó Zak Brown érkezésével nemcsak a Forma–1-es csapat, a McLaren teljes versenyrészlege életében új korszak köszöntött be. A marketing világából jövő egykori versenyző célja kezdettől az volt, hogy az F1-en túlmutató csapattá és márkává alakítsa a wokingiakat. Ennek jegyében indított előbb saját Indycar-csapatot, nevezte a McLarent az Extreme E-terepralis sorozatba, most pedig egy újabb szakágba fognak betörni.

A Mercedes már tavaly jelezte, hogy 2022 végén kivonul a Forma–E-ből, míg a McLaren jó ideje fontolgatta az elektromos szériába való beszállást. A két oldal most találkozott azzal, hogy a McLaren bejelentette, a 3. generációs autók 2023-as debütálásával induló következő szezontól átveszi a Mercedes EQ-csapatot.

A wokingiak számára nem ismeretlen terep a Forma–E, hiszen az időközben már eladott McLaren Applied ágazatuk a sorozat ECU-rendszerét biztosította, az idei szezon végéig pedig ők a bajnokság hivatalos energiatároló-beszállítói is.

„A McLaren Racing mindig keresi a lehetőséget arra, hogy megméresse magát a legjobbak ellen, hogy élen járjon a technológiákban, és a szurkolók és a partnerek számára is izgalommal, szórakoztatással és inspirációval szolgáljon. A Forma–E – mint mindegyik sorozat, amiben versenyzünk – megfelel minden kritériumnak ezek közül” – nyilatkozta Zak Brown.

Zak Brown (Fotó: XPB)

„Szintén örvendetes, hogy otthonául szolgálhatunk egy vezető Forma–E-csapatnak, amit a Mercedes épített fel, és amely a McLaren Racing családjának teljes értékű tagjává fog válni. Miközben elkülönítve működnek majd az F1-es és az Indycar-csapatainktól, a Forma–E-vel terjeszkedünk az elektromos versenyzésben az Extreme E mellett.”

A McLaren jelezte, a zökkenőmentes átállás érdekében nem keresnek új csapatvezetőt az FE-gárdájuknak, azt továbbra is Ian James fogja irányítani.

„Izgatottan várom a csapat életének következő fejezetét, és büszke szereplője leszek 2023-ban” – mondta a bejelentés kapcsán James. „Addig is igyekszünk a legjobb eredményekkel szolgálni a Mercedes EQ-csapatnak a szezon hátralévő részében.”

Csapatuk jelenleg mindkét bajnokságban az élen áll, versenyzőjük, Stoffel Vandoorne a legutóbbi monacói versenyt is megnyerte.

Borítókép: Fotó: McLaren

További tartalmak