Musorujsag
Élő Eredmények

Csapatfőnök: Tartsd be a szabályt, vagy ne versenyezz!

Csapatfőnök: Tartsd be a szabályt, vagy ne versenyezz!

F1, Racing News 365
Az FIA diktál, a résztvevők alkalmazkodnak – a McLaren főnöke szerint ilyen egyszerű is lehetne Lewis Hamiltonék szövetséggel vívott ékszervitája.

Melbourne-ben jelezte először az FIA versenyigazgatója, Niels Wittich, hogy a folytatásban a korábbinál szigorúbban veszik az ékszerek versenyzés közbeni viselésére vonatozó tilalmat és a tűzálló alsó ruházat használatáról szóló előírást. Az intézkedés nem aratott sikert a versenyzők körében, a mezőny két legsikeresebb tagja, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel pedig sajátos módját választotta a tiltakozásnak Miamiban: előbbi bajnok az összes ékszerét magára pakolta, míg utóbbi az overalljára húzott alsónadrágot, és úgy vonult be a boxutcába.

Van, aki az FIA-t, van, aki a versenyzőket tartja kicsinyesnek e furcsa vitában, mások szerint az ellentét nem pusztán az ékszerekről és ruhákról szól, túlmutat azon (különösen a szaúd-arábiai események után lehet alapja ennek). A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl szerint egyszerűen túlbonyolították a helyzetet.

„A mostani vita és a versenyzők által tett megjegyzések túlságosan indulatosak. A múltban mindig jó párbeszéd zajlott a versenyzők, csapatok és az FIA között, és ez itt a biztonságról szól. Az átláthatóság és a konstruktív vita a versenyigazgató és a bírák részéről is megvolt” – mondta a német.

„Itt a párbeszéd mindig kétirányú, amit mi igazán becsülünk. Csapatként mi az FIA döntéseire hagyatkozunk. Ha változtatnak valamin a hétvége során, nem mindig nyilvánvaló. Egyszerűen csak bíznunk kell az FIA-ban, akik nagyszerű munkát végeznek.”

Andreas Seidl (Fotó: XPB)

Az ékszerügyben leginkább (de közel sem egyedüliként) érintett Hamilton jelezte, hiába csak a miami és barcelonai hétvégékre kapott mentességet, hogy kivegye az orrából a csak kisebb műtéttel eltávolítható ékszerét, ő folytatni tervezi az igazáért való küzdelmet, és szeretné elérni, hogy egész évre kivételt kapjon. Seidl rámutatott, egy ilyen helyzetben a „megszoksz vagy megszöksz” elv érvényesül.

„Végső soron van egy szabály, már nem tudom, hány éves” – utalt az ékszerviselést 2005 óta tiltó FIA-regulára. „Más sorozatokban még csak ilyen viták nincsenek.”

„Ha nem akarod kivenni az ékszered, vagy nem akarsz tűzálló alsóneműt viselni, akkor egyszerűen nem vezetsz, ez ilyen egyszerű.”

„Az FIA ebben a témában is nyílt párbeszédet folytat a különböző helyzetekről, például a nehezebben kivehető ékszerekről. Pont ezt kértük. Szeretnénk nyílt párbeszédet, hogy megoldásokat találjunk, és a versenyzők, akiket a leginkább érint ez, szerintem meg lettek hallgatva. Csapatként számunkra ez egy szabály. A szabályokat pedig követni kell. A csapatok és a versenyzők mindig elsők között panaszkodnak a szabályokra, és nem helyes, ha nem követjük őket. Szóval térjünk vissza a normál munkához” – javasolta Seidl.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak