Musorujsag
Élő Eredmények
×

A versenyzőszövetség elnöke: „Alapos oka van az ékszertilalomnak”

A versenyzőszövetség elnöke: „Alapos oka van az ékszertilalomnak”

Reuters
Alapos oka van annak az F1-es versenyzők érdekvédelmi szervezetének vezetője szerint, hogy tiltja az ékszerek viselését a versenyautóban. Egy másik biztonsági ügyben viszont furcsállja a szövetség döntését.

Nincs hiány a vitákból mostanság az FIA és az F1-es versenyzők között, és Miamiban több fronton is ütköztek az álláspontok. A hétvége kezdetén az ékszerekkel és a tűzálló alsó ruházattal kapcsolatos szigorítás miatt konfrontálódtak a felek, Carlos Sainz és Esteban Ocon pénteki, illetve szombati balesete után pedig amiatt kritizálták a versenyigazgatót, hogy a kérésük ellenére nem telepített Tecpro-falat a 14-es kanyarhoz, amelynek betonfala az alacsony tempó ellenére is olyan ütést mért Sainzra és Oconra, hogy vasárnap a versenyen egyikük sem volt százszázalékos fizikai állapotban.

A két témában most a versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA elnöke, Alexander Wurz is megszólalt. A Reutersnek nyilatkozó osztrák ékszerügyben elmondta, bármennyire is furcsának tűnhet az FIA szigora, van alapja a tilalmuknak. A szigorítás módját viszont kétségesnek találja.

„Alapos oka van ennek a szabálynak. Örültem volna, ha egy kicsit más szemléletmóddal közvetítették volna ezt az üzenetet. Nem szeretném, ha oda jutnánk, mint a futballban, ahol több kéz emelkedik a levegőbe, és jönnek a verbális szidalmak. Muszáj együttműködni. Ennél az esetnél egyszerűen más stílusban kellett volna fellépni” – kritizálta az FIA hozzáállását.

Alexander Wurz (Fotó: XPB)

Ami a tiltást illeti, azonban elmondta, fiatal gokartosként a korábbi dán versenyző, Kris Nilssen 1988-as fudzsi balesete ugrik be neki, ami számára egy életre szóló tanulsággal bírt. „Megmutatta nekem a testét, és azt mondta: »Nézd ezt!« Számára a legfájóbb a tűzeset után – és sokáig tartó tűzről volt szó – az volt, hogy az alsónadrágja gumija ráégett a bőrére.”

 „Azt mondta, évekig tartó fájdalom és szenvedés volt ez számára. Ez megtanított valamire. Abban a pillanatban azt mondtam, nem szeretném viselni ennek következményeit csak amiatt, hogy nem veszem le az alsónadrágomat és cserélem le tűzálló alsóneműre. Ugyanez igaz az ékszerekre is”

– magyarázta a korábbi versenyző.

Ami a miami falas esetet illeti, Wurz nem érti, itt miért nem volt olyan fontos az FIA számára a biztonság növelése. „Szigorúan véve nem történt semmilyen sérülés, szóval talán mondható, hogy a falra nem volt szükség. De meg kell mondjam, ha ott lett volna, jobb lett volna a helyzet. A világ semmilyen kutatása sem adhatja be nekem azt, hogy bármilyen hátránya lett volna” – vélekedett a Tecpro-falról.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak