Musorujsag
Élő Eredmények

Az időmérő a Williams gyenge pontja

Az időmérő a Williams gyenge pontja

Autosport
A Williams csapatvezetője, Jost Capito úgy érzi, az alakulatnak mindenekelőtt az időmérős problémákat kell megoldania ahhoz, hogy megmutathassa, milyen potenciál rejlik a 2022-es autóban.

Noha Alexander Albon révén a Williams három futamon is a pontszerzők között végzett, a 2022-es szezon első öt hétvégéjének egészét nézve nem lehet túl büszke az év eleji teljesítményére. A csapatvezető, Jost Capito úgy érzi, ez nagyban az időmérős nehézségeknek (legyen szó pechről, vagy gumimelegítési gondokról) köszönhető, a folytatásban tehát ezeket kell minél gyorsabban orvosolni.

Ami az alakulat utóbbi időmérőit illeti, a biztatóbban szereplő Albon Miamiban és Ausztráliában is gumimelegítési gondokkal küzdött, míg Imolában egy fékprobléma miatt igazán versenyképes kört sem teljesíthetett.

„Nehéz pontokat szerezni, ha a tizennyolcadik-tizenkilencedik helyre kvalifikálod magad” – fogalmazott a csapatvezető, Jost Capito a szombati nehézségek kapcsán. „Ilyenkor kell egy kis szerencse is, hogy valami történjen előtted. De ettől függetlenül az autó versenytempója és versenyteljesítménye jó.”

Jost Capito (Fotó: XPB)

„Alexander Miamiban újra kiváló versenyt futott, fantasztikus pilóta, és ezt meg is tudja mutatni. És megmutatta azt is, milyen potenciál rejlik az autóban, hogy a középmezőnyben, versenytempóban is ott tud lenni. Meg kell oldanunk az időmérőt, és jobb eredményeket érünk el” – emelte ki.

„Egy olyan futam esetében, mint a miami, tudod, hogy történhetnek incidensek, szóval csak ki kell maradni a bajból. Ez nagyon nehéz egy versenyzőnek, hiszen nem nyomhatják túl keményen, de nem is lehetnek túl lazák, és helyzetben kell lenniük, amikor igazán számít. És Alexander ebben briliáns” – dicsérte a thai pilótát.

Kiemelte, szombatonként elsősorban a gumikezelésen kell javítani. „Ezzel volt gond, a pálya öt fokkal melegebb volt, mint a legutóbbi alkalommal, amikor kinn voltunk. Szóval úgy becsültük, egy kicsit máshogy kell kezelni a gumikat, ha fel akarjuk melegíteni őket. Az első és a hátsó azonban nem volt egyensúlyban. És ennyi volt. És ha csak két esélyed van, és nem jön össze elsőre a jó kör, akkor másodjára már különösen nehéz dolgot lesz, mert nagy a nyomás is” – magyarázta.

Annak ellenére, hogy az évad döcögősen indult, a csapatvezető kiemelte, a dolgozók hangulata rendben van, ő maga is elégedett a morállal. „Miamiban mindenki csalódott volt az időmérő után, mert a szabadedzésen a legjobb tízben voltunk. Aztán, ha az időmérőn tíz hellyel hátrébb kerülsz, az mindenki számára csalódást keltő lesz. De továbbra is motiváltnak kellett maradni, mert nem volt vége a hétvégének, és mi pont ezt tettük. Sosem adjuk fel, ez visz minket előre. Ideje volt kicsit felzárkózni. Most jó helyzetben vagyunk, Miamiból, sérülésmentesen és pontokkal jöttünk el. Ez több volt, mint amire számítottunk” – zárta gondolatát.

Borítókép: Alexander Albon (Fotó: XPB)

További tartalmak