Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az FIA meglepte a csapatfőnököket

Az FIA meglepte a csapatfőnököket

RaceFans
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Mohammed bin Szulajm meglepte a csapatvezetőket azzal, hogy nem támogatta azonnal a sprintfutamok számának növelését; ennek ellenére a többség arra számít, rövidesen egyetértés lesz az ügyben.

Az F1-es bizottság múlt havi ülésén szóba került a sprintfutamok számának növelése is: a tervek szerint 2023-ban már hat sprinthétvégét rendeznének (eredetileg egyébként idén is hat sprint lett volna, anyagi jellegű nézeteltérések miatt viszont maradt a három). Az FIA azonban ezen az ülésen nem támogatta a javaslatot, így az továbbra sem került be a szabálykönyvbe.

A szövetség a hivatalos indoklás szerint még mindig értékeli, milyen hatással lenne az F1 által támogatott változtatás a személyzetre és a különböző rendszerek működésére. Ezzel a lépéssel az FIA meglepte a csapatvezetőket, akik nem számítottak véleménykülönbségre az F1 és a szövetség között.

„Az FIA és az F1 általában eléggé összhangban szokott lenni, legalábbis, mióta én itt vagyok, ez volt a helyzet” – fogalmazott a McLarennél 2016 óta ügyvezetői posztot betöltő Zak Brown. „Összhangban voltak, mielőtt megérkeztek a találkozókra. Most egy kissé meglepő volt, hogy ezt nem beszélték meg, és nem hangolták össze a véleményüket, mielőtt bejöttek. De szerintem ez előbb vagy utóbb rendeződni fog” – tette hozzá.

FIA logó (Fotó: XPB)

A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff hasonló véleményen van: ő sem számított rá, hogy a vezetők között nem lesz egyetértés, de arra sem számít, hogy hosszabb ideig fennáll ez a helyzet. Az osztrák szakember úgy tudja, a decemberben hivatalba lépő Mohammed bin Szulajm nem ellenzi a sprintfutamokat.

„Szerintem alaposan meg kell vizsgálni a döntéseket, és biztosra veszem, hogy Stefano (Domenicali) és Mohammed meg fog egyezni. Mohammed számára fontos, hogy meghallgassa az FIA tagjainak véleményét. Nem ellenezte a dolgot, csak több időre van szüksége” – mondta.

Az Alpine ügyvezetője, Laurent Rossi megjegyezte, nem feltétlenül probléma, hogy az FIA lépése miatt most a vezetőségnek több ideje lesz az ötlet átgondolására, hiszen egy fontos lépésről van szó, amit utólag már nehéz visszavonni. „Jó, hogy a vezetőség gondoskodik róla, hogy teljes mértékben összehangolja a véleményeket” – kezdte.

„Ez fontos, hiszen ha egy ponton eljutunk a döntéshez, akkor már nem igazán tudunk visszalépni onnan. Szóval, szerintem jó, hogy megfelelően végezzük ezt a munkát. Lesz egy kis vita, van egy kis házi feladat, amit meg kell oldani, míg eljutunk az egyetértésig, és ezt fogjuk tenni” – folytatta.

Borítókép: Az imolai sprintverseny rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak