Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton „rendkívül boldog” – megérkezett a Mercedes?

Hamilton „rendkívül boldog” – megérkezett a Mercedes?

F1, Sky Sports
Feltámadt a Mercedes? A kérdést már Miamiban is feltehettük, ám Barcelonában most még indokoltabbnak tűnik. Talán Lewis Hamilton mosolya volt a legárulkodóbb.

Két hete Miamiban is erős pénteket produkált a Mercedes, aztán szombatra teljesen váratlanul visszazuhant oda, ahol a szezon első versenyein volt. A Spanyol Nagydíj első két szabadedzése ezek után ismét nagyon ígéretesen alakult a csillagosok számára. Már délelőtt is az élmezőny tagjai voltak, délután pedig a 2-3. időeredményt jegyezték. George Russell mindössze 0,117, Lewis Hamilton 0,204 másodperccel maradt el Charles Leclerc legjobbjától, és megelőzték az egyik Ferrarit és a mindkét Red Bullt.

A Mercedes több újítást bevetett ezen a hétvégén. A legjelentősebb változást az új padlólemezük jelenti, melynek élén korcsolyára emlékeztető kis szárnyakat alakítottak ki, melyek kapcsolódási pontjainál rések segítségével eresztik ki a levegőt az autó alól. A célt a delfinezés csökkentése jelentette, és az első nap alapján sikerrel is jártak. Az ezüstautók a téli tesztekkel és az első versenyekkel ellentétben ezúttal nem ugráltak „kenguruként” a célegyenes végén, és a W13-asok érezhetően jól feküdtek az úton.

A nap végén beszédesek voltak a mosolygós arcok, különösen Hamiltoné.

„Pozitív volt! Rendkívül boldog vagyok az előrelépés láttán” – mondta sugárzó arccal mosolyogva a hétszeres világbajnok, akit ennyire jó hangulatban sem láttuk még idén. „Hatalmas-hatalmas köszönet jár mindenkinek a gyárban, hogy nem adták fel, tovább nyomták.”

„Nem mi vagyunk a leggyorsabbak, de járjuk az utunkat. Ez volt az első alkalom, hogy az egyenesben nem ugráltunk. Még van némi ugrálás, de sokkal jobb lett. Ezzel elkezdhetjük kiaknázni az autóban rejlő potenciált.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A felvetésre, hogy igazán boldognak tűnik, Hamilton mosolyogva felelte: „Nos, még mindig nehéz az autóval, de sokkal klasszabb, mint volt. Nagyon hálás vagyok! A fejlesztéseket még finomítani kell, finomhangoljuk őket a következő edzésig. Az este végigmegyünk a sok adaton, és próbáljuk javítani az autónkat. Szerintem holnap még ennél is jobb helyzetben lehetünk. Reméljük, hogy meg tudunk birkózni a heggyel, amit most az előttünk álló fickók jelentenek.”

A nála valamivel gyorsabb Russell óvatosabban viszonyult a biztató formájukhoz. Vélhetően a miami csalódás miatt, hiszen akkor a pénteki elsősége után elhitte, hogy másnap a pole pozícióért fog harcolni, aztán már a Q2-ben kiesett.

„Őszintén szólva nem tudom” – felelte a kérdésre, boldogabb-e, mint volt. „Miamiban a leggyorsabbak voltunk pénteken, most másodikak vagyunk. Az autó mindenesetre másképp reagál. Ezúttal mások jelentik a korlátainkat. Az egyenesben nincs delfinezés, ami jó, de egyes kanyarokban azért még tapasztaljuk. Ezt ki kell küszöbölnünk.”

Gondjaik tehát így is voltak még. Szárnyvariációkkal kísérleteztek a nap folyamán, nem találták még a tökéletes egyensúlyt. Mindez azonban azt jelenti, hogy maradt bennük tartalék, amire Hamilton is utalt.

Russell szerint továbbra is a Red Bull lehet az etalon, ám bízik az erős folytatásban. „Nem látom akadályát, hogy olyan közel legyünk az elejéhez, mint most, talán még közelebb is. De vannak különbségek a motorerőben. A Ferrariban és a Red Bullban talán még van tartalék” – intett ismét óvatosságra.

George Russell (Fotó: XPB)

Főnöke, Toto Wolff ugyancsak optimistának tűnt a nap végén. Ő a motorrészlegük dicséretéről sem feledkezett meg. A két Mercedesbe erre a hétvégére új erőforrások kerültek, és az autóik igencsak gyorsak voltak az egyenesekben. „Mindkét gyárunk nagyon keményen dolgozott. Brixworth igazán sokat nyert a többi motorgyártóhoz viszonyítva, fantasztikus látni ezt, igazán büszke vagyok” – mondta a Sky Sportsnak Wolff.

Ami a karosszériát illeti, közelítünk. Ez a második jó péntekünk volt Miami után, és most csak az a kérdés, hogy ha holnapra jön a nagyobb tapadás, meg tudjuk-e tartani ezt a teljesítményt, hogy legalább harcban legyünk, vagy akár a legjobb háromban maradjunk.”

A delfinezés kapcsán hozzátette, még nem oldották meg teljesen a problémát, csak javítottak rajta.

„Jobb lett. De még mindig nincs szó arról, hogy a versenyzők elégedettek nagy tempónál. A hármas és kilences kanyarokban sok időt veszítünk, és rá kell jönnünk holnapig, hogyan javíthatnánk ezen. Fejlődés van, de túláradó érzelmek és eksztázis nincs!”

– összegzett a csapatfőnök.

Versenyzői előzetesen azt mondták, a mostani fejlesztések dönthetnek arról, vált-e koncepciót a Mercedes. az első biztató eredmények után Hamiltont megkérdezték, hogyan tovább. „Nem tudom. Nem én döntök erről” – felelte. „Érdekes látni, hogy mások más utat választottak. Érdekes lesz látni, hogy jobbak lesznek-e ezzel. Nekünk még van miben fejlődnünk, és fel kell tennünk a kérdést valamikor, hogy áttérjünk-e erre az útra. De most erre összpontosítunk.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak