Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hiába az elsőség, valami nem kerek a Ferrarinál

Hiába az elsőség, valami nem kerek a Ferrarinál

F1
Nem lesz esélye a Ferrarinak Charles Leclerc szerint Barcelonában, ha nem javít drasztikus mértékben a hosszú etapos formáján.

A délelőtti első gyakorlást kettős elsőséggel abszolválták, és Charles Leclerc a délutánit is megnyerte, így azt hihetnénk, az újításokkal felszerelkezett Ferrari repülőrajtot vett a Spanyol Nagydíjon. A látszat viszont csal. Habár Leclerc 0,117 másodperccel megelőzte a gyorsabb Mercedest (George Russell), Max Verstappennek pedig 0,336 másodpercet adott, a bajnoki éllovas egyáltalán nem volt elégedett az F1-75-ös teljesítményével, mégpedig a gyenge hosszú etapjaik miatt.

„Nagyon sok munkánk lesz. Rövid távon jók vagyunk, de sok üzemanyaggal nagyon nehezen ment. Keményen kell dolgoznunk, és remélhetőleg sokat javulunk holnapra” – értékelt Leclerc.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Azok után, hogy Miamiban kibérelték az első rajtsort, de vasárnap esélyük sem volt a győzelemre a jobb versenytempót diktáló, a gumikat is jobban kezelő Verstappennel szemben, Leclerc nem véletlenül aggódik, hiszen nem szeretné, ha megismétlődne a két héttel ezelőtti forgatókönyv, és újra veszítenének egy erős kvalifikáció után.

„Nem mondanám, hogy félek, de mindenképpen dolgozunk ezen, hogy jobbak legyünk, mert jelenleg egyszerűen nem vagyunk jók a versenytempó szempontjából.”

A kulcsot vasárnap a gumik jelenthetik, amik a hőségben és a nagy terhelés mellett nagyon gyorsan elhasználódnak mindenkinél. A Ferrarinál a jelek szerint jobban, mint például a nagyon kiegyensúlyozott hosszú etapot teljesítő Red Bullnál. „Egy körön az időmérőn nem gondolnám, hogy gond lesz velük, de nagyon kopnak. Erre nincs még válaszom, de meg kell találnunk az okát, és javítanunk kell” – mondta Leclerc.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Csapattársa, Carlos Sainz a 4. idővel, 0,320 másodperces lemaradással zárta a délutáni edzést, és ő is úgy érezte, nem lehetnek maradéktalanul elégedettek. A fejlesztéseik szerinte működnek, a beállításokkal viszont eltévedtek. „Határozottan van bennük potenciál, és változtattak az autó viselkedésén is, ami jó hír, hiszen a fejlesztéseknél változást akarsz látni. Jó látni, hogy hozzák, amit vártunk. Közben viszont nem tettünk megfelelő lépéseket a második edzésre, lassultunk kicsit. Már tudjuk, hogy melyik irányba ne menjünk. Vissza kell térnünk az első szabadedzéshez, akkor jobb volt az érzés” – mondta a spanyol.

Miközben a Ferrarinak a télen a barcelonai lassú harmadik szektor volt a legerősebb szakasza, és eddig a többi pályán is a kanyarokban múlta felül az ellenfeleket, Sainz szerint ezúttal nem lehet fölényről beszélni. „Az autónknak jónak kell lennie, másfelől ma a Mercedes és a Red Bull is gyors volt a kanyarokban. Ezen a hétvégén mindenki gyors. Látszik, hogy itt teszteltünk, szoros hétvége lesz. És izgalmas” – jelentette ki a hazai közönség előtt versenyző ferraris.

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak