Musorujsag
Élő Eredmények
×

F2: Drugovich magabiztosan nyert, és visszavette az elsőséget a tabellán

F2: Drugovich magabiztosan nyert, és visszavette az elsőséget a tabellán

Boxutca
A remekül rajtoló és végig stabilan vezető Felipe Drugovich nyerte a Forma–2-esek barcelonai sprintfutamát, diadalával pedig visszaállt az élre a bajnoki tabellán is. Másodikként Ayumu Iwasa, harmadikként Logan Sargeant ért célba.

A röviddel a királykategória időmérő edzése után startoló Forma–2-es sprintfutam zárta a Spanyol Nagydíj szombati programját.

A versenynek Calan Williams vághatott volna neki a legkedvezőbb rajtpozícióból (eredetileg ő is „örökölte” az elsőséget, miután Felipe Drugovich három rajthelyes büntetést kapott), a fiatal ausztrál autója viszont a rajtrácson ragadt, így végül ő csak a boxutcából vághatott neki a futamnak.

A rajtelsőséget így a rutinos Jake Hughes kaparintotta meg (pozícióját tekintve a második kockáról indult, de senki nem volt nála kedvezőbb pozícióban). Őt a pontversenyt vezető Théo Pourchaire követte, majd Drugovich, Ayumu Iwasa, Logan Sargeant és Jehan Daruvala volt a sorrend.

Az indulásnál Hughes és Pourchaire sem tudott élni lehetőséggel, a rajtnál mindketten számos pozíciót veszítettek. A legjobban Drugovich startolt: a brazil azonnal állva hagyta az első kettőst, és hiába kaptak ellenfelei szélárnyékot, magabiztosan az élen maradt az első kanyarnál.

A második helyre Iwasa ugrott, a harmadikra pedig Sargeant. Hughes negyedik volt az indulást követően, majd Jehan Daruvala, Jüri Vips és hetedik helyre visszacsúszó Pourchaire jött.

Az indulást követően a mezőny hamar „lehiggadt”, és bár a különbségek nem nőttek nagyra, az erőviszonyok megmerevedtek, nem láthattunk manővereket.

Ayumu Iwasa (Kép: DAMS)

Az első komolyabb esemény a hatodik körben jött, amikor a hatodik helyen haladó Vips elhibázta a négyes kanyart, autója kicsúszott és a kavicságyban ragadt. Bosszantóan ért tehát véget a Red Bull észt versenyzőjének futama, azt követően, hogy a hétvége élete egyik legjobb élményével indult: az első szabadedzésen kipróbálhatta a bikások F1-es autóját.

Vips kicsúszása után pályára küldték a biztonsági autót, ami a hat kör alatt kialakuló minimális előnyöket is lenullázta. A mezőnyt a tizedik körben engedték ismét útjára, Drugovichnak pedig újra védenie kellett pozícióját a célegyenes végén, a brazil pedig hibátlanul végre is hajtotta a feladatot.

Változás mögötte sem történt, Iwasa őrizte a második, Sargeant a harmadik, Hughes pedig a negyedik helyet.

Ez a sorrend aztán ismét beállt hosszú körökre, a rajt utáni forgatókönyvvel ellentétben viszont ezúttal elkezdtek nagyobb különbségek kialakulni a versenyzők között. Drugovich a tizenötödik körre már két másodperc fölé növelte előnyét, és Iwasa valamint Sargeant kettőse (közöttük nem volt túl nagy a rés) is leszakította Hughest, akinek inkább Daruvalára kellett figyelnie.

A huszadik körben aztán az indiai elszánta magát az előzésre is, addig folyamatosan csökkente Hughes előnyét, majd a célegyenes végén lecsapott ellenfelére és átvette tőle a negyedik helyet. Hughes ezt követően sem volt biztonságban, hiszen Pourchaire is ott loholt a nyomában, sőt a következő körben a francia is elment mellette, átvéve ezzel az ötödik helyet.

Még egy kör elteltével a rutinos brit még egy pozíciót veszített: az időmérő edzés győztese (a főfutam pole pozíciósa) Jack Doohan is megelőzte őt. És még ezzel sem volt vége Hughes vesszőfutásának, rövidesen a pontzónából is kiesett, miután Frederik Vesti és Enzo Fittipaldi is lehagyta. Az utolsó előtti körben aztán a versenyt is feladta.

A pontzónában már nem hozott több manővert a futam, a győzelmet tehát a magabiztosan rajtoló és versenyző Drugovich szerezte meg, aki ezzel a bajnoki tabellán is visszavette az elsőséget Pourchaire-től. Másodikként és harmadikként két újonc ért célba, Iwasa és Sargeant személyében.

A pontszerzők kötött a további sorrend Daruvala, Pourchaire, Doohan, Vesti és Fittipaldi volt a szombati nap utolsó pályaeseményén a Spanyol Nagydíjnak otthont adó Barcelonában.

 

Borítókép: Felipe Drugovich (Kép: F2)

További tartalmak