Musorujsag
Élő Eredmények

Meglepi a Ferrari gyenge versenytempója a Red Bullt

Meglepi a Ferrari gyenge versenytempója a Red Bullt

Racing News 365, Motorsport-Magazin
A Mercedes meggyőzte, a Ferrari a gyenge tempójával lepte meg a Red Bullt a barcelonai nyitónapon. Szerintük versenytempóban a Scuderia előtt járnak a csillagosok.

Eddig viszonylag egyszerű volt, mostantól bonyolódhat a bajnoki küzdelem a Red Bull szempontjából. Míg az év első öt hétvégéjén a Ferrarira kellett csak figyelniük, mert ők voltak a fő ellenfeleik, a barcelonai fejlesztésektől megtáltosodó Mercedes a jelek szerint most már bekapcsolódhat az élen zajló csatába, és ez megbolygathatja az eddigi rendet.

Pénteken látszólag a Red Bull húzta a rövidebbet az új ellenfél érkezéséből, hiszen míg Charles Leclerc a legjobb idővel zárta a napot, Max Verstappenéket mindkét Ezüstnyíl elválasztotta a bajnoki éllovastól. Helmut Marko tanácsadó szerint ennél beszédesebbek voltak a hosszú etapok, melyek alapján úgy tűnik, a Mercedes nem őket, hanem a Ferrarit előzte meg.

„A hosszú etapjainkkal elégedett vagyok. Egy körön időt veszítettünk, főleg a második szektorban. Van két kanyar, ott veszítjük az összes időt, és erre megoldást kell találnunk. A hosszú etapokon mindkét autónkon jó volt a gumikopás, a lágy és a közepes keverékkel is. A hosszú etapokat tekintve mi vagyunk elöl, aztán a Mercedes, majd a Ferrari következik” – állította fel a sorrendet.

A hosszú etapos átlagidők alátámasztják a szavait. Míg egy körön a Ferrarié volt a magabiztos előny, versenytempóban a Red Bull múlt felül mindenkit. Max Verstappen rendkívül kiegyensúlyozott és erős időket autózott a közepes gumin, a Mercedesre 4-5, a Ferrarira 5-6 tizedet vert, és a gumikkal is remekül bánt.

Fotó: XPB

Az egykörös tempójukat a Red Bull javíthatónak érzi, a Ferrarinak viszont Marko szerint össze kellene kapnia magát, ha nem akar bajba kerülni vasárnap.

„Meglepett, hogy milyen gyenge hosszú etapokat ment a Ferrari. A gumijuk szó szerint szétfoszlott” – csodálkozott az osztrák. „Emellett lenyűgözőnek találom, hogy a Mercedes hirtelen második erővé lépett elő. Feltéve, hogy szombaton is képesek lesznek erre a teljesítményre. A hosszú etapjaik viszont azt mutatták, hogy visszatértek.”

George Russelléknek azért vannak még fenntartásaik. Ő azt gyanította, hogy a Ferrari és a Red Bull pénteken nem tekerte még fel úgy a motorját, mint ők.

Bármit is mondtak a hosszú etapok, Marko szerint egy körön minden eddiginél kiszámíthatatlanabb lehet a küzdelem. „Az időmérőn három csapat fog harcolni. És Spanyolországban az időmérőnek hagyományosan fontos szerepe van, mert előzni nehéz itt. A Ferrari gumikopásával viszont többféle stratégia lehetséges lehet, hiszen az idő csak egyre melegebb lesz.”

Ami saját csapatát illeti, a szakember szerint a pályára vitt fejlesztéseik jól muzsikálnak. „Megfelelően működnek. Nehéz mostanság jó fejlesztéseket bevetni az új szabályok mellett. Elég megnézni, milyen sokáig tartott a Mercedesnek, mire megoldották a problémáikat.”

Borítókép: Carlos Sainz (Fotó: XPB)

További tartalmak