Musorujsag
Élő Eredmények

Alig lát az autóban a betegeskedő Norris

Alig lát az autóban a betegeskedő Norris

F1, The Race
Rosszul van és alig lát – Lando Norris elárulta, messze nincs csúcsformában, és eddig igazi szenvedés volt a Spanyol Nagydíja.

Nem Lando Norris hétvégéje a mostani. Pénteken a szabadedzésen egy kerékvetőre csúszva komoly kárt tett a padlólemezében, lemaradt egy tréningről emiatt, csapatának ráadásul szombatra még vázat is kellett cserélnie a túlélőcella sérülése miatt. Az időmérő edzésen Q3-at érő kört teljesített, de mivel a 9-es kanyarban pár centivel letért a pályáról, az FIA törölte az idejét, így csak a 11. hely jutott neki.

Ha mindez nem lenne elég, Norrist ezekben a napokban további nehézség is hátráltatta. Elárulta, rég nem ütötte ki őt úgy betegség, mint most, és ez az autóban is kihatással van rá. A piros és könnyező szemei árulkodtak arról, hogyan.

„Egész hétvégén nem voltam jól, hogy őszinte legyek. Ez nem COVID, egyszerűen küzdök a torkommal, a szememmel és a látással. Ez sem segít. Sok bajom van, az alvással, az energiaszintem is régen volt már ilyen alacsony.”

„Határozottan nem vagyok a csúcson ezen a hétvégén. Ezért is örültem annak, hogy a Q3-ba jutottam, hogy olyan kört mentem, azok után, ahogyan ez a hétvége alakult. Kissé meglepett, de jó érzés” – mondta a teljesítménye kapcsán.

Azt persze nehezményezte, hogy az FIA olyan szőrös szívű volt vele. Rámutatott, csak pár centivel hagyta el a pályát, semmit sem nyert ezzel, és nem értette, miért figyelték egyáltalán a fehér vonalat azon a szakaszon, ha a pályát eleve kavicságy szegélyezi. „Abban a kanyarban az a trükkös, hogy kavicságy van ott, és marad nagyjából tíz centimétered a pályából, amit használhatsz még, mielőtt a kavicságyba mennél. Van, hogy egyszerűbb a kavicságyat a határnak tekinteni, és mindenki mehet a kavicsig, mert ha kimész, eleve büntetni fog. De egész évben ez a szabály, a fehér vonal a határ, és én nem tartottam be” – bosszankodott.

Lando Norris (Fotó: XPB)

Norris a hétvégén elsőként próbálta ki a teljesen megújult McLaren összes fejlesztését egyben. Nem könnyítette meg a csapat dolgát a pénteki kihagyása, hiszen összehasonlítást terveztek a Daniel Ricciardo csak félig megújult autójával (szombatra ő is megkapott mindent). Norris nem állítja, hogy a kihagyása nagy hátrányt jelent számára.

„Nem akarok kifogásokat keresni. Leginkább abban hátrány, hogy nem teljesítettem a hosszú etapokat, és ebben a melegben jó lett volna kicsit felkészülni abból, hogyan lehet óvni a gumikat, csökkenteni a hőmérsékletüket.”

„Ezeket a verseny alatt nem könnyű kitapasztalni. De az időmérőn nem hátráltatott, csak a versenyen leszek egy kicsit lépéshátrányban, de remélhetőleg be tudom majd hozni.”

Csapattársa, Daniel Ricciardo idén először végzett előrébb időmérőn, mint Norris. Ricciardo a 9. rajthelyről fog indulni. „Még ismerkedünk az új elemekkel. Az újításokkal nem mindig olyan egyszerű, hogy felteszed őket, és már megy is. Az egyensúlyt is meg kell találnod hozzájuk, és mi még keressük ezt” – magyarázta a nyolcszoros futamgyőztes.

„Még nem tudom, hogy mindent kihoztunk-e belőlük, de a Q3-ba kerülés jó volt. Most egy kicsivel jobb köridőket hajszolunk. Összességében nem rossz az eredmény, mert egész hétvégén nem voltunk valami gyorsak, és nem volt garantált a Q3-ba kerülésünk. Innen nézve jó munkát végeztünk” – vélekedett Ricciardo.

Borítókép: Lando Norris (Fotó: XPB)

További tartalmak