Musorujsag
Élő Eredmények
×

F2: Drugovich kilenc helyet javított, és a sprint után a főversenyt is megnyerte

F2: Drugovich kilenc helyet javított, és a sprint után a főversenyt is megnyerte

Boxutca
A listavezető Felipe Drugovich nyerte a barcelonai F2-es főversenyt, miután kilenc helyet javított rajpozícióján. A duplázó brazil ezzel tovább növelte előnyét a bajnoki tabellán. Másodikként az első dobogós helyezését szerző Jack Doohan, harmadikként a szintén először dobogós Frederik Vesti ért célba.

Röviddel azután hogy lezajlott a Forma–3-asok főversenye, az F2-esek vették birtokba a barcelonai pályát, hogy teljesítsék saját főfutamukat, ami a sprintekkel együtt már a nyolcadik viadal volt a 2022-es szezonban.

Az élről a pályafutása második pole pozícióját szerző újonc, Jack Doohan indulhatott, aki elsősorban abban bízott, ezúttal megszakítja azt a tendenciát, hogy a jó kvalifikációt kudarcos futam követi.

Mellőle a Red Bull tartalékosa, Jüri Vips startolt; ő a tegnapi nullázást szerette volna a lehető leggyorsabban feledtetni. A második sorból Frederik Vesti és Jehan Daruvala, a harmadikból pedig Logan Sargeant és Ayumu Iwasa kettőse várta a rajtot. A pontversenyt vezető – a tegnapi sprinten diadalmaskodó – Felipe Drugovich tizedik volt a rajtrácson; fő riválisa, Théo Pourchaire hetedik.

Doohan sikerrel vette az első akadályt, vagyis megőrizte elsőségét a rajt után. A második helyre Vesti ugrott, aki remekül kapta el az indulás pillanatát (az első kanyar előtt még Doohant is támadni próbálta). Vips tehát visszaesett a harmadik helyre, a negyedikre pedig Sargeant ugrott, aki Daruvalát előzte le.

Az indiai riválisaival ellentétben a kemény keverékű abroncsokon indult, abban bízva, hogy a futam végén előnyben lesz majd a többiekkel szemben. Hogy taktikája miként működött volna, az végül nem derült ki, a negyedik körben ugyanis autója hirtelen lelassult, ő pedig feladta a küzdelmet

Kiesése Iwasa számára is balszerencsés volt, a közvetlenül Daruvala mögött álló japánnak ugyanis az ellenfél hirtelen tempóvesztésére rögtön reagálnia kellett, és bár a komolyabb ütközést elkerülte, első vezetőszárnyával eltalálta az indiai autóját. Ezt követően azonnal ki kellett állnia a boxba, hogy új szárnyat kapjon, emiatt pedig számos pozíciót veszített.

Amíg Daruvala autóját elvontatták a pályáról, a bírák beküldték a biztonsági autót, ami a hetedik körben engedte útjára a mezőnyt. Az élmezőny sorrendje az újraindítást követően változatlan maradt, legalábbis addig, amíg Vips és csapata úgy nem döntött, hogy gyorsan letudja a kötelező kerékcserét. Az észt azonban balszerencsés volt, kiállása ugyanis hosszabbra sikerült a tervezettnél, így a szintén a nyolcadik körben cserélő (a kiállás előtt nyolcadik) Jake Hughes mögé került.

Felipe Drugovich és Jack Doohan (Kép: F2)

A következő körökben az élmezőny többi tagja is végrehajtotta a kötelező kiállást, a boly elejére tehát ekkor azok kerültek, akik a kemény keverékeken startoltak. A sort Enzo Fittipaldi vezette, majd Clément Novalak, Marcus Armstrong és Roy Nissany jött az alternatív taktikán lévők közül.

Ami az élbolyt illeti, a cserék után Doohan, Vesti, Drugovich (a brazil nyújtotta el legjobban első etapját, ezzel nyerve néhány helyet), Sargeant és Pourchaire volt a sorrend.

Ez a huszadik körben változott, amikor a frissebb gumikon támadó Drugovich levadászta Vestit, ezzel pedig a „papíron” élen álló (a mezőnyt ekkor még a keményen induló Fittipaldi vezette) Doohan után vetette magát. Hátrányát folyamatosan csökkentette is, feje felett azonban sötét fellegként tornyosult egy kerékcseréjével kapcsolatos vizsgálat (ezt a futam után végzik majd el, hasonló kihágás miatt pedig Vesti és Pourchaire is vizsgálat alatt áll).

Drugovich a huszonhatodik körben érte utol ellenfelét, összesen tehát tizenegy köre maradt arra, hogy maga mögé utasítsa az addig vezető ausztrált (ekkor már tiszta volt előttük a terep, hiszen mindenki végrehajtotta a kötelező cserét).

Ami a támadást és a manővert illeti, Drugovich nem várt sokat az előzéssel: a huszonhetedik körben a célegyenes végén maga mögé utasította az ausztrált és átvette a vezetést. Csapata az előzés után közölte vele, próbáljon akkora előnyt kiépíteni, amekkorát csak tud, hiszen vizsgálat alatt áll – ennek pontos okáról egyébként ők sem tudtak tájékoztatást adni versenyzőjüknek.

Eközben Drugovich csapattársa, Novalak is egyre gyakrabban került a képernyőre, remekül ki tudta ugyanis használni az alternatív taktikát: a friss gumikon sokkal gyorsabb volt, mint ellenfelei az üldözőbolyban, akiket le is vadászott. Hasonló tempóval jött fel Fittipaldi és Armstrong is, akik szintén hamar visszakerültek a pontzónába, sőt, folyamatosan nyerték a pozíciókat azon belül is.

Novalak végül az ötödik, Fittipaldi a hatodik, Armstrong pedig a hetedik helyig jött fel, mindhárman fontos pontokat gyűjtöttek tehát. Az élen a sorrend változatlan maradt, ami pedig a különbséget illeti, Durgovich öt másodperc felettire növelte azt a másodikként célba érkező Doohannel szemben. A fiatal ausztrál tehát a győzelemről lecsúszott, rossz vasárnapi sorozatának viszont véget vetett egy dobogós helyezéssel. Harmadikként Vesti ért célba (ő is most állt először dobogóra), negyedikként pedig Sargeant.

Őket követte Novalak, Fittipaldi és Armstrong hármasa, majd a nyolcadik helyen Pourchaire, aki ezzel az eredménnyel komolyabb hátrányba került a pontversenyt vezető Drugovichcsal szemben. A pontzónába még Liam Lawson és Nissany fért be.

Az F2-es futam után már csak a hétvége főeseménye, az F1-es nagydíj van hátra Barcelonában, amit az M4 Sporton ismét élőben közvetítünk. 14:00-tól már jön a pilótaparádé, 14:25-től a felvezető műsor, 15:00-kor pedig startol a verseny!

Borítókép: Felipe Drugovich (Kép: F3)

További tartalmak