Musorujsag
Élő Eredmények
×

F3: Martins magabiztos győzelmet aratott, újra vezeti a bajnokságot

F3: Martins magabiztos győzelmet aratott, újra vezeti a bajnokságot

Boxutca
Az Alpine francia védence, Victor Martins nyerte az F3-asok főfutamát Barcelonában, sikerével pedig visszaszerezte a vezetést a bajnoki tabellán. Másodikként Roman Stanek ért célba, a harmadik helyen pedig a Red Bull juniorját, Isack Hadjart intették le.

A Forma–3-asok magyar idő szerint délelőtt 10 órakor startoló főversenye nyitott a Spanyol Nagydíj vasárnapi programját, melynek része még a Forma–2-esek főfutama, valamint a hétvége csúcseseménye, a Forma–1-es nagydíj is.

Az F3-as viadal startját a pénteken pályafutása első időmérős sikerét jegyző Roman Stanek várta a legkedvezőbb pozícióból, mellőle pedig Victor Martins indult.

A második soron Alexander Smolyar és Isack Hadjar osztozott, a harmadikon pedig a pontversenyt a futam előtt vezető Arthur Leclerc valamint fiatal csapattársa, Oliver Bearman. A tabellán ekkor második helyen álló Jak Crawford a kilencedik, a tegnapi sprint győztese, David Vidales a tizenegyedik helyről indult.

A rajtnál Martins remekül ki tudta használni Stanek szélárnyékát, és bár a cseh is jól kapta el az indulás pillanatát, ellenfele le tudta gyorsulni az első kanyar előtt. Mögöttük hasonló koreográfia szerint történt pozíciócsere Smolyar és Hadjar között. A start legnagyobb vesztese Leclerc volt, aki a kilencedik helyre csúszott vissza, miközben riválisa, Crawford a hetedikre jött fel.

A mezőnynek sok ideje nem volt a helyezkedésre, a negyedik körben ugyanis Kush Maini és Rafael Villagómez ütközésének következtében a mexikói a bukótérbe csúszott, versenygépe a gumifalnak ütközött, a bírák pedig gyorsan pályára küldték a biztonsági autót.

A biztonsági autó a nyolcadik körben hagyta el a pályát, ekkor kapta meg újra a zöld jelzést a mezőny, és kaptak esélyt az üldözők arra, hogy javítsanak pozíciójukon. Az első tízben ezt Crawford használta ki legjobban, aki leelőzte Kaylen Fredericket, ezzel pedig feljött a hatodik helyre. Frederick mellett a honfitárs előzése után Caio Collett is elment, az amerikai tehát rögtön két helyet is veszített.

Roman Stanek és Isack Hadjar (Fotó: XPB)

Ami az élmezőnyt illeti, Martins meg tudta őrizni az elsőséget, sőt, egy kisebb előnyt is ki tudott építeni Stanekkel szemben, aki szintén tartani tudta a pozícióját, hiába tapadt rá Hadjar.

A francia a tizenegyedik körben egy előzési manővert is indított, rutinos ellenfele azonban vissza tudta verni a támadást. A következő körben pedig védekeznie sem kellett, Brad Benavides balesete miatt ugyanis újra pályára küldték a biztonsági autót.

A versenyzők a tizenötödik körben kaptak ismét zöld jelzést, az élmezőny pedig ugyanúgy reagált, mint korábban: mindenki tartani tudta pozícióját. Hátrébb azonban történt egy ütközés Leclerc és Vidales között, akik ennek következtében kicsúsztak a pontzónából. A monacói később még visszaverekedte magát, ám az ütközésért öt másodperces büntetést kapott.

Martins a második újraindítás után is gyorsan ki tudott építeni egy kényelmesebb előnyt, Staneknek pedig ismét inkább hátrafelé kellett figyelnie, Hadjar ugyanis nem tett le arról, hogy a futam hajrájában megszerzi a második helyet.

Előzni azonban az utolsó körökben sem tudott, be kellett tehát érnie a harmadik helyezéssel. A sorrend előtte is változatlan maradt, Martins ért tehát célba elsőként, ezzel pedig a bajnokságban is visszavette a vezetést. Stanek második lett, most szerzett pontjaival pedig a tabellán is a második helyre ugrott francia ellenfele mögé.

Smolyar negyedikként ért célba, Bearman pedig ötödik lett. Crawford „csak” hatodik (ezzel a tabellán is visszacsúszott a harmadik helyre), Collet pedig hetedik. A pontzónába végül a nagyot hajrázó Franco Colapinto, Frederick és Juan Manuel Correa fért még be. A mezőny egyetlen magyar versenyzője, Tóth László huszonnegyedikként fejezte be a főfutamot.

A Spanyol Nagydíj programja a Forma–2-esek vasárnapi versenyével folytatódik, amit 11:30-tól élőben figyelemmel lehet követni az M4 Sporton!  

Borítókép: Victor Martins (Fotó: XPB)

További tartalmak