Musorujsag
Élő Eredmények
×

Fel akarta adni, végül a verseny embere lett Hamilton

Fel akarta adni, végül a verseny embere lett Hamilton

Sky Sports, F1
Ha rajta múlt volna, már az első körös balesete után kiállt volna. Csapata nem hagyta, Lewis Hamilton pedig egy nagy visszatéréssel adott új lendületet az eddig peches szezonjának. Már alig várja a folytatást!

Nem tartja magát feladós típusnak Lewis Hamiltonra, ám a vasárnapi Spanyol Nagydíjon már pár kör után tett egy javaslatot a csapatának a verseny feladására, miután a Kevin Magnussennel történt első körös ütközése és bal első defektje miatt a mezőny végére jött vissza a kerékcseréjéről. „Spóroljunk ezzel a motorral, ha engem kérdeztek…”

Ha a Mercedes enged a csalódottságának, Hamilton az Ausztrália óta legjobb eredményéről maradt volna le, no meg egy olyan versenyről, amin kiváló teljesítményt nyújtva bizonyította kritikusainak, hogy még George Russell árnyékába szorulva is képes nagy dolgokra.

A hétszeres bajnok három kiállásos, a többiekével aszinkronban lévő stratégiára váltott az újabb balszerencséje után, és a verseny derekára hirtelen újra versenyben találta magát. Ezt a hajrában megejtett utolsó kerékcseréjének köszönhette, mellyel a frissebb gumikon 7 körrel a leintés előtt előbb Valtteri Bottast, majd Carlos Sainzot is megelőzte, és visszazárkózott a 4. helyre, mindössze 12 másodpercre Russelltől.

Kevin Magnussen és Lewis Hamilton első körös ütközése (Fotó: Formula1/Twitter)

Egy kis dráma azért így is maradt a végére. Mérnöke két körrel a vége előtt rászólt, hogy vízszivárgás miatt kímélnie kell a motort, máskülönben kiesik. Sainzcal szemben elvesztett egy pozíciót ezzel, ám a melbourne-i 4. helye után így is meglett az első top 5-ös eredménye.

Hamiltont a szurkolók a nap emberének választották.

„Hálás vagyok, hogy sikerült visszatérnem. És hálás a csapatnak, hogy leszegett fejjel mentek tovább, és sikerült előrelépnünk. Az autót nagyszerűnek éreztem a versenyen, a tempónk közel volt az élmezőnyéhez, ami elképesztő. De a rajtnál egyszerűen nagyon peches voltam. De sosem adjuk fel! Ezért vagyunk itt!” – jelentette ki, a korai rádiózásáról talán már megfeledkezve…

A reménytelensége persze érhető volt.

„Több mint harminc másodperccel voltam lemaradva az utolsó előttitől! A senki földjén voltam. Borzalmas érzés annyira a végén állni.”

„De egyszerűen emelt fővel menned kell tovább, nyomod kell, folytatnod, és remélned a legjobbat. Egy ponton azt mondták, talán nyolcadik lehetek. Erre én: a nyolcadik nem tűnik valami lenyűgöző eredménynek… De úgy voltam vele, legalább pontot szerzek. Aztán a negyedik helyért csatáztam. Annyira örültem neki!” – mondta mosolyogva.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az bántotta, hogy a negyedik helyet át kellett adnia Sainznak. Problémájáról elmondta: „Sokkal melegebb volt ma, mint vártuk. Mindenki számára nehéz volt az autókkal.”

„Nem tudom pontosan, hogy mi történt az autóval, de lényegében csak félig nyomhattam le a gázt. Hűtenem kellett az autót, nagyon sokszor visszavettem az egyenesben, kerestem a szabad levegőt, hogy bepréseljem a motorba és lehűtsem azt.”

„Lesújtó, hogy elbuktam a pozíciót a végén Sainzcal szemben. Főleg azok után, hogy honnan érkeztem.”

Az uralkodó érzés ennek ellenére az elégedettség volt benne. Hamiltont felvillanyozta, hogy újra versenyképes a Mercedese. „Még mindig volt egy kis pattogásunk, de nem az egyenesekben, csak két kanyarban. Távolról sem volt olyan súlyos, mint korábban. A fiúk nagyon sokat dolgoztak a megértésén. Ha nem lett volna a problémám az elején, ki tudja, hol végeztem volna… Jó tudni, hogy hasonló a tempónk az élmezőnyéhez.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak