Musorujsag
Élő Eredmények
×

Keresi a motorhiba okát a Ferrari – főnökük Leclerc-t méltatja

Keresi a motorhiba okát a Ferrari – főnökük Leclerc-t méltatja

F1, Sky Sports
Egyelőre nincs magyarázata a Ferrarinak Charles Leclerc motorhibájára, ám főnökük szerint nem válhat túl borússá a hangulatuk a kiesés után.

A Ferrarit is utolérte az első technikai probléma 2022-ben. A téli szünet óta szinte hibátlanul működő autójuk vasárnap Barcelonában Charles Leclerc alatt hibásodott meg, miközben a monacói úton volt az idei harmadik futamgyőzelme felé. A motorhiba a 8-as kanyarban jelentkezett a verseny 27. körben.

A Scuderia egyelőre nem tudta megmagyarázni a hiba okát. Ez a következő napok feladata lesz.

„Hirtelen jött a probléma” – nyilatkozta Mattia Binotto csapatfőnök. „Először Charles-tól hallottuk, hogy valami nincs rendben. Szólt a rádión, majd a mérnökök megnézték az adatokat. Nagyon hirtelen jött.”

„Egyelőre nincs rá magyarázatunk. Az erőforrást most vissza fogjuk küldeni Maranellóba. Az éjszaka szállítjuk. Holnap reggel már szét is szereljük.”

Charles Leclerc autója (Fotó: XPB)

Leclerc a kiesése után azzal védte meg a csapatát, hogy emlékeztetett, egészen mostanáig teljesen rendben volt a megbízhatóságuk. Motorfronton ugyanakkor ez nem teljesen igaz. Egyfelől Carlos Sainznak korábban már volt gondja az erőforrásával, másfelől a barcelonai hétvégén további két motorhiba is történt a Ferrari-táboron belül. Pénteken Valtteri Bottas végleg elveszítette a már csak edzésmotorként használt első idei erőforrását, vasárnap pedig csapattársa, Csou Kuan-jü is a motorral kapcsolatos gondok miatt adta fel a versenyt az Alfa Romeóval.

A hírek szerint a Ferrari eleve úgy tervezett, hogy vállal egy motorcserés büntetést idén, és három helyett négy egységgel abszolválja a szezont. A második V6-osuk korai bevetése is erre utalt. Leclerc esetében most az is kérdés, használható lesz-e később a most leállt egység.

„Még fogalmam sincs. Pár elemet talán nem fogunk újra használni. De ezt előbb ki kell értékelnünk” – mondta bizonytalanul Binotto.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Hozzátette, nem ők az egyetlenek, akiknél gond adódott a megbízhatóság terén. Szerinte nem szabad pánikba esniük attól, hogy most először egyik bajnokságban sem ők az éllovasok.

„A szezonból még nagyon-nagyon sok van. Csak hat verseny ment le. Voltak megbízhatósági problémáik nekik is”

– utalt a Red Bullra. „Most Charles-t érte utol, de az ilyesmi megesik. Maxnak is DRS-problémája volt. Bármi megtörténhet, és nem is tudjuk, hogy mi. Kiszámíthatatlan. Ezért is kell jól dolgoznunk. A szezon annyira hosszú, és már az nagyszerű, hogy harcban vagyunk a bajnoki címért.”

Leclerc nem hibáztatta csapatát a kiesés kapcsán. Binotto szerint példásan viselte a csalódást. „Valamennyi szerelővel kezet rázott. Ez erős üzenet volt, és bizonyította Charles nagyszerűségét” – mondta a csapattársakat vigasztaló monacóiról.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A csapatfőnök fontosnak tartja, hogy ne csak a kiesésre fókuszáljanak. Szerinte bőven van miből erőt meríteniük. „Az előző versenyeken gondunk volt a gumikopással. Most megmutattuk, hogy gyorsak vagyunk. Talán némi előnyt jelentett, hogy friss gumikon rajtoltunk, de később a közepesről is jó visszajelzéseket kaptunk, még ha az az etap rövidre is sikerült.”

„A kieséstől eltekintve pozitív volt a hétvégénk. A versenyen nagyon jó volt a tempónk, Charles nagyszerűen vezetett, és komoly előnye volt addig a versenyen. Hat verseny után tudjuk, hogy az autónk még mindig jó, a most bevetett csomagunk pedig úgy működött, ahogyan vártuk. Ezek mind jó hírek. A bajnokság továbbra is nyitott, sok van még hátra, és mi megyünk tovább” – ígérte Binotto.

Borítókép: Mattia Binotto (Fotó: Ferrari)

További tartalmak