Musorujsag
Élő Eredmények
×

Russell: A mi szezonunk most kezdődik!

Russell: A mi szezonunk most kezdődik!

F1, Sky Sports
Először vívott ki önerőből dobogós helyezést a Mercedes. Annak ellenére, hogy George Russell a futam végén már csak a túlélésre játszott a túlmelegedő autójával. Szerinte ez még csak a kezdet!

A csapat harmadszor, George Russell másodszor zárt versenyt 2022-ben az első háromban. A brit Max Verstappennel és Sergio Pérezzel is kemény csatát vívott vasárnap Barcelonában, és ellenállása igazolta, valóban versenyképessé vált a fejlesztésektől feljavult Mercedes.

Russell a célban ugyan fél perccel maradt le a győztestől, elmondása szerint a különbséget jócskán megnövelte, hogy csapata a kieséstől tartott a hajrában. A túlmelegedés komoly probléma volt a Mercedesnél a futam alatt, Lewis Hamiltonnak pedig vízszivárgás miatt az utolsó körökben annyira kímélnie kellett a motorját, hogy még egy pozíciót is fel kellett adnia. Russell is visszavett a hajrában, az ő dolgát viszont már a futam első felében jócskán megnehezítette a Verstappennel vívott elnyúló csatája.

„Igazi kötéltánc volt ez számomra. Kímélni kellett a gumikat, mert küzdöttünk a túlmelegedésükkel. A motor is a határon volt a túlmelegedéssel. Ezek mellett kellett olyan gyorsan vezetnem, hogy magam mögött tudjam tartani Maxot. Szóval az egymást ütő dolgokat egyszerre próbáltam csinálni, és nem volt könnyű megtalálni a megfelelő egyensúlyt” – magyarázta Russell.

George Russell és Max Verstappen (Fotó: XPB)

„Nem tudom, mennyire volt súlyos Lewisnál, de volt ez a problémája a túlmelegedéssel. Nagyon kellett hűteni a motort.”

„Az utolsó körök nagyon nehezek voltak. Túlélőverseny volt onnantól, hogy tudtuk, mekkora a különbség. A túlmelegedés sokba került. A Red Bullok voltak a visszapillantómban, és mindent megtettem a mögöttem tartásukért, ami élvezetes pár kört hozott. Örülök, hogy harmadik lettem és sok pontot szereztem.”

Kiemelte, az előző két idei dobogójukkal ellentétben a mostanit nem pusztán a szerencséjüknek köszönhették. Mert bár most is kiesett előlük egy esélyes (Charles Leclerc az élről), ezúttal a versenytempójuk megvolt ahhoz, hogy kiharcolják a dobogót. És ez a delfinezés csapdájától megszabaduló W13-as fejlesztéseinek köszönhető.

„Még mindig nem teljesen értünk oda, de egyértelműen fordulatot értünk el, és jó úton járunk” – állapította meg Russell.

George Russell (Fotó: XPB)

„Most már van egy alapunk, amire építkezhetünk. Meg akartuk találni az autó igazi alapjait, és most, hogy meglett, elkezdünk dolgozni a teljesítmény javításán. Még nem értünk oda teljesen, de már harcolni tudunk a Red Bull-lal és a Ferrarival, amikor előttük találjuk magunkat.”

A brit szerint igazi csapatmunka ez a fordulat, melynek bekövetkezésében ő mindvégig bízott. Elismerte, hat versenyes lemaradásban vannak, ám szerinte ezt képesek lesznek behozni a folytatásban. A céljuk mostantól az, hogy a Ferrari és a Red Bull szintjére jussanak, és újra nyerjenek.

 „A csapat és személy szerint én sem vesztettem el sosem a reményt. Hittem, hogy fordítani tudunk, csak el kellett merülnünk az adatokban. És most már a helyes úton járunk. Sokat kell még tanulnunk az autónkról, mert teljesen más bestia, mint amit az első öt versenyen használtunk. A mi szezonunk most kezdődik!” – jelentette ki Russell.

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak