Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alonso meggondolta magát: bocsánatot kért az „inkompetensektől”

Alonso meggondolta magát: bocsánatot kért az „inkompetensektől”

As, The Race, Racefans
Nem kímélte az FIA bíráit és versenyigazgatóját Fernando Alonso a barcelonai hétvégén. A szövetség foglalkozott az üggyel, a hivatalos vizsgálat elmaradt, a kétszeres bajnok némi vonakodás után bocsánatot kért.

Sokszor elégedetlenek a Forma–1 versenyzői a versenybíróság ítéleteivel vagy a versenyigazgató ténykedésével, ám viszonylag ritkán fordul elő, hogy ország-világ előtt inkompetensnek, a versenyzéshez nem értőnek nevezik őket, és nyíltan megkérdőjelezik az alkalmasságukat. Fernando Alonso pontosan ezt tette a Spanyol Nagydíj péntekjén, amikor a sajtótájékoztatón saját büntetése, illetve a miami balesetek kapcsán vitte be verbális gyomrosait Niels Wittichéknek.

Több forrás is úgy tudja, az FIA a versenybíróság elé tárta az ügyet, melyben a szövetség jó hírének besározása, illetve a hivatalos személyek sértegetése miatt felmerült a nemzetközi sportkódex vonatkozó szabálypontjainak megsértése. Hivatalos ügy ennek ellenére nem lett belőle, így Alonsónak nem kellett olyan felelősségre vonástól tartania, mint amilyet tavaly a Katari Nagydíjon az egyik sportbírót becsmérlő Christian Horner esetében láthattunk.

A dolgot az FIA elnöke, Mohammed bin Szulajm simította el, aki már pénteken felkereste az általa egyébként évtizedek óta ismert Alonsót, hogy elbeszélgessenek. „Rendszeresen beszélgetünk. Ismerte a véleményemet már Miami után. Tisztában volt mindennel” – mesélte Alonso a beszélgetésükről. „Végső soron mindannyian próbálunk segíteni egymásnak. Az FIA, a versenyzők, mind egy hajóban evezünk, igazságosabbá és jobbá akarjuk tenni a sportágat. Kedves és barátságos beszélgetés volt, és bízom benne, hogy a jövőben az efféle döntéseket jobban és következetesebben hozzák meg.”

A felvetésre, kért-e bocsánatot az elnöktől a nyilatkozatai miatt, Alonso szombaton még hanyagul közölte: „Bocsánatot? Miért?”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Vasárnap a verseny után aztán megerősítette, mégis bocsánatot kért, sőt, a véleményén is enyhített. „Ami Miamit és a pénteket illeti, talán már egy kicsit másképp látom a dolgot. Miamiban tették a dolgukat. Az autóban ülve eltérően látjuk a dolgokat a pillanat hevében. Együtt mind a show javításáért dolgozunk. Most például a versenyzők egy kiváló futamot láthattak, és mindannyian tettünk ezért” – mondta a verseny után.

Kiemelte, bocsánatot kért az érintettektől, „különösen” Mohammed bin Szuljamtól. „Nagyon megbízom Mohammedben, abban, ahogyan az FIA-t irányítja, és a sok általa bevezetett dologban, amivel javulást akar elérni. Maximálisan támogatom őt mindenben. Beszéltünk Miamiról és az eddigi év egészéről is, és mint mondtam, azok után, hogy meghallgattam őket, már megértem a nézőpontjukat, és látom, miért csinálnak másképp, jobban bizonyos dolgokat” – alakított végül a kritikából dicséretet az Alpine kétszeres bajnoka.

 

Pontszerzés az utolsó helyről – győzelemként élte meg

Alonso vasárnap a 9. helyen ért célba Barcelonában, és ezzel véget vetett a bahreini szezonnyitó óta tartó ponttalan sorozatának. Tette mindezt úgy, hogy a szombati Q1-es kiesése után megkapta az idei 4. motorját, amivel a mezőny végére került a rajtrácson.

A spanyol 11 helyet javított a versenyen. „Nagyon boldog vagyok. Nyilván minden versenyen a pontszerzés a cél. Számunkra a rossz időmérő edzés után, valamint a motorcsere után úgy tűnt, fel kell áldoznunk a hétvégénket, mert a pontszerzés nehéz lesz.”

„A kilencedik hely ezek után egyfajta győzelem, szinte már olyan érzés. Remélem, hogy most öt, nyolc, tíz egymást követő versenyen szerzünk pontot, mert nagy szükségünk lenne rá.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak