Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Ilyenek vagyunk” – Verstappen és Russell a fénypontot jelentő csatájukról

„Ilyenek vagyunk” – Verstappen és Russell a fénypontot jelentő csatájukról

Sky Sports, F1
A Spanyol Nagydíj leglátványosabb csatáját hozta George Russell és Max Verstappen összecsapása. A brit kicsit még sajnálta is a DRS-ével bajlódó ellenfelét, de gondoskodott róla, hogy ne csak a hőségtől izzadjon…

Azt eddig is tudtuk, hogy egy kavicsággyal ellátott pálya bünteti a hibákat. A vasárnapi Spanyol Nagydíj viszont elhozta a büntetésnek egy új szintjét is: Max Verstappen 9. körös kicsúszását George Russell-lel büntette a 4-es kanyar…

Miután a Red Bull-os utat kapott az eredetileg a Mercedes és közé szorult Sergio Péreztől, támadásba lendült. Azt hihettük, hamar túljut Russellen, és újra üldözőbe veheti Charles Leclerc-t. Csakhogy az RB18-as DRS-e, ami már az időmérő edzésen is rakoncátlankodott, nem akart rendesen működni. Hol felnyílt, hol nem, így Verstappen hosszú körökre beszorult brit ellenfele mögé.

Többször is látványos kerék a kerék elleni csatát láthattunk közöttük, a legizgalmasabbat a 24. körben, amikor Verstappen megelégelte, hogy Russell folyamatosan a belső ívet zárja a célegyenes végén, és a bemozdulása után még beljebb húzta az autóját. Sikerült kifékeznie a mercedesest, ám annyira rövid féktávval, hogy kicsit túlcsúszott a kanyaron, így Russell visszajött mellé. Egymás mellett fordultak rá a tempós 3-as kanyarra, és csak a 4-es választotta szét őket újra. Russell maradt elöl.

„Átéreztem Max helyzetét a DRS-problémával, de úgy voltam vele, hogy nem fogom megkönnyíteni az életét. Nem tudom, milyennek tűnt a tévén keresztül a csatánk…” – mondta Russell a futam után, amire a Sky Sports riportere megnyugtatta, igazán látványos volt. „Akkor jó.”

Hozzátette: „Próbáltam megnehezíteni a dolgát. Keményen, de tisztán harcoltunk. Belülről is klassz volt.”

Russellt nem hozta zavarba, hogy a címvédő támadja egy gyorsabb autóval.

„Max és én 2011-ben versenyeztünk először egymással. Klassz, hogy lehetőségem nyílt csatázni vele. És nyerni vagyok itt. Nem akartam megkönnyíteni neki. Sajnáltam őt a DRS-problémája miatt, és világos volt, hogy ma ő a gyorsabb, de ez egy kemény és tiszta versenyzés volt, amit az F1-ben látni akarunk.”

Az említett 3-as kanyarban történt csatájukat az FIA is vizsgálta, ám nem látta okát a büntetésnek. Pedig felmerült, hogy Russell leterelte Verstappent a nyújtott jobbosban. A Red Bull félig a bukótérbe hajtva vette be a kanyart. A penge élén táncolt.

George Russell és Max Verstappen összecsapása a 24. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

Verstappen a futamot követő sajtótájékoztatón nem tett szemrehányást Russellnek – és egyébként a csapatrádión sem –, mi több, szinte még meg is védte őt. „Szerencsére nem történt semmi. Volt egy kis tapadás a külső íven, szóval részemről rendben van.”

„Kemény versenyzés volt. És amikor a külső ívre mentem, a holtterében voltam George-nak. Talán nem is érzékelte, hogy hol vagyok…” – nézett át Russellre, akinek a széles mosolya elárulta, nagyon is tudta, merre van a Red Bull…

„Nyilván tudtad, hogy ott vagyok” – mondta erre reagálva Verstappen. „De mindig nehéz teljes autószélességnyi helyet hagyni, mert az egy gyors kanyar, és kifelé csúszol.”

Végül mosolyogva hozzátette:

„Ha én lettem volna George helyében, ugyanezt tettem volna. Egyszerűen ilyenek vagyunk.”

Max Verstappen és George Russell (Fotó: XPB)

És éppen ezért volt annyira látványos a csatájuk. Russell nyilvánvalóan tudatosan szorította ki ellenfelét, és ezt nem tagadta. Elárulta, annak nem volt tudatában, hogy vizsgálták az esetet.

„Fontos, hogy kemény, de sportszerű legyen a verseny. A szabály kimondja, hogy hagyni kell helyet egy autónak. Ezt tettem. Maxnak egy kereke még így is a pályán volt.”

„Kicsit nehéz ez, mert új bírák vannak, és ez mindenki számára nehéz. Meg kell érteniük, hogy mi, versenyzők mit kérünk, nekünk pedig azt, hogy ők mit várnak tőlünk. Ehhez nyílt párbeszéd kell. Őszintén szólva fogalmam sem volt, hogy megvizsgálták ezt. Úgy éreztem, kemény, de sportszerű versenyzés volt” – összegzett a brit.

Verstappen végül a kerékcserék segítségével jutott túl ellenfelén, és a három kiállásos taktikájával meg is nyerte a versenyt. Russellnek a harmadik hely jutott. Idén másodszor állt dobogóra.

Borítókép: Max Verstappen és George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak