Musorujsag
Élő Eredmények
×

Wolff: A balesete nélkül nyerhetett volna Hamilton

Wolff: A balesete nélkül nyerhetett volna Hamilton

Sky Sports, BBC, Autosport
A csapattársa csapott célba korábban, a Mercedes csapatfőnökét viszont Lewis Hamilton versenytempója nyűgözte le Barcelonában. Szerinte a baleset nélkül nyerhetett is volna a bajnokuk.

Szezonbeli harmadik dobogós helyezését szerezte a Mercedes a Spanyol Nagydíjon, George Russell jóvoltából. A brit versenyző nagy csatát vívott a Red Bullokkal, és az erős versenytempójának köszönhette, hogy kiharcolta a harmadik helyet. Lewis Hamilton eközben az 5. pozícióban ért célba, ám teljesítményét a Mercedes főnöke, Toto Wolff talán még lenyűgözőbbnek találta.

A hétszeres bajnok az első körben Kevin Magnussennel ütközött, és bal első defektje miatt már az első kör végén ki kellett állnia kerékcserére. Onnan tornászta fel magát a 4. helyig a futam hajrájára, és csak azért nem ért célba ebben a pozícióban, mert víz szivárgott az autójából, ami miatt lassítania kellett. „Láttuk, hogy egyre jobban szivárog a víz a verseny során, és nem volt egyértelmű, hogy célba érünk-e. A végén éppen csak eljutottunk a vonalig. Azt nem tudom, hogy a motor sérült-e” – mondta Wolff.

Lewis Hamilton kényszerű kiállása az első körös baleset után (Fotó: Formula1/Twitter)

Hamilton a balesete után azt javasolta a csapatnak, hogy a motor megkímélése céljából adják fel a versenyt. Wolff rámutatott, már csak azért sem állt ez érdekükben, mert fontos volt számukra a tapasztalatszerzés a megújult autójukkal Barcelonában, ahol a télen is teszteltek. „Örülök, hogy nem állítottuk ki Lewist, mert ez volt a legértékesebb versenyünk a két autó, a beállítások és a gumik összevetéséhez.”

A döcögős kezdés után aztán igencsak belelendültek. Wolff kijelentette:

„A versenytempója lenyűgöző volt. A győzelemért harcolt volna!”

„Az első etapon esélyünk sem volt tartani a lépést, és Max az új gumikon még DRS nélkül is megelőzött minket. De aztán valamitől az autónk teljesítménye feljavult, és láthattuk, hogy Lewis ugyanolyan régóta használt gumikon tört előre. Azt mondtuk, ebből talán tanulhatunk valamit.”

Lewis Hamilton előzi Valtteri Bottast az 59. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

A futam után az osztrák azt ecsetelte Hamiltonnak, hogy az elején 50 másodpercre volt Max Verstappentől, a célban viszont csak 40-re, vagyis összességében gyorsabb volt nála. A futam után megállapította, akár a győzelem is bennük volt.

„Talán Lewisé volt ma a leggyorsabb autó a versenyen. Végig zárkózott, volt, hogy ő volt a leggyorsabb a futamon. Ez is az autónkban rejlő potenciált mutatja.”

Szerinte Hamilton felzárkózása már-már a sikeréveiket idézte, és az eredmény a Mercedes lelkének is jót tett. „A versenyző és a csapat kapcsolata nagyon fontos, ez egyértelmű. A verseny elején balesetbe került, és ilyenkor azt mondod magadnak: már megint. Akkor harmincnyolc másodpercre volt az utolsó autótól a kiállása után, szóval lényegében vége volt a dalnak. De fontos volt megmutatnia, milyen erős tempóra képes. Nemcsak az ő, a mi hangulatunk miatt is.”

Lewis Hamilton előzi Carlos Sainzot a 60. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

„Ki gondolta volna, hogy egészen a negyedik helyig tör előre a problémája előtt? Ez olyan volt, mintha a bajnokságot nyerő autóját vezette volna, és erre semmi esély nem volt a korábbi versenyeken.”

„Ez engem emlékeztetett a tavalyi évre, az előző évekre, amikor az autónk még igazán a csúcson volt.”

A győzelmi esély kapcsán egyébként Hamilton is azt mondta, a korai baleset nélkül látott volna esélyt a két Red Bull megszorongatására. És abban is biztos, hogy idén még fognak futamot nyerni. „Kétségem sincs afelől, hogy újra a győzelmekért harcolhatunk, mert ha most nincs a balesetem, akkor a Red Bullokkal harcoltam volna. Ez reményt ad arra, hogy valamikor a győzelemért fogunk harcolni.”

 

A védekező Russellt is megdicsérte

A dicséret persze nemcsak Hamiltonnak, a két hellyel előtte célba érő Russellnek is járt, aki körökön át sikeresen tartotta maga mögött a DRS-gondokkal küzdő Max Verstappent. „A védekezése hihetetlen volt! Ahogyan az autóját helyezte… Hagyta, hogy a második kanyar csúcspontjánál forduljon, és ezzel ne kerülhessen belülre a négyesben. Végig a pálya helyes pontján volt, egy olyan autóval, ami akkortájt több mint fél másodperccel lassabb volt. Örülök, hogy így versenyzett.”

„Két hihetetlen versenyzőnk van. Ők a megfelelő fickók arra, hogy helyre tegyük az autónkat, és visszatérjünk az élre” – összegzett Wolff.

George Russell (Fotó: XPB)

Végül megállapította, a helyrepofozott autójukkal megfelezték az eddigi hátrányukat. „Én mindig pesszimista vagyok, szóval ez jobb volt, mint amire számítottam. Elléptünk a középmezőnytől – legalábbis itt, Barcelonában –, és fél másodpercet ledolgoztunk az élmezőnyhöz képest. Korábban egy másodperc volt a lemaradásunk, most már csak fél. És ennél több is jön még. Jobban kiismerjük az autót, és többet fogunk kihozni belőle.”

„Menet közben tanulunk. Ezekkel a szabályoknál letértünk az útról, de lépésről lépésre megértettük, hogy mit kell tennünk a teljesítmény visszanyeréséért. Ezen a hétvégén újabb nagy lépést tettünk, megfeleztük a hátrányunkat, de még sok dolgunk lesz, ha igazán harcolni is akarunk velük.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

További tartalmak