Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alonsót már nem hozza lázba az Indy500

Alonsót már nem hozza lázba az Indy500

BBC, GPFans
Az Alpine klasszisa, Fernando Alonso már nem tartja olyan fontos célnak az Indy500-on való szereplést – és a klasszikus viadal megnyerését –, mint néhány évvel ezelőtt. Most újra csak és kizárólag az F1-re akar összpontosítani.

A McLaren-éra végén, valamint a 2018-as távozás idején Fernando Alonso többször kijelentette, fő célja az, hogy Graham Hill után második versenyzőként megszerezze a motorsportok nagy mesterhármasát, vagyis a monacói, a Le Mans-i és az indianapolisi diadalt. A hercegségben már diadalmaskodott, így a Le Mans-i és az indianapolisi kaland került a célkeresztbe.

A legnevesebb megbízhatósági viadalon aztán be is húzta az elsőséget (két alkalommal is diadalmaskodni tudott a Toyota gyári alakulatának versenyzőjeként), Indianapolisban viszont még nem jött össze a győzelem számára.

Úgy tűnik, ez már annyira nem is fontos neki, a kiábrándító 2019-es és 2020-as szereplés után valamint az aeroscreen (az IndyCar fejvédő rendszere) bevezetése után ugyanis már nem érzi olyan szórakoztatónak, élvezetesnek az indianapolisi szereplést. „Majd meglátom, amikor eljön ennek az ideje” – felelte, amikor arról kérdezték, visszatér-e még az Indy500-ra.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Mostanában néha olyan kérdésekre kell válaszolnom, hogy mit csinálok majd három-négy év múlva, és hogy visszamegyek-e Indybe. De fejben most teljes egészében a Forma–1-re koncentrálok, így volt ez Miamiban és a Spanyol Nagydíjon is.”

A spanyol az utóbbi hetekben többször elmondta, újra élvezi, hogy az F1-ben lehet, és néhány évig még biztosan maradni akar a mezőnyben (ha pedig marad, várhatóan csak a királykategóriára fog összpontosítani). „Látom magam előtt, hogy néhány évig még a mezőnyben maradok. Utána nem tudom, mi lesz. Az Indy500-ra igent, de nemet sem tudok mondani. Egy biztos, most nem gondolok rá, mert teljes másra koncentrálok. Szóval valószínűleg ez a válaszom.”

Egy korábbi, a BBC-nek adott nyilatkozatában egyértelműbben fogalmazott, és utalt arra, hogy már nem vonzza annyira az indianapolisi kaland. „Azt kell mondjam, már nem akkora cél számomra. Az aeroscreennel másnak érződött az autó, néhány versenyzővel való beszélgetés alapján pedig nehezebb vezetni az autót és követni a másikat. Kevésbé élvezetes. 2017-ben sok előzés volt, akkor élveztem a futamot” – utalt első próbálkozására, ami a legsikeresebb volt (noha kieséssel zárult).

„Az előző években kevésbé szerettem, amikor kevesebb előzés volt. És ott van a veszélyfaktor is. Az Indy500-on minden évben van néhány nagy baleset. Most teljesen az F1-re figyelek. Nem tudom megmondani, hogy amikor újra abbahagyom, megkísért-e, hogy ismét ott akarjak versenyezni (Amerikában). Nem mondok egyértelműen nemet, de kevésbé érdekel a projekt” – ismerte el.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)
Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak