Musorujsag
Élő Eredmények
×

Häkkinen szerint Pérez a tökéletes csapatjátékos

Häkkinen szerint Pérez a tökéletes csapatjátékos

Unibet
A korábbi kétszeres világbajnok, Mika Häkkinen tökéletes csapatjátékosnak nevezte Sergio Pérezt, aki véleménye szerint megnyerhette volna a Spanyol Nagydíjat, de elfogadta a Red Bull utasítását, és átadta az elsőséget a márkatársnak, Max Verstappennek.

Noha időmérője a vártnál gyengébben sikerült, Barcelonában pedig kiemelten fontos a startpozíció, vagyis nem tartozott a fő esélyesek közé, Sergio Pérez mégis a Spanyol Nagydíj egyik főszereplőjévé vált, amikor Charles Leclerc kiesését, Max Verstappen hibáját valamint a George Russell ellen bemutatott előzését követően az élen találta magát.

Ekkor úgy tűnt, a győzelmet is megszerezheti, Russell-lel szemben ugyanis magabiztos előnyt épített ki, a márkatárs pedig eggyel több kiálláson volt (legalábbis ekkor úgy tűnt). Verstappen taktikája azonban a vártnál jobban működött, így a holland hamar utolérte csapattársát.

Kettejük között viszont elmaradt a csata, a Red Bull ugyanis úgy döntött, megkéri Pérezt, engedje el a bajnokságban jobban álló Verstappent, aki egyébként is frissebb abroncsokon támad. A rutinos mexikói bár megjegyezte, erről még beszélniük kell, elfogadta a döntést, és gyorsan át is adta az elsőséget a címvédőnek.

Mika Häkkinen (Fotó: XPB)

A hétvégét elemző Mika Häkkinen szerint ezzel ismét igazolta, mennyire fontos eleme a Red Bull gépezetének. „Könnyen megnyerhette volna ezt a futamot, de a Red Bull stratégái Maxnak adták a győzelmet, mert tudják, hogy a bajnokságban minden pont számít” – emelte ki.

„Persze azzal is tisztában voltak, hogy Maxot műszaki hibák hátráltatták” – utalt arra, hogy a holland a DRS-hibák nélkül valószínűleg a csapatutasítás nélkül is győzhetett volna. „Sergio a tökéletes csapatjátékos Max mellett, még akkor is, ha rendkívül nehéz lehetett neki lemondani erről a győzelemről.”

Írásában megjegyezte, a Leclerc kiesése miatt már hátrányba kerülő Ferrarinak össze kell kapnia magát, nem elég ugyanis, hogy a bikások lelépték őket, a Mercedes is egyre komolyabb ellenfélnek tűnik. „A Ferrarinak most át kell szerveznie magát, meg kell érteniük a problémát (ami Leclerc kieséséhez vezetett), és megbízható autóval kell visszavágniuk Monacóban. Most már a Red Bull és a Mercedes is kihívást jelent számukra. De a rajongók számára ez abszolút fantasztikus!” – fogalmazott.

Végül megjegyezte, Leclerc minden tisztelet megérdemel azért, ahogyan kiesése után viselkedett. „Ugyanez történt velem 2001-ben Spanyolországban, amikor az utolsó körben 42 másodperccel még vezettem a futamot Michael Schumacherrel szemben, amikor egy hidraulikus szivárgás miatt elromlott a kuplung. Emlékszem akkor azt mondtam, szeretnék felakasztani egy boxzsákot a lakóautómban, annyira frusztráló volt. Lenyűgöző volt látni, ahogy Charles körbejárja a garázst, megköszöni a szerelők munkáját. Hihetetlenül csalódott lehetett, de tudja, hogy a csapat is” – írta.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)
Borítókép: Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

További tartalmak