Musorujsag
Élő Eredmények
×

Amatőr felvételek keverték „gyanúba” a Red Bullt tapogató Hamiltont

Amatőr felvételek keverték „gyanúba” a Red Bullt tapogató Hamiltont

Motorsport
Egy interneten terjedő felvételnek és Max Verstappen tavalyi "tapizós" ügyének köszönhetően arról megy a találgatás, vétett-e a, a parc fermé-szabályok ellen Lewis Hamilton, amikor mögötte elsétálva megérintette (?) Sergio Pérez autójának hátsó szárnyát...

A szóban forgó kép és videó a találgatások szerint a dobogós ceremónia után készülhetett, a versenyautókat ugyanis már egymás mellé állították a parc fermé-ben. A nem túl jó minőségű felvétel alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy Lewis Hamilton (aki feltehetően egy doppingtesztről sietett vissza csapatához) megérintette-e Sergio Pérez autójának hátsó szárnyát.

A meglehetősen abszurd találgatás azért indult, mert a múlt szezonban Max Verstappennek volt egy szárnytapogatós esete. A Red Bull versenyzője a múlt évi interlagosi időmérő edzés után sétált oda a Mercedeshez, hogy kezével ellenőrizze a hátsó szárnyának rugalmasságát. Az FIA akkor 50 ezer eurós pénzbírságot szabott ki a hollandra, az ügyet pedig még ma is felemlegetik annak abszurditása miatt.

Hamilton mostani esete persze nagyban eltér Verstappenétől. A világhálóra felkerült videóból kiderül, hogy a hétszeres bajnok egyszerűen elsétál a Red Bull mögött. Láthatóan igyekezett is elkerülni az azzal való érintkezést. Hogy ez sikerült-e neki, az nem egyértelmű, az viszont jól látható, hogy Verstappen tavalyi esetével ellentétben n em kíváncsiskodni próbált, csak továbbhaladni.

Hogy az eset mégis ekkora hullámokat kavart, az annak köszönhető, hogy az FIA a tavalyi ügy után egyértelművé tette, a versenyzők semmilyen körülmények között nem érinthetik meg az ellenfeleik autóit a parc fermében.

Ezen a szabályon egyébként pont a 2022-es szezon kezdete előtt pontosított a Nemzetközi Automobil-szövetség, még tisztábbá téve, hogy a versenyzők semmilyen módon nem avatkozhatnak be a parc fermé protokollba.

Verstappen esete egyébként attól vált annyira “komollyá”, mert azon az időmérőn az FIA a mérései során szabálytalannak találta Hamilton hátsó szárnyát, és a Mercedes felvetette, hogy akár Verstappen machinálása miatt válhatott azzá. Ezt a szövetség akkor egyértelműen kizárta.

Pérez Red Bulljával ezúttal semmilyen gond nem volt. És igencsak meglepő lenne, ha az FIA  érdemben foglalkozna a meglehetősen bagatellnek tűnő esettel. Ha mégis megtenné, azt csak a szabályzata nagyon szigorúan vett értelmezésével tehetné. Kérdés, a mostani felvételek körül gerjesztett nagy felhajtásra reagál-e a szövetség.

Borítókép: Kép: RacingLines/Twitter

További tartalmak