Musorujsag
Élő Eredmények
×

Újra hinni kezdett a bajnoki esélyében a Mercedes

Újra hinni kezdett a bajnoki esélyében a Mercedes

Motorsport, Sky Sports
Csalódottságukban egyszer már lemondtak arról, hogy 2022-ben világbajnokok legyenek. Az autója barcelonai javulása után a Mercedes most kicsit újraértékelte a helyzetét…

Toto Wolff Ausztráliában kijelentette, csak 20% esélyt ad már csak arra, hogy a problémás autójával a szezon elején beragadó Mercedes harcba szálljon az idei bajnoki címért. Elismerte, a matematikai esély miatt teljesen nehéz lenne lemondaniuk az évről, ám ha a realitás talaján mozognak, nem áltathatják tovább magukat. Két héttel később versenyzője, Lewis Hamilton először jelentette ki nyíltan, hogy már nem is gondol a bajnoki címre, ez a hajó számukra elúszott.

Pesszimizmusukat akkor az autójukkal kapcsolatos problémájuk táplálta, mellyel nem tudtak egyről a kettőre jutni. Hamilton még Miamiban, a pénteki fellángolás, majd a szombati visszaesés után is letargikus állapotban volt, és megállapította, öt verseny alatt semmit sem fejlődtek. Aztán jött a Spanyol Nagydíj, és a W13-as autó mintha életre kelt volna. A delfinezésen úrrá lettek, hirtelen jött az elvárt teljesítmény, és bár a Ferrari és a Red Bull továbbra is lépéselőnyben volt velük szemben, ezt most már behozható lemaradásnak érzik.

Mindezek után a csapattagoknak feltették a kérdést: még mindig esélytelennek tartják-e magukat a bajnoki küzdelemre.

„Máskülönben nem is lennénk itt” – felelte sokatmondóan a Mercedes technikai igazgatója, Mike Elliott már a szombati időmérő edzés előtt Barcelonában. „A sport természete már csak ilyen: amíg matematikai szempontból nincs vége, addig nincs vége. Nincs hatalmas hátrányunk. Ha sikerülne versenyképessé tennünk az autót, és az élen lennénk vele, akkor minden esélyünk meglenne.”

Azért hozzátette: „Persze vagyunk elég szerények. A Red Bull és a Ferrari nagyon jól kezdett, és nem lesz könnyű levadászni őket.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Azóta futottak egy időmérő edzést, és rendeztek egy versenyt, melyen George Russell a Red Bullokkal csatázva lett dobogós, Lewis Hamilton pedig a mezőny végéről felzárkózva, sokáig a Red Bullokénál jobb tempót diktálva zárkózott fel 5.-nek. Wolff állította, ha nincs a bajnokuk első körös balesete, akár még nyerhettek is volna vele a tempó alapján.

Az osztrák ezek után elismerte, most újra másképpen viszonyulnak a bajnoki esélyek kérdéséhez.

„Hogy harcolhatunk-e a bajnokságért? Nos, arra tippelünk, hogy igen. De ehhez olyan autóra van szükségünk, ami képes az első két helyen célba érni. És szerintem van okunk elhinni, hogy lehet ilyen autónk.”

„Ha megnézzük, az esélyek ellenünk szólnak. De az autóversenyzés más kávéház. Láthattuk most is, hogy a Ferrari nem szerzett sok pontot, noha kellett volna nekik. Gőzerővel dolgozunk, hogy visszatérjünk a meccsbe” – mondta a csapatfőnök.

Fotó: Mercedes/Sebastian Kawka

Bármennyire is nagynak tűnik a Mercedes hátránya, valóban nem lehetetlenség ledolgozni 17 verseny alatt. Max Verstappen a melbourne-i kiesése után 46 pontos hátrányba került Charles Leclerc-rel szemben. Elég volt a ferraris imolai kicsúszása és a barcelonai kiesése, és a holland három futammal később már 6 pontos előnnyel vezeti a tabellát. Innen nézve George Russell 36 pontos hátránya már nem is tűnik annyira nagynak. Lewis Hamilton 64 pontos lemaradása már egy kicsit nehezebb helyzet, de egy 22 versenyes bajnokságban még nem lehetne veszettnek mondani.

Ahhoz persze, hogy ezek az esélyek valósággá váljanak, mindenekelőtt tényleg egy győzelemre képes Mercedesre lenne szükség. Olyanra, amely magabiztos, akár fölényes győzelmeket tud aratni.

A jelek szerint a csapatnál hiszik, hogy erre képessé válhatnak. Az autókoncepciójukban nagy potenciált láttak a szezon előtt, és csak most kezdhetik el kiaknázni azt. Wolff szerint a lemaradásukat máris sikerült megfelezniük, a korábbi egy helyett már csak fél másodperccel voltak lassabbak a Ferrarinál és a Red Bullnál. Most azt remélik, hogy a megfelelő alapok megteremtésével komoly fejlődésnek indul az autójuk.

George Russell és Max Verstappen (Fotó: XPB)

George Russell szerint erre minden esélyük megvan. „Igen, határozottan. Most megfeleztük a hátrányunkat az élen állókkal szemben, ha a szezon korábbi részét vesszük alapul, és még több teljesítményt találhatunk. A szezonunk eddig a problémamegoldásról szólt, és közben nem fejlesztettük az autót. Most megoldottuk a problémát, így fókuszálhatunk a teljesítményre. Hat versennyel le vagyunk maradva, de nem látom akadályát annak, hogy ezt visszahozzuk” – bizakodott a brit.

A bajnoki esélyről Hamilton egyelőre nem mer újra beszélni. Abban viszont biztos, hogy a következő futamgyőzelmükre már nem kell sokat várniuk. „Kétségem sincs afelől, hogy újra a győzelmekért harcolhatunk, mert ha most nincs a balesetem, akkor a Red Bullokkal harcoltam volna. Ez reményt ad arra, hogy valamikor a győzelemért fogunk harcolni” – jelentette ki.

Borítókép: Max Verstappen és George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak