Musorujsag
Élő Eredmények

Montoya megérti, miért akart kiállni Hamilton

Montoya megérti, miért akart kiállni Hamilton

RacingNews365
A korábbi világbajnoki bronzérmes, Juan Pablo Montoya megérti, Lewis Hamilton miért gondolta úgy, hogy fel kell adnia a Spanyol Nagydíjat az első körös ütközést követően. Ami a házon belüli küzdelmet illeti, a kolumbiai szerint George Russell az időmérőn, Hamilton a futamon jobb.

A hétszeres világbajnok a Spanyol Nagydíj startja után, a négyes kanyarnál keveredett balesetbe (Kevin Magnussen ütközött vele), melynek következtében defektet kapott, és miután sérült autójával visszatért a boxba, ahol friss abroncsokat kapott, lemaradása már majdnem perces volt az élmezőnnyel szemben.

Ekkor vetette fel, jobban járnának, ha feladnák és spórolnának a motorral a következő futamokra. Csapata arra kérte, folytassa a küzdelmet, Hamilton pedig végül remek versenyt futott: egészen a negyedik helyig zárkózott (végül ötödik lett, mert spórolnia kellett az üzemanyaggal).

A Williams és a McLaren korábbi versenyzője, Juan Pablo Montoya a történtek kapcsán megjegyezte, megérti, miért akarta feladni a futamot Hamiltont, akit ezért többen kritizáltak a futam után. „Nos, gondolj csak bele, az első körön kapsz egy ütést, és egy teljes kört mentél defektes autóval. Aztán jön egy kerékcsere, ami lassú, mert ha lapos a gumi, nem tudják az emelőt az autó alá tenni” – kezdte.

„Gondolhattál arra is, hogy sérült az első szárny, vagy bármi. Így indulsz újra és van 60-70 másodperces lemaradásod. Ekkor arra gondolsz, mit csinálunk, mit fogunk elérni innen? Ha Lewis szemszögéből nézzük, megértem őt” – emelte ki.

Juan Pablo Montoya (Fotó: XPB)

„Olyan autókhoz szokott, melyekkel minden futamon nyerhet és behúzhatja a 25 pontot. De, amikor a nyolcadik-tizedik hely környékén vagy, akkor nehezebb a dolog. A csapat viszont jól döntött, amikor azt mondták, maradjon kinn, ő pedig lenyűgöző módon tényleg nem adta fel. Amikor azt mondták, folytatnia kell, ő ment tovább, folytatta a munkát, és ezt nagyon jó volt látni” – folytatni.

Montoya megjegyezte, a Mercedes futamteljesítménye valószínűleg meglepte Hamiltont, aki feltehetően nem számított rá, hogy ilyen nagy felzárkózást produkál, lehet ezért sem volt biztos abban, hogy folytatni akarja. „Furcsa, hogy azt mondta a rádióban, hogy adjuk fel, de megértem, mert hátul állt, és azt gondolta, nincs mit tenni, hiszen az autó nem volt versenyképes az előző futamokon. Szóval szerintem meglepődött azon, milyen gyors volt az autója ezen a versenyen.”

„A baleset nélkül esélye lett volna a győzelemre. A verseny felénél szerintem izgatott lett, ahogy elkezdett közeledni a pontszerzés felé, és látta, hogy a tempója nagyon jó. Izgatottá vált, hogy egyre keményebben és keményebben hajthat, ez mindig jó móka” – magyarázta.

A Mercedesnél zajló házon belüli küzdelemhez kapcsolódóan kijelentette, az eddig látottak alapján ő úgy érzi, időmérős tempóban a fiatal csapattárs, George Russell a jobb, versenytempóban viszont még mindig Hamiltonnál lehet az előny. „George egy körös tempó tekintetében sokkal jobb munkát végez. Egy körön többet hoz ki az autóból. De nézzék csak meg, mit művelt Lewis vasárnap! Amikor a legjobbját hozza, nagyon kemény. Egy körög George már jó munkát végez, de versenytempó tekintetében sokat kell még tanulnia Lewistól. Ugyanaz a helyzet, mint amikor Valtteri volt a csapatnál, Lewis versenytempója akkor is hihetetlen volt” – fogalmazott.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak