Musorujsag
Élő Eredmények
×

A morgás kevés, Péreznek jobban ki kéne tennie a könyökét?

A morgás kevés, Péreznek jobban ki kéne tennie a könyökét?

F1 Nation, Racing News 365
Tagadja a Red Bull, hogy Sergio Pérez második számú versenyző, ám főnökük szerint van annyira realista, hogy tudja, mik lehetnek az elvárásai Max Verstappen csapattársaként. De lesz-e elég kemény ahhoz, hogy szembemenjen a sorsával.

„Erről beszélnünk kell” – mondta Sergio Pérez a Red Bullnak a Spanyol Nagydíj leintésekor. A versenyen kétszer kapott csapatutasítást, mindkétszer félre kellett állnia Max Verstappen elől. A Red Bull arra hivatkozott, hogy eltérő a taktikájuk, ez az észszerű megoldás. Pérez utólag elismerte, amikor először engedte el Verstappent, hogy harcolhasson George Russell-lel, még abban a hitben tette, hogy csapata később visszaadja neki a szívességet, hiszen akkor már tudták, hogy eltérő taktikán vannak, és számított rá, hogy ha majd a frissebb gumiján a második etapon utoléri a hollandot, az nem állja az útját. Verstappent viszont nem rendelték Pérez mögé.

Christian Horner csapatfőnök szerint ez volt a legészszerűbb döntés a csapat szempontjából, és Péreznek be kellett látnia, hogy a két kiállásos taktikája nem úgy működött, ahogyan remélték, ezért nem lett volna esélye a használt gumikon úgy célba érni, hogy közben még Verstappennel is küzd az elsőségért.

Horner tagadja, hogy Pérez második számú náluk, ám rámutatott, Verstappen csapattársának lenni hálátlan feladat. „Max Verstappen csapattársának lenni kemény dió minden versenyző számára, de Checo van annyira érett, hogy tudja ezt kezelni a pályafutása ezen szakaszában, annyi tapasztalattal a háta mögött.”

„Végre versenyképes az autója, és szeretné kihozni belőle a legtöbbet a pályafutása ezen szakaszában. Tudja, hogy ugyanazt a hátteret kapja, ugyanolyan esélyt, de kellően realista is az elvárásaival. És nagy csapatjátékos”

– jellemezte a mexikóit a Racing News 365 portálnak nyilatkozó csapatfőnök.

Hozzátette, Verstappennél sikeréhesebb versenyzőjük még nem volt, ami ugyancsak nehezítő körülmény a csapattárs számára. „A bajnoki cím felszabadította, de még éhesebbé is tette, mert még többet akar. Nem érdeklik a számok, csak újra el akarja érni. Szereti a versengést, és a győzelem iránti vágy szempontjából ő a legnagyobb versengő, aki valaha megfordult nálunk” – mondta a címvédőről.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Miközben Pérez remek csapatjátékos, a barcelonai történések azt mutatják, hogy nem békélt meg a másodhegedűs szereppel. A korábbi versenyző, az F1 Nation podcastnak nyilatkozó Alexander Wurz jogosnak érezte a rádióban a Red Bull döntését egyszer „igazságtalannak” tituláló Pérez elégedetlenségét. Szerinte már nem lenne szükséges teljesen simulékonynak lennie.

„Jogában áll szót emelni. Ő egy hatalmas csapatjátékos, sőt, úgy éreztem, néha túlságosan is könnyen elfogadja a csapatutasításokat. Muszáj kötekedned, ki kell tenned a könyököd. Már bizonyított a csapatnak, amikor tavaly a bajnoki címért harcoltak Abu-Dzabiban Maxért. Az óriási volt”

– utalt a mexikói szezonzárón bemutatott védekezésére Lewis Hamiltonnal szemben, melynek végül kulcsszerepe volt abban, hogy Verstappen az utolsó körben Hamilton elé kerülhetett.

„Jogosnak éreztem a részéről, hogy felemelte a hangját. Azt tette, amit a csapat kért tőle. Friss gumikon ment ki, aztán vissza kellett vennie a versenye kritikus szakaszán, amikor  ki kellett volna használnia a friss gumikat, és jó köridőket kellett volna autóznia. Azon a ponton vissza kellett volna fognia magát, és versenyzőként ilyenkor elbizonytalanodsz. Én is voltam ilyen helyzetben, és nem túl klassz.”

„De minden tiszteletem az övé. Megcsinálta, és joggal kéri ezt számon. És jó is ezt látni. Ugyanakkor el kell fogadnia, hogy csak második Max mögött” – vélekedett az osztrák.

Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

A Red Bull számára Pérez eddig ideális Verstappen-csapattársnak bizonyult. Idén közelebb került a hollandhoz, mint elődei, Pierre Gasly és Alexander Albon, de nem annyira közel, hogy felborítsa a belső egyensúlyt. „A teljesítménye közelített Maxéhoz. A két versenyző kapcsolata nagyszerű. Checo már otthonosabban érzi magát a csapatnál, ez a második éve, és az új autóval közelebb is került tempóban” – állapította meg Horner.

Pérez túlzott ellenállását alighanem enyhíti, hogy bár elégedettek vele, szerződése még nincs a következő idényre. És amíg ez így marad, addig ugyanúgy meg van kötve a keze, mint az öt mercedeses idényében a mindig csak egy-egy évre bizalmat kapó Valtteri Bottasnak is volt. A barcelonai alighanem egy jó pont volt a neve mellett. Horner előrebocsátotta, hamarosan eljön az ideje a tárgyalásoknak. „A következő pár hétben elkezdünk egyeztetni a következő szezonokról, de nem kényszerít semmi arra, hogy kapkodjunk” – mondta Pérez sorsa kapcsán.

Borítókép: Sergio Pérez és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak