Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hamilton: Nem mondanám, hogy én vagyok a vezér

Hamilton: Nem mondanám, hogy én vagyok a vezér

F1, Reuters
Ha a bajnokságban rosszabbul is áll, ő a rangidős, aki köré Nico Rosberg távozása óta a csapat épült. Lewis Hamilton mégsem érzi magát vezérnek George Russell mellett.

Mivel az autójuk kevésbé versenyképes, mint várták, Lewis Hamilton és George Russell csapaton belüli rivalizálása eddig nem igazán bontakozott ki úgy, ahogyan arra a közvélemény a fiatalabb brit szerződtetésének bejelentésekor számított. Mivel nem volt olyan nagy a tét, mintha a győzelmekért és a bajnokságért küzdenének, igazán nem is konfrontálódott még a két Mercedes-versenyző, az eddigi eredményeiket pedig az is befolyásolta, hogy sok esetben a problémákra válaszokat kereső mérnökök kísérletezése miatt kisebb-nagyobb eltérések voltak az autók között.

Hamilton a múlt hétvégi Spanyol Nagydíj után is felhívta a figyelmet egyre. Miután két pozícióval Russell mögött ért célba, és az időmérő edzésen sem tudta hozni csapattársa szintjét, elárulta, egy bizonyos megoldás kollégáját segítette Barcelonában…

„Kipróbáltak valamit George autóján, amiről végül kiderült, hogy jobb volt az időmérőn. A következő versenyen talán én is áteszem ezt”

– mondta sejtelmesen, semmilyen támpontot nem adva arról, milyen eltérésről lehetett szó, és mennyit érhetett.

A hétvégék alatt mutatott reakcióiból Hamiltonon érződik, hogy bosszantják a Russelltől elszenvedett vereségek. Miamiban a csapatát is felelősségre vonta a taktikai döntések kapcsán, Barcelonában pedig az egyik szabadedzésen hallott rádiózása volt beszédes, amikor közölte mérnökével, hogy Russell szektoridőire nem kíváncsi, csakis a leggyorsabbéra.

Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo és George Russell (Fotó: XPB)

Habár a rivalizálás még nem forrósodott fel igazán, a Mercedes már most is kénytelen kezelni az előző öt évhez képest új helyzetet. Feltűnő, hogy főnökük, Toto Wolff még akkor sem dicséri külön Russellt, ha Hamilton fölé nő, bókok mindig mindkét versenyzőnek egyformán járnak, sőt, hogy ellensúlyozza a kritikákat, olykor Hamiltonnak talán még több is jut belőlük.

Barcelonában a hétvége kezdetén a két versenyzőt a házon belüli viszonyokról kérdezték. Hamilton kijelentette, egyáltalán nem érzi magát falkavezérnek.

„Először is: nem mondanám, hogy én vagyok a vezér. George és én egyformán keményen dolgozunk együtt, a versenyzőkért és a csapatért is.”

„Ez most nehéz időszak volt a csapat számára, és az ember ilyenkor mindig jobban megismeri önmagát, megtanulja, hogyan kell boldogulnia dolgokkal, hogyan reagáljon dolgokra, hogyan alakítsa át a negatívumokat pozitívumokká. Nem állítanám, hogy én most többet tanultam erről, mert már így is sok mindent tudtam ezekről a múltbéli tapasztalataimnak köszönhetően.”

George Russell és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„Most próbálom használni azokat az erősségeket, amiknek már birtokában vagyok mentálisan, és biztosítom, hogy még szeressem a munkám, a kihívást, még ha nem is a győzelmekért harcolunk most. Élvezem a küzdelmet, amit házon belül vívunk, az autóval, a többiek utoléréséért” – tette egyértelművé a hétszeres bajnok, hogy ő a rutinosabb, a Russell-lel való küzdelme pedig a nehézségeik miatt egyelőre másodlagos.

Russell eközben hízelgett honfitársának, és kifejtette, milyen sokat tanul tőle.

„Inspiráló látnom, hogyan dolgozik Lewis, hogyan hozza ki a legjobbat az egész csapatból. Ez volt az egyik legfontosabb tanulság azután, hogy csatlakoztam a Mercedeshez. Látni, hogy hogyan csinálja Lewis, hogyan csinálja Toto, milyen az a kultúra, amit mindenki magáévá tett.”

„Szinte könyörtelenek, mindig jobbra törekednek, sosem válnak elbizakodottá, mindenki összetart, próbálja megoldani a problémákat. Ez inspiráló és motiváló számomra is, mert megtanulhatom, hogy a szakma legjobbjai hogyan csinálják, és mi kell ahhoz, hogy folyamatosan még jobbá válj. Kiváltságos helyzetben érzem magam, hogy Lewis csapattársa és a Mercedes-csapat tagja lehetek” – fogalmazott a bajnokságban negyedik helyen álló, csapattársánál 28 ponttal többet gyűjtő brit.

Borítókép: Lewis Hamilton és George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak