Musorujsag
Élő Eredmények
×

Bottas közölte főnökével, legközelebb csak péntek este érkezik…

Bottas közölte főnökével, legközelebb csak péntek este érkezik…

Autosport, Auto Motor und Sport
Üldözi a balszerencse Valtteri Bottast. Sorozatban negyedik pénteken veszített gyakorlási időt, és eddig csupán egy problémamentes hétvégéje volt. A Ferrari két hibát is elkönyvelt Monacóban.

El van átkozva idén Valtteri Bottas a pénteki edzésnapokon. Az idei hét nagydíjból eddig csupán egy alkalommal úszta meg műszaki gond vagy fennakadás nélkül a hétvégét, és öt alkalommal pénteken kellett leállnia. Bahreinben gyújtáshiba miatt  csak két kört ment az első edzésen; Imolában a kipufogója gyulladt ki és tett kárt a padlólemezében és a kábelkötegekben a pénteki időmérőn; Miamiban a falnak csapta az autóját és váltót kellett cserélnie, majd a kipufogója tette turbófeltöltőt, amit cserélni kellett; Barcelonában pedig motorhiba miatt állt félre a második edzésen.

Monacóban sem szakadt meg a rossz sorozata. Az Alfa Romeo versenyzőjének ezúttal az első szabadedzésről kellett lemondania, miután autójában meghibásodott az MGU-K. A finn emiatt időeredmény nélkül, két teljesített körrel indította a hétvégét.

Ha ez nem lett volna elég, Bottasnak azért még járt egy 1000 eurós pénzbüntetés is, mivel a visszatérésekor a megengedettnél nagyobb tempóval hajtott a boxutcában. Az összegből kitalálható, nem kevéssel szegte meg a szabályt, 21,9 km/órával  volt a megengedett tempó fölött!

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Bottas a második szabadedzésre aztán visszatért, autójába az idei 3. MGU-K került, miután az első tréningen az idei második példánya hibásodott meg, az elsőt pedig már korábban leamortizálták. Érdekesség, hogy a Ferrari másik partnercsapatánál, a Haasnál is történt egy MGU-K-hiba: Mick Schumacher ugyancsak lemondhatott az első edzése nagy részéről. Nála egyébként még a váltóban is kárt okozott a meghibásodás.

Bottas a mostanival együtt sorozatban negyedszer marad le értékes gyakorlási lehetőségről műszaki hiba miatt. Legutóbb Ausztráliában kerülte őt a balszerencse, éppen azon a hétvégén, melyen az Alfa Romeo eddig a leggyengébbnek bizonyult.

A versenyző próbálta humorral kezelni a balszerencséjét.

„Mondtam Frednek (Frédéric Vasseur csapatfőnök, a szerk.), hogy Bakuban legközelebb csak péntek este fogok érkezni… Egyszerűen balszerencsés vagyok.”

„És megint egy teljesen másfajta probléma, az MGU-K. Micknél ugyanez volt a hiba, de a második edzésen nem volt újabb, szóval biztosra veszem, hogy rajta vannak. Az okot nem ismerem, nem sokat tehetünk. Szerintem nem engedhetünk meg már több hibát, mert még nagyon sok van a szezonból” – fogalmazott Bottas.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Hozzátette, a boxutcai gyorshajtása összefügg a meghibásodásával. „Azért mentem olyan gyorsan, mert az MGU-K még ment. Megnyomtam a sebességhatárolót, de nem tudtam lassabban menni. Kissé furcsa volt.”

Bottas elismerte, az utcai pályán mindennél fontosabb lett volna, hogy folyamatosan körözhessen, vagyis a mostani leállása nagy érvágás. „Minden körre szükséged van. Eltartott egy darabig a második szabadedzésen, mire hozzászoktam mindenhez. Minden körrel egyre otthonosabban éreztem magam. A forgalom miatt túl sok tiszta köröm nem volt. Bízom benne, hogy a harmadik szabadedzés simán alakul.”

A másodikat a 13. időeredménnyel zárta, aminél többet várt. „A legjobb tízben kéne lenni az autónkkal. Meglátjuk, miért nem sikerült. Meg kell néznünk a beállításait” – magyarázta az Alfa versenyzője.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak