Musorujsag
Élő Eredmények
×

Főnöke elismerte, van módjuk szerződést bontani Ricciardóval

Főnöke elismerte, van módjuk szerződést bontani Ricciardóval

The Race
Létezik lehetőség arra a McLaren főnöke szerint, hogy idő előtt elváljanak az útjaik Daniel Ricciardóval. Nem ez a cél, de egyre világosabb, hogy mielőbbi javulást várnak versenyzőjüktől.

Miután visszatért a Monacói Nagydíj pénteki második szabadedzésén történt balesete után, Daniel Ricciardo mérnökével máris összemosolygott a garázsban. A védjegyének számító fogsorvillantásai a kamerák előtt viszont egyre kevésbé tűnnek őszintének. Pedig elő kellett vennie őket pénteken is, hiszen az edzésnap elején még főnöke, Zak Brown hét eleji nyílt kritikájára és a szerződéses helyzetéről szóló kérdésekre kellett reagálnia, a nap végén pedig a balesetét magyarázhatta.

Türelmesnek mutatkozott az újságírókkal, készséggel válaszolt, udvarias volt, ám aki látta a Drive To Survive tavalyi szezon eseményeit feldolgozó legutóbbi szériáját, emlékezhet rá, Ricciardo egy éve ugyanígy állt ki a médiahad elé, hogy az imázsa érdekében jó pofát vágjon a Lando Norrisszal szembeni körhátrány után, miközben a színfalak mögött valójában azt kérdezte a sajtósától, milyen büntetés járna, ha ki sem állna nyilatkozni…

Egy kicsit most is ilyennek tűnik a helyzete. Ricciardót pénteken arról is faggatták, a 2023 végéig szóló szerződése tudatában miért említette azt Spanyolországban, hogy a nyáron terveznek leülni a McLaren vezetőivel, hogy egyeztessenek a folytatásról. Azt mondta, egyszerűen megfeledkezett a pontos időtartamról, ez keverte meg. „A COVID-ra fogom” – mondta a betegségen márciusban áteső nyolcszoros futamgyőztes mosolyogva.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Valóban elfelejtette volna, meddig szól a szerződése a csapatával? Nehéz elképzelni, és a jelenleg az Indy 500-as verseny helyszínén tartózkodó Zak Brown nyilatkozata alapján kitalálható, a Ricciardo által Barcelonában említett nyári tárgyalásokra jó eséllyel igenis sor kerülhet. Mi több, az esetleges idő előtti szakításukra is – egyelőre csak elméletben.

A McLaren ügyvezetője megerősítette, van módja az idő előtti búcsúnak.

„Nem akarok a szerződés részleteibe menni, de léteznek eljárások, amikkel elkötelezhetjük magunkat egymás iránt, és olyanok is, amikkel nem. Beszéltem Daniellel erről. Nem azokat az eredményeket kapjuk, amiket mindketten reméltünk, de mindketten továbbra is nyomni fogjuk.”

„Monzában szerintem megmutatta, hogy képes versenyeket nyerni. Nekünk is tovább kell fejlesztenünk az autónkat ahhoz, hogy alkalmas legyen a futamok megnyerésére, de addig is szeretnénk előrébb látni őt a rajtrácson. Meglátjuk, hogy alakulnak a dolgok, és mit akar tenni” – nyilatkozta az amerikai csapatvezető.

Szavai már-már ultimátumnak hatnak. Jelezte, hogy ők sem ezt akarják, de ha nem lesz javulás, adott esetben elválhatnak az útjaik, akár már 2023 előtt. A McLaren álláspontja persze alighanem attól is függ majd, hogy milyen alternatíva kínálkozik. Colton Herta talán vonzó opció lenne, ám amíg nem ül F1-es autóba, csak egy reményteljes ígéret Amerikából.

Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

Érdekesség, hogy a McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl eközben határozottan állítja, nincs miről találgatni. „Érvényes szerződésünk van a következő évre, ahogy azt már elmondtuk. Most arra összpontosítunk, hogy ezt működésre bírjuk” – mondta Ricciardo kapcsán a német.

Hogy sikerül-e „működésre bírniuk”, annak a tétje a jelek szerint azonban túlmutat a rövid távú eredményeken. És innen nézve talán nem alaptalan némi erőltetettséget kiérezni Ricciardo széles mosolyaiból…

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó McLaren)

További tartalmak