Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hamilton: Ha végre lenne egy kis szerencsém!

Hamilton: Ha végre lenne egy kis szerencsém!

F1, Motorsport Week
Nem érti Lewis Hamilton, miért nem jut már neki egy kicsi szerencse 2022-ben. Mint kiderült, ezúttal a csapata tanácsa alapozta meg a vártnál gyengébb eredményét…

A barcelonai fellángolás ellenére sem várt nagy dolgokat a Mercedes a Monacói Nagydíjtól. Toto Wolff csapatfőnök már előre jelezte, várhatóan nem fekszik majd autójuknak a szűk és lassú utcai pálya, és már a szabadedzéseken látszott, hogy nem volt alaptalan a félelmük. Lewis Hamiltonék versenygépe egész hétvégén pattog a hercegségben, ám hiába próbáltak javítani ezen szombatra, be kellett látniuk, hogy a merevre hangolt futóművel érhetik el a legjobb köridőt, ezért háttérbe szorult a kényelem kérdése. És még így sem biztos, hogy megtalálták a megfelelő kompromisszumot.

„Nagyon gyenge a hátsó leszorítóerőnk. Az elején jó, de hátul semmi” – nevezte meg Hamilton a gyengélkedésük fő okát. „Ma jobbnak éreztem, de a jelek szerint lassabbak lettünk. Nem igazán tudom, hogy mitől. Olyan volt, mintha javítottunk volna az autón, ha a pattogást nézzük, de valójában lassabbnak tűnt.”

A Mercedes két versenyzője a kvalifikáción az első tízbe kerüléshez elég gyors volt, a középmezőny élére viszont nem tudtak állni. George Russell 0,3 másodperccel maradt el Lando Norristól a 6. helyen, míg Lewis Hamiltonnak be kellett érnie a 8. rajtkockával. Előrébb már nem juthattak, mivel a végjátékban Sergio Pérez és Carlos Sainz útakadályt képezett az alagút bejárata előtt, így piros zászlóval intették le a versenyt.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„Nem tűnt túl rossznak addig a köröm, de megesik az ilyen. Ez van” – mondta a megszakításról Hamilton.

Főnöke, Toto Wolff eközben elárulta, a Mercedes keze is benne volt abban, hogy bajnokuk megrekedt a 8. pozícióban, miközben Russell 0,4 másodperccel gyorsabb volt nála.

„Lewis volt a gyorsabb, de aztán megszakította a körét, mert azt mondtuk neki: ha úgy érzed, hogy az első kanyarban nem állnak készen a gumik, akkor egyszerűen csak szakítsd félbe. Ezt is tette. Aztán jött a sárga zászló”

– magyarázta Wolff, aki szerint így sincs még minden veszve. „Remélem, hogy esni fog az eső, és akkor valahogy összehozhatunk egy dobogót” – mondta optimistán.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hamilton sem titkolta, ő is a vasárnapra jósolt esőben reménykedik. No meg végre egy kis szerencsében, mert azzal idén hadilábon áll. „Próbálkozni fogok. Tavaly hetedik voltam, és csak köröztem a hetedik helyen. Nem tudom, mit mondjak. Nagyon nehéz itt előzni. Remélem, az időjárás közbeszól, és lehetőségeket nyit meg előttünk. Talán más stratégiával mehetnénk.”

„Klassz lenne, ha végre lenne egy kis szerencsém… Egész évben balszerencsés vagyok. Egy ponton túl muszáj véget érnie!”

Elismerte ugyanakkor, hogy a Mercedesnek egyszerűen nem fekszik a lassú monacói pálya. „Egészen rossznak érzem az autót. Kockáztatnunk kellett itt-ott, hogy nagyjából megközelíthessük az előttünk állók idejét. Péntekhez képest javult az autónk, egy kicsit közelebb is kerültünk, de még egy tökéletes körrel sem hinném, hogy nyerhettünk volna hat tizedet. Az jelentős hátrány” – utalt arra, hogy sok helyezést aligha javíthattak volna.

 

Russell: Ez volt az idei legjobb időmérős köröm

Csapattársa, George Russell eközben elégedett lehetett a napjával, még annak ellenére is, hogy pénteken azt a célt tűzte ki maguk elé, hogy Lando Norrist legyőzve a Ferrari és a Red Bull első számú üldözői legyenek.

„Ha a hétvége előtt mondják, hogy a hatodik helyen leszek, nem hiszem, hogy túlzottan elégedett lettem volna, de a köröm egészen jól sikerült, talán egész évben a legjobb időmérős köröm volt. Innen nézve elégedett vagyok, de amiatt csalódott, hogy nem volt jobb a tempónk.”

George Russell (Fotó: XPB)

„Ezen a hétvégén nem próbáltunk ki semmi újdonságot Barcelonához képest, és már akkor előre tudtuk, hogy nem feltétlenül fog feküdni az autónknak az itteni pálya. De a pozitívumokat kell nézni.”

Russell honfitársához hasonlóan esős fordulatban bízik. Ígéri, nem fognak óvatoskodni, ha kockázatvállalásról lesz szó. „Ezekre a helyzetekre van szükségünk: nagy kockázat, nagy haszon. Meg kell próbálnunk, mert csak az ötödik-hatodik helyet veszítenénk el, ami nem a világ vége. Szeretnénk nyerni, és ez a hatodik helyről elég nehéz Monacóban. De úgy tűnik, hogy esni fog, már most is szürke az ég, mintha csak Londonban lennénk! Reménykedem az esőben.”

 

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak