Musorujsag
Élő Eredmények
×

Leclerc büntetésére számított a Red Bull, megúszta a mérlegelős bakit

Leclerc büntetésére számított a Red Bull, megúszta a mérlegelős bakit

Auto Motor und Sport, Motorsport-Magazin
Odafigyelt a Ferrari, és megmentette pole-szerzőjét a kalamajkától. Charles Leclerc elszalasztott mérlegelése kapcsán a Red Bull így is büntetésre számított.

Ha eltekintünk attól, hogy a harmadik szabadedzés Sergio Pérez elsőségét hozta, szinte tökéletes hétvégét teljesített eddig Charles Leclerc Monacóban. Hiába számított azonban végig az időmérő edzés fő esélyesének, a hazai pályán őt üldöző balszerencse alapján az utolsó pillanatig nem lehettünk biztosak abban, hogy nem szembesül valamilyen váratlan akadállyal. Sőt, még utána sem.

Nem állt tudniillik messze attól, hogy hiba csússzon a gépezetbe. A Ferrari versenyzője a Q2-ben az egyik köréről visszatérve megállt a boxutca elején, majd szerelői futottak hozzá, hogy visszatolják az autóját az FIA garázsa elé. Leclerc-t hivatalos mérlegelésre hívta a szövetség, ám a versenyző ezt nem vette észre, így elsőre elhajtott előttük. Szerencséjére a Ferrari résen volt.

„Itt elég nehéz helyzet ez, mert behajtunk a boxba, és én valójában még azt sem tudom, hogy pontosan hol van a jelző panel, jobbra vagy balra, de eléggé távol lehet, akár jobbra, akár balra, és nem is nézünk abba az irányba. Valójában tehát nem láttam, hogy mérlegelésre hívtak”

– mondta a bajnoki második helyezett.

„Szerencsém volt, hogy a csapat látta a riasztást, és szóltak, hogy azonnal álljak meg, majd visszatoltak. Nem volt könnyű ezek után a többiekkel egy ritmusba kerülni, de kijöttünk ebből a trükkös helyzetből.”

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Az FIA végül nem indított vizsgálatot, és nem is osztott ki büntetést Leclerc-nek. Pedig a Red Bullnál erre számítottak. Tanácsadójuk, Helmut Marko a leintés után az osztrák ORF csatornának még arról beszélt, hogy Leclerc eredménye veszélybe kerülhet.

„Ha ezt olyan következetesen betartatják, mint az alsóbb kategóriákban, akkor drasztikus büntetés lehet a következmény” – fejtegette, hozzátéve, a Red Bull részéről ők nem kívánnak panaszt tenni az FIA-nál. „Hivatalosan nem fogunk lépni.”

A német Sky tévének azért azt is kifejtette, milyen büntetéseket szoktak osztani a mérlegelés elmulasztásáért az alsóbb szériákban. „Ha a bevett gyakorlatot nézzük, akkor egy boxutcai rajt vagy az utolsó hely a büntetés. Minden alsó kategóriában így szokás. Ő egyszerűen elhajtott a mérleg mellett. A visszatolás onnantól már nem segít. Nem kívánom neki ezt, de ha a szabályok szerint nézzük, büntetést kéne adni neki” – mondta Marko.

Ha a múltbeli F1-es eseteket nézzük, volt egy lényeges különbség. A vonatkozó szabálypont szerint büntetés annak jár, aki teljesen kihagyja a mérlegelést, vagy azok után tér vissza az FIA embereihez, hogy időközben a csapat már „dolgozott az autón”. Utóbbi jelenthet annyit is, hogy hűtőket tesznek az autóra a garázs előtt. 2019-ben Bakuban Pierre Gaslyt (még Red Bull-versenyzőként), valamint Austinban Sergio Pérezt is ilyen vétségért büntették. Mindkettejüknél megállapították, hogy dolgozhattak az autójukon, ezért a boxutcából kellett rajtolniuk.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A Ferrari versenyigazgatója, Laurent Mekies szerint ez erős túlreagálása lett volna a történteknek.

„Csak tizenöt méterrel ment túl a mérlegen. Beszéltünk az FIA-val. Azt mondták, hogy egyszerűen toljuk vissza az autót. Nem lehet probléma ebből”

– mondta a francia.

Végül nem is lett. Leclerc sorozatban második évében szerezte meg a monacói pole pozíciót, ezúttal nem csapta falnak az autóját, a csapata sem volt figyelmetlen, és büntetést sem kapott, így minden jel arra utal, hogy kopóban van a rajta ülő hazai átok. Persze nyugtával dicsérd a napot!

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak