Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc nyerte a piros zászlóval véget érő időmérőt Monacóban

Leclerc nyerte a piros zászlóval véget érő időmérőt Monacóban

Boxutca
Magabiztosan nyerte a Monacói Nagydíj időmérőjét a hazai közönség előtt versenyző Charles Leclerc, másodikként pedig a Ferrari örömét teljessé tévő csapattárs, Carlos Sainz végzett. A harmadik leggyorsabb kört Sergio Pérez futotta, aki a kvalifikáció legvégén összetörte autóját.

Komoly várakozások előzték meg a monacói kvalifikációt, a hercegségben ugyanis kiemelten fontos a rajtpozíciók szerepe, a pályán ugyanis legendásan nehéz a manőverezés (ezen minden valószínűség szerint a 2022-es szabályok sem segítenek).

Ami az edzéseket illeti, a kvalifikáció előtt Sergio Pérez volt a leggyorsabb a Red Bull-lal (övé volt a hétvége addigi legjobb ideje), a pénteki gyakorlásokat pedig Charles Leclerc vitte.

A különbségek egyébként minimálisak voltak a Ferrari és a Red Bull között (Pérez előnye mindössze 41 ezred volt Leclerc-rel szemben a tabellán); noha a második pénteki edzés után még úgy tűnt, a vörösök előnybe kerültek, a rivális a harmadik gyakorláson azonnal visszavágott.

Ezután a „felvezetés” után az időmérőt a Ferrari kezdte jobban: a Q1-ben Leclerc volt a leggyorsabb, Carlos Sainz pedig a második helyen zárta az etapot. A Red Bull versenyzői eközben a hatodik és a hetedik pozícióban végeztek, igaz, ők a Ferrari kettőséhez hasonlóan az utolsó percekben már nem futottak mért köröket.

Nem úgy Esteban Ocon, George Russell és Lando Norris, akik ekkor javítottak és kerültek a harmadik, a negyedik és az ötödik helyre.

Carlos Sainz (Fotó: XPB)

A továbbjutásért folyó küzdelem már az első etapban hozott egy drámai fordulatot, a Williams kettőse, Lance Stroll és Csou Kuan-jü (vagyis mondhatni a papírforma kiesők) mellett ugyanis az a Pierre Gasly is búcsúzott, aki a szabadedzéseken rendre ott volt az üldözőboly legjobbjai között.

A franciának azonban ezúttal nem jött ki a lépés (a csapat magyarázata szerint „balszerencséjük volt az időzítéssel”), így csak a tizenhetedik rajthelyet tudta megszerezni.

Leclerc a második szakaszban sem talált legyőzőre: ismét a hazai közönség kedvence volt a leggyorsabb, mögötte pedig Pérez végzett a Red Bull-lal. A különbség kettejük között ismét elenyésző volt, 90 ezredmásodperc.

Sainz harmadikként, Verstappen pedig negyedikként zárta ezt a szakaszt, az üldözők közül pedig Norris volt a leggyorsabb a McLarennel, majd Esteban Ocon jött az Alpine-nal.

A legjobb tíz közé nem jutott be a Q1 végén még nagyot mentő (a szakasz végén falazott egyet, ám miután autóját rendbe hozták, javított körén) Cunoda Juki, Valtteri Bottas, a Haas két versenyzője (Kevin Magnussen tizenharmadik, Mick Schumacher tizenötödik volt), valamint Daniel Ricciardo, aki tehát újabb nehéz időmérőt zárt a remeklő Norris mellett.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A Q3-ban az első menet után szintén Leclerc állt az élen, ráadásul magabiztos előnnyel: két tizeddel előzte meg csapattársát, valamint a Red Bull kettősét is. Az üldözők sorrendje Sainz, Pérez és Verstappen volt. A nagy négyest pedig ekkor Fernando Alonso követte.

Az élmezőny sorrendje pedig változatlan maradt, Pérez ugyanis hibázott az utolsó gyors körén, az alagút előtt pördült meg és ütközött a techpro falnak, röviddel utána pedig Sainz is megcsúszott ugyanott (a két autó teljesen elzárta az utat), így piros zászlóval megszakították az edzést, ami már nem is indult újra.

Leclerc nyerte tehát a monacói időmérőt, Sainz pedig teljessé tette a Ferrari örömét a második pozícióval. Pérez harmadik, Verstappen negyedik lett. Az üldözőbolyban végül Norrisé volt a legjobb pozíció, ő ugyanis még időben javított és lépte át Alonsót (aki a kvalifikáció legvégén szintén hibázott, és eltalálta az egyik falat) – a spanyolt az utolsó pillanatokban Russell is átugrotta a listán. Hamilton nyolcadikként, Vettel kilencedikként, Ocon pedig tizedikként zárt.

Noha az F1-es program véget ért Monacóban, az M4 Sport motorsportos közvetítéseinek a sora még folytatódik. Következik ugyanis a Forma–2-esek sprintversenye, amit 17:35-től élőben közvetítünk!

Az időmérő végeredménye:

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak