Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ricciardo: Szerződésem van a McLarennel, de nem a 14. helyre vágyom…

Ricciardo: Szerződésem van a McLarennel, de nem a 14. helyre vágyom…

Racefans
Főnöke újabb nyilatkozata után Daniel Ricciardo célzást tett arra, hogy érvényes szerződése ellenére is előfordulhat, hogy szakítanak a McLarennel.

A Barcelona óta eltelt egy hétben kiderült, valami megtörhetett Daniel Ricciardo és a McLaren kapcsolatában. Az ausztrál versenyző a múlt évi szenvedése után idén is nehezen boldogul az autójával, elmaradtnak az eredmények, továbbra is Lando Norris árnyékában van. A jelek szerint a McLaren ennek megfelelően is viszonyul hozzájuk. Míg a télen 2025-ig magukhoz láncolt Norris a csapat középpontjának tűnik, Ricciardón egyre nyíltabban kérik számon az elmaradó eredményeket.

Monacóban a nyilvánosság előtt érdekes módon alakultak az események a McLarennél. Ricciardo előbb Zak Brown kritikus nyilatkozatára reagált, elismerve, hogy jogos az ügyvezető igazgató megjegyzése, aztán a szerződéses helyzetébe bonyolódott kicsit bele. Barcelonában még arról beszélt, a nyáron fognak egyeztetni a McLarennel 2023-ról, aztán amikor felhívták a figyelmét, hogy a jövő szezonra is érvényes a megállapodásuk, feledékenységgel és a korábbi COVID-betegségével próbálta kimagyarázni, miért emlegetett mégis tárgyalásokat, és bizonygatta, minden világos, 2023-ban is a McLaren versenyzője lesz.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Még időnk sem volt elhinni mindezt, máris jött a hétvégén Indianapolisban tartózkodó Zak Brown következő nyilatkozata, melyben megerősítette, léteznek a szerződésükben bizonyos „eljárások”, melyeket kihasználva idő előtt felbonthatják vagy éppen megerősíthetik az együttműködésüket.

Ezek után a monacói időmérő edzést követően már Ricciardo is tett egy célzást arra, hogy a közös folytatás nem garantált. Miközben Brown az elmaradó eredményeket emlegette korábban, ő most a kilátástalanságát.

„Érvényes szerződésem van. De mondjuk úgy, nem akarok tizennegyedik lenni, nem ezért versenyzem”

– jelentette ki a nyolcszoros futamgyőztes, aki ebben a pozícióban zárta az időmérő edzést, miközben csapattársa az 5. rajtkockát szerezte meg.

Mivel Norris többet képes kihozni a McLarenből, Ricciardo aligha kérheti számon a csapatán, hogy csak egy 14. helyre alkalmas autót tud biztosítani számára. Megjegyzése azt ugyanakkor megerősíti, hogy ő sem elégedett a helyzetével. Az ilyesmi márpedig általában lehet alapja egy csapatváltásnak. Szavait értelmezhetjük úgy is, hogy szeretne előrébb jutni a McLarennel, de ha nem megy neki, akkor a McLaren nélkül próbálhat meg előrébb jutni…

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

A helyzet legjobb megoldását persze az jelentené, ha Ricciardo elkezdene összhangba kerülni a McLaren idei autójával, és ő is szállítaná az eredményeket. Ettől egyelőre távol áll. A Q2-es búcsúja nem festett túl jól szombaton. Ricciardónak viszont még ezek a csalódások sem törték meg annyira az önbizalmát, hogy elhiggye magáról, már nem megy neki úgy, mint régen.

„Még egy ilyen nap után is száz százalékig hiszek magamban és a képességeimben. De emiatt talán csak még inkább bánt az eredmény. Így érzek most. Ez olyan helyzet, amelyben egyszerűen csak menned kell tovább. Szeretnék más helyzetben lenni, de nem hagyom magam lelombozni”

– jelentette ki.

Andreas Seidl csapatfőnök szerint Ricciardo helyzete továbbra is egyértelmű, és közösen kell megoldást találniuk a gyengélkedésre. „Szerződésben állunk Daniellel, a következő évre is. Az energiánkat és figyelmünket arra fogjuk fordítani, hogy megtaláljuk a hiányzó utolsó százalékokat is” – nyilatkozta szombaton a német.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak