Musorujsag
Élő Eredmények

Hill: Schumacher balesete rosszabbnak látszott

Hill: Schumacher balesete rosszabbnak látszott

Sky Sports
A korábbi világbajnok, Damon Hill úgy véli, Mick Schumacher monacói balesete sokkal rosszabbnak tűnt, mint volt valójában, az F1 biztonsága pedig ismét remekül vizsgázott, hiszen az autó újra „tette a dolgát, vagyis védte a pilótát.”

A monacói hétvége messze legijesztőbb pillanata volt Mick Schumacher vasárnapi balesete: a fiatal német az uszodánál hibázott (saját elmondása szerint egészen minimális rontásról volt szó, hiszen mindössze 10 centiméterrel tért el az ideális ívtől), majd veszítette el uralmát autója felett, ami nagy sebességgel egy techpro falba csapódott.

Az első pillanatokban a helyszínen és a TV-készülékek előtt is sokakban megfagyott a vér, Schumacher autója ugyanis kettétört a becsapódás után. A fiatal német azonban gyorsan kiszállt, és hamar kiderült az is, hogy sértetlenül megúszta az ütközést.

Ami a Haas kettészakadását illeti, az új szabályok értelmében ez könnyebben bekövetkezhet, így szeretnék ugyanis csökkenteni az autó hátulját érő erőhatásokat, a látvány azonban elsőre rémisztő volt. A történtek kapcsán az 1996-os világbajnok, Damon Hill is arról beszélt, szerencsére sokkal nagyobb volt az ijedtség, mint maga a baleset.

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

„Ha a megfelelő helyen ütsz meg egy F1-es autót, láthatod, hogy a gép megremeg. Az autók hátsó része általában oldalról kap ütéseket, mintsem hátulról, ezért ebben az irányban igen gyengék, néha pedig úgy is tervezik őket, hogy széttörjenek” – kezdte.

„De eléggé rémisztő volt, nem igaz? Volt egy mókás pillanat is, amikor a pályabírók felkapták a hátsó részt és elvontatták, mint egy talicskát. Valójában a baleset rosszabbul nézett ki, mint amilyen valójában volt. Egy ilyen, pörgéses baleset valójában egész jó, mert elosztja az energiát, ami így inkább az autó hátuljába jut, nem pedig a pilótafülkébe, ahol a versenyző ül” – tette hozzá.

A kár persze így is komoly volt, a különböző becslések szerint körülbelül 1 millió dolláros. Nagyjából ennyibe került Schumacher szaúdi balesete is (az autó ekkor szintén kettétört), nem meglepő tehát, hogy a csapatvezető megjegyezte, fogy a türelem versenyzőjével szemben.

Mick Schumacher balesete (Fotó: XPB)
Borítókép: Mick Schumacher monacói balesete (Fotó: XPB)

További tartalmak