Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Red Bull Leclerc várható büntetéséről: Mi egyenlő küzdelmet akarunk

A Red Bull Leclerc várható büntetéséről: Mi egyenlő küzdelmet akarunk

Motorsport-Total
Számol Charles Leclerc büntetésével a Red Bull tanácsadója, de közben szeretné, ha egyenlő küzdelmet vívnának a Ferrarival.

„Kiegyenlítődött” – állapította meg Max Verstappen az Azeri Nagydíj után annak kapcsán, hogy a két év eleji kiesését követően most már Charles Leclerc is kettő műszaki hiba miatti versenyfeladásnál tart. Míg az ő nullázásaival Melbourne-re Leclerc került 46 pontos előnybe vele szemben, most az egyensúly helyreállása után Verstappen vezet 34 ponttal a monacói előtt.

Hogy mennyire lehet kiegyenlítődésről beszélni, az még nem teljesen világos. Verstappen kieséseit tudniillik az üzemanyag-rendszerrel kapcsolatos hibák okozták, Leclerc-ét viszont olyan motorhibák, amik máris erőforrásegységek elvesztésével jártak, és a későbbi versenyeken valamikor hátrasorolásos büntetések formájában fognak még egyszer visszaütni.

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko máris azzal számol, hogy Leclerc-t valamikor a mezőny végére küldik. A ferraris eddig két motort használt idén, így a következő csere még nem büntetést hoz, csak annak kapujába löki őt. Talán már a hétvégén Kanadában.

Fotó: Red Bull

„Leclerc ezzel a harmadik motorjánál fog tartani, ami azt jelenti, hogy legalább egyszer, de akár kétszer is cserélnie kell még. Ezekért rajtbüntetést fog kapni” – tekintett előre az osztrák.

Hozzátette, noha ez helyzeti előny számukra, nem kívánnak ilyesmit a fő ellenfélnek.

„Mi igazságos küzdelmet akarunk. És ez elferdíti a helyzetet.”

A másik oldalról nézve azonban valóban mostanra egyenlítődött ki Verstappen és Leclerc helyzete, hiszen a kiesések tekintetében egálba kerültek. „Amikor minket már szinte leírtak a korábbi nagy hátrányunk miatt, még volt hátra húsz futam. Tudtuk, hogy sok van még hátra. Két műszaki hiba miatti kiesésünk volt, és most Leclerc-nek is ennyi van, szóval innen nézve egyenlőség van.”

„Az is világos azonban, hogy mire lehet jutni a kiegyensúlyozottsággal, ami a Mercedest és Russellt jellemzi. Noha nem elég gyorsak, a kiegyensúlyozottságuknak köszönhetően nincsenek olyan messze a pontok számát tekintve” – utalt arra, hogy a még egyszer sem kieső, mindig a legjobb ötben célba érő brit mindössze 17 pontra van a harmadik Leclerc-től, noha se győzelme, se győzelemre esélyes autója nincs.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Marko hozzátette, a lényeget azért továbbra is a versenyképesség jelenti. E téren pedig a Ferrari továbbra is jól áll. „Ez a titok nyitja. De a Ferrari tempója ettől még lenyűgöző. A középmezőny másfél másodpercre van mögöttünk. ÉS ezek a szabályváltozások ilyen tekintetben nem hatottak igazán.”

Hogy a hétvégi Kanadai Nagydíjon is lesz-e ekkora szakadék a két élcsapat és a többiek között, az majd elválik. Marko abban bízik, hogy Montrealban ők mutatják a jobb formát.

„Azt mondtuk, hogy Baku és Kanada a mi pályánk lehet, fekszik nekünk. Ezt meg is erősítettük itt. Hat győzelmünk van nyolc futam után, ilyen szezonkezdésünk még sosem volt.”

„Emiatt optimista vagyok. Minden területen jól állunk, a versenyzőkkel, a csapattal, a Honda motorjával, hiszen most vetettünk be új motorokat. Ezek amellett szólnak, hogy elnyújthatjuk ezt a sikerszériát.”

Borítókép: Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak