Musorujsag
Élő Eredmények

Egy lépéssel közelebb az igazi Ricciardóhoz?

Egy lépéssel közelebb az igazi Ricciardóhoz?

Sky Sports, F1
Visszatért a pontszerzők közé, és érzése szerint úton van a talpra állása is. Daniel Ricciardo elégedett a bakui hétvégéjével, és a McLarennel a 18 hónapja tartó nehézségek megoldásán is dolgozik.

Végre meglett Daniel Ricciardo Ausztrál Nagydíj utáni második idei pontszerző helye. A McLaren versenyzője a hazai futama mellett csak az imolai sprinten tudott pontot szerezni, és a rossz sorozata miatt az  utóbbi hetek a jövőjével kapcsolatos találgatásokkal teltek. Bakuban előbb utóbbinak vetett véget azzal, hogy jelezte, elbeszélgettek az őt korábban nyíltan bíráló Zak Brownnal, és biztos a jövő évi maradása, aztán pedig a múlt vasárnapi 8. helyezésével egyelőre a kritikusait is elhallgattatta.

Ricciardo Bahrein óta először győzte le Lando Norrist versenyen, és mivel egész hétvégén közel volt az eddig házon belül nagy fölényben lévő brithez, megcsillantotta annak reményét, hogy talán kezd egyenesbe jönni. „Klassz visszatérni a pontszerzők közé. Csapatként ott értünk célba, ahová valók voltunk. Fernandónál (Alonso) talán helyenként gyorsabbak voltunk, de a harmadik szektorban nagyon gyors volt. Még amikor a váltójában voltunk az utolsó kanyarból kigyorsítva, akkor is csak egyszerűen elhúzott tőlünk. Az első etapon Lando sem tudta őt megelőzni” – utalt arra, hogy a bakui versenyen az Alpine-ok voltak a legfőbb ellenfelei, akik a leggyorsabbak voltak az egyenesekben, miközben ők a leglassabbak közé tartoztak.

Ricciardo úgy érzi, sikerült javulást elérnie az év eleji autóval kapcsolatos problémák terén.

„Minden apróság segít. Még mindig vannak részek, amiről úgy érzem, nem vagyok tökéletes ezzel az autóval, de összességében előreléptünk a hétvégén. Már jobban látjuk, milyen irányt kell vennünk a beállításokkal ahhoz, hogy meglegyen az érzés, amit keresek. Ez pozitív.”

„Az időmérő még nem elég jó. Nem erre pályázom. De ha azt veszem, hogy álltam két hete, mindenképpen elégedett vagyok a hétvége egészével” – jelentette ki a nyolcszoros futamgyőztes.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Ricciardo már az Azeri Nagydíj kezdetén is magabiztosabbnak és optimistábbnak tűnt, mint a korábbi versenyeken. Arról beszélt, hogy szerinte már nincs olyan távol a céljától. Elismerte azt is, hogy az idei küszködése a tavalyi folytatásának tekinthető, még ha időközben az autók meg is változtak. „Voltak változások idén, de bizonyos dolgokat azért áthoztunk, és az idei autó is csinál bizonyos dolgokat, amiket a tavalyi is csinált. Most ezen próbálok felülkerekedni. Vannak területek, amiknél a múltban nem tapasztaltam problémát, és emiatt a mostani egy kicsit szokatlan és új számomra. Tovább tart elérni, hogy hétről hétre hozzam az eredményeket és olyan legyen, amilyennek szeretném, de szerintem már nem vagyok annyira messze ettől” – fogalmazott.

A bakui verseny után arról is beszélt, mivel bajlódik.

„Nagyon egyszerű: a tapadással. Minden versenyzőnek megvan a stílusa, a technikája, amire hagyatkozhat. Én szeretek hagyatkozni az autóra, hogy csak úgy berántsam a kanyarba, biztosan tudva, hogy tapadni fog. Mindenki ezt az érzést keresi, de én talán jobban egy kicsivel. Ezt keresem, az önbizalmat ahhoz, hogy berántsam a kanyar csúcspontjára az autót.”

Elmondása szerint ő is próbált alkalmazkodni a McLaren sajátosságaihoz, és a csapata is próbálta az ízléséhez alakítani az autóját. Most szerinte az utóbbi hozhatja a nagyobb segítséget. „Nem tudtam teljesen alkalmazkodni az autóhoz az elmúlt tizennyolc hónapban. Most olyan dolgokkal próbálkozunk, amik nekem kedveznek, hogy lássuk, hogy működik. Mindent megteszünk, és élvezem a csapatom teljes támogatását. A mérnökeim keményen dolgoznak, és ezen a hétvégén szép előrelépést értünk el ilyen szempontból” – állapította meg magabiztosan az ausztrál.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: McLaren)

További tartalmak