Musorujsag
Élő Eredmények
×

Ferrari: Aggályos, hogy egy Mercedes-tanácsadó az FIA-nál lett vezető

Ferrari: Aggályos, hogy egy Mercedes-tanácsadó az FIA-nál lett vezető

The Race
Megkérdőjelezhető és aggályos lépésnek tartja a Ferrari csapatfőnöke, hogy a Mercedes vezetőjének tanácsadója vezető pozíciót kaphatott az FIA-nál.

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a múlt héten jelentette be, hogy távozik a Forma–1-ért és az együléses sorozatokért felelős ügyvezető igazgatójuk, Peter Bayer. Helyét – egyelőre átmenetileg – Shaila-Ann Rao kapta meg, akinek kinevezését az teszi pikánssá, hogy eddig a Mercedes csapatfőnökének, Toto Wolffnak a személyes tanácsadója volt…

Rao korábban már dolgozott az FIA-nál, 2016 és 2018 között jogi igazgató volt a szövetségnél, ezt követően szerződött a Mercedeshez és kezdte segíteni Wolff munkáját.

Tudva, hogy Wolffnak és csapatának milyen konfliktusa volt az FIA-val a múlt évi szezonzáró és az elvesztett bajnoki cím miatt, illetve sejtve, hogy a háttérben a tél folyamán milyen lobbit folytattak a csillagosok azért, hogy komoly személyi változások történjenek a szövetségnél, Rao érkezése érdekes kérdéseket vet fel.

Peter Bayer Ross Brawnnal (Fotó: XPB)

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto sem nézi nyugodtan a fejleményeket. „Mi jól együttműködtünk Peterrel. Mindig nyílt volt, igazságos a csapatokkal, racionálisan kezelt ügyeket és témákat. Kompetens és tapasztalt. De most újjászervezik az FIA-t, és az új elnökön múlik, hogyan dönt a saját csapatáról. Mi tiszteletben tartjuk a döntéseit. Elfogadjuk, és előretekintünk, próbálunk jól együttműködni, biztosítani, hogy az FIA egyre erősebbé váljon.”

„Ami Shaila-Annt illeti, igen, vannak kétségeink. Ő nagyszerű ember, sok tapasztalattal. Biztosan rátermett erre a munkakörre, ebben biztos vagyok. De ez kétséget jelent, és ez jelenti az egyetlen kétséget. Nekik kell megoldaniuk, hogy ne legyenek érdekellentétek és megfelelően járjanak el. Ezt az elnöknek kell biztosítania.”

„Én bízom benne, hogy sikerül neki. A Ferrari részéről aggódunk, de a döntésekkel, a viselkedésükkel biztosíthatják, hogy a kétségeink megalapozatlanok” – fejtegette Binotto.

Mattia Binotto és Toto Wolff (Fotó: XPB)

Bayer távozása abból a szempontból is érdekes, hogy ő volt az, aki levezényelte a Michael Masi versenyigazgató menesztésével induló nagy reformokat az FIA-n és az F1-en belül. Az osztrák volt az a személy is, akivel Toto Wolff a múlt évi Abu-dzabi Nagydíj másnapján elsőként beszélt a történtekről, illetve aki év elején biztosította a Mercedes főnökét arról, hogy a hibák után javulás jön a szövetség részéről. Mostanra kiderült, gondok továbbra is akadnak a szövetségnél, és nem kizárt, hogy ennek lehet szerepe az újabb személycserében.

„Elég régóta együtt dolgoztunk Peter Bayerrel, és ő egy racionális fickó volt, akit remek ütőpartnernek tartottam” – mondta a távozó honfitársáról Wolff. „Az FIA most változtat a struktúráján, és az elnök hozza a döntéseket, amikbe nyilván nem kell beleszólnunk. Megvan a maga elképzelése arról, milyen FIA-t akar, és ennek része a szervezeti változtatás, amit nekünk tiszteletben kell tartanunk.”

Wolff és a Mercedes együttműködése Bayer utódjával bizonyára szintén jól fog alakulni…

„Shaila-Ann már volt az FIA-nál, mielőtt csatlakozott volna hozzánk. Az egyik legnagyobb sportügynökség ügyvezető igazgatója volt korábban, és a legjobb abban, hogy ő kapta ezt a pozíciót, hogy tudja, hogyan kell kormányozni és átláthatónak lenni. Ő ügyvéd.”

„A múltban szerintem mindig emiatt kritizáltunk, hogy nem volt meg az átláthatóság és a tisztánlátás a csapatok szempontjából. Ez kulcskérdés, és ő biztosítani fogja ezt. Ami jó hír minden csapat szempontjából” – magyarázta el Wolff, miért jó hír, hogy a volt tanácsadója tölti be a kulcspozíciót.

Borítókép: Mattia Binotto (Fotó: XPB)

További tartalmak