Musorujsag
Élő Eredmények
×

2035-ig bebiztosította helyét az Ausztrál Nagydíj az F1-es programban

2035-ig bebiztosította helyét az Ausztrál Nagydíj az F1-es programban

F1
További tíz évre kapott új szerződést a Forma–1-től az Ausztrál Nagydíj, így hosszú távra bebiztosította a helyét a versenynaptárban.

A világjárvány miatti kihagyást követően három év szünet után idén tért vissza a Forma–1-es programba Ausztrália. A sorozatot 1996 óta vendégül látó melbourne-i Albert Parkban rekordszámú 419 ezres közönséget regisztráltak az idei nagydíjhétvégén, ami bizonyította az esemény népszerűségét.

A Forma–1 ezek után időszerűnek látta a szervezőkkel való hosszabbítást. Az eddig érvényben lévő, 2025 végéig szóló megállapodásukat most további 10 évvel, egészen 2035-ig hosszabbították meg. Emellett bejelentették, hogy a következő idénytől az Albert Parkban már nemcsak Forma–1-es versenyt fognak rendezni, a Forma–2 és a Forma–3 mezőnye is versenyezni fog az Ausztrál Nagydíj betétprogramjaként, most először.

„Örömmel erősítem meg, hogy Melbourne és az Albert Park-i pálya egészen 2035-ig a versenynaptárban marad” – jelentette be Stefano Domenicali, az F1 elnöke. „A verseny mindig népszerű volt a szurkolók, a versenyzők és a csapatok körében, Melbourne pedig egy hihetetlen és vibráló nemzetközi város, tökéletesen passzol a sportágunkhoz.”

„Idén hatalmas tömeget, szenvedélyes szurkolókat láthattunk a nagydíjon, és izgatottan várjuk a folytatást Ausztráliában, miközben a sportágunk folyamatosan erősödik. Szeretnék köszönetet mondani Victoria állam kormányának, Victoria miniszerelnökének, Daniel Andrewsnak és a turizmusért és sportért felelős miniszternek, Martin Pakulának, valamint Andrew Westacottnak és Paul Little-nek az AGPC-től, hogy lehetővé tették ezt a hosszú távú együttműködést! Már alig várjuk, hogy jövőre visszatérjünk Melbourne-be!”

Fotó: XPB

Az ausztráliai szervezők az elmúlt két évben tettek azért, hogy az F1 hosszú távon számoljon velük. Az idei versenyre alaposan átépítették a pályájukat, hogy javítsanak az előzési lehetőségeken és a versenyzés minőségén. A módosított vonalvezetés mellett a teljes újraaszfaltozás, valamint a boxutca és az infrastruktúra fejlesztése is meghatározó beruházás volt.

„Büszkék vagyunk az F1-gyel ápolt szoros kapcsolatunkra, és együtt szeretnénk erősíteni a sportágat Ausztráliában és az ázsiai, óceániai térségben. Az Australian Grand Prix Corporationnél mindenki nagyon szeretné új szintre emelni az Ausztrál Nagydíjat a következő tizenhárom évben” – fogalmazott Andrew Westacott, az Australian Grand Prix Corporation (AGPC), vagyis a promóter ügyvezető igazgatója.

Hogy Ausztrália hol kap helyet a 2023-as versenynaptárban, arról egyelőre nem tettek bejelentést. A hírek szerint az akár 24 futamos jövő évi bajnokság programját a földrajzi régiók szerint észszerűsítenék, vagyis egy térségben több versenyt rendeznének, hogy hatékonyabbá tegyék a logisztikát. Melbourne korábban jelezte, szívesen megtartaná a kora tavaszi időpontját. A világjárvány miatti kiesés előtt az Ausztrál Nagydíj hagyományosan a szezonnyitó volt, idén viszont az év harmadik versenyeként kerültek a programba, április elején.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak