Musorujsag
Élő Eredmények

Steiner: Ne én legyek bűnbak amiatt, hogy Schumachernek még nincs pontja!

Steiner: Ne én legyek bűnbak amiatt, hogy Schumachernek még nincs pontja!

Auto Motor und Sport
Nem tetszik a Haas csapatfőnökének, hogy a sajtó arról kezdett találgatni, nem adják meg a kellő támogatást Mick Schumachernek. Rácáfolt erre.

Meglehetősen egyértelmű üzenetet közvetítettek Günther Steiner utóbbi hetekben tett nyilatkozatai Mick Schumacher felé. A továbbra is pont nélkül álló, de az autóját már többször ripityára törő német kezdi kimeríteni a Haas 2022-re tervezet kárbüdzséjét, és ez, de a konstruktőri eredményükhöz való szerény hozzájárulás is érezhetően bosszantja a csapatot.

A német sajtó meglehetősen kritikus is volt Steinerrel kapcsolatban. Noha Schumacher hibáiról is előszeretettel cikkeztek, többen megjegyezték, a Haas sem nevezhető éppen hibátlannak idén, és ez nagyban hozzájárulhat versenyzőjük gyengélkedéséhez. Azt is többen kifogásolták, hogy Steiner nyilvános megszólalásaival csak növeli a nyomást Schumacheren, ahelyett, hogy inkább segítené őt. Ennek kapcsán még Sebastian Vettel és Toto Wolff is megszólalt, és burkoltan kritizálták az olasz csapatfőnök hozzáállását.

Steiner ezek után úgy érezte, ideje tisztáznia, hányadán is áll Schumacherrel.

„Nem játszom el a bűnbakot azért, hogy Micknek idén nem úgy ment, ahogy szerette volna. Az, hogy még nincs pontja, egy tény. És a két balesete is. Egyetlen csapat sem lenne ezzel boldog. De az teljes marhaság, hogy hátrányos helyzetbe hoztuk Micket, vagy hogy szükségtelenül nagy nyomást helyeztünk rá.”

„Egy csapat sem tesz ilyet, rontva ezzel a saját esélyeit. Nem történhetne jobb velünk annál, mint hogy Mick pontot szerez” – magyarázta a német Sky tévének Steiner.

Mick Schumacher (Fotó: XPB)

Rámutatott ugyan, hogy egy teljesítmény-központú sportágban jogos, ha valakivel nem elégedettek a gyengébb teljesítménye miatt, ugyanakkor megerősítette, hogy szó nincs törésről a kapcsolatukban.

„Nincs problémám Mickkel. Meg kell ugyanakkor értenie, hogy a Forma–1-ben a teljesítmény számít, így elsősorban teljesítményt várunk el. Attól, hogy átkarolom a versenyzőmet, még nem válik fél másodperccel gyorsabbá”

– utalt arra, hogy vannak, akik szerint nagyobb támogatást kéne adnia Schumachernek, biztatnia kéne őt egy pszichológiai szempontból ennyire nehéz időszakban.

Steiner Bakuban látott előrelépést a versenyzőjénél. „Világos, hogy egy versenyző két ilyen baleset után egy kicsit bizonytalanná válik. Az is világos, hogy Bakuban nagyon könnyen megtörténhet ugyanez. Ahogyan Montrealban is. Innen nézve jobb lett. Mick semmiképpen nem akart újabb balesetet, és célba akart érni. Emiatt a célba érkezése máris előrelépés” – vezette le Steiner a múlt vasárnapi 14. hely kapcsán.

Azt is elmondta, szerinte mi lehet most a kulcsa annak, hogy fordulat álljon be. „Micknek meg kell őriznie a hidegvérét, és újra le kell nyugtatnia a rendszert. A kívülről érkező fricskák nem vezetnek semmi jóra. Én nem hagyom, hogy a csapaton belül eluralkodjon a nyugtalanság egy olyan téma miatt, ami valójában csak apróság” – utalt a Schumacher körül csapott médiafelhajtásra és a kapcsolatukról folyó találgatásokra.

Borítókép: Günther Steiner és Mick Schumacher (Fotó: Haas)

További tartalmak