Musorujsag
Élő Eredmények
×

Alonso 10 év után az első sorban: „Megelőzöm Verstappent!”

Alonso 10 év után az első sorban: „Megelőzöm Verstappent!”

F1
A jelenlegi mezőny 15 tagja még nem volt a Forma–1-ben, amikor Fernando Alonso legutóbb olyan elöl állt a rajtrácson, mint vasárnap Montrealban fog!

Még vörösben, Ferrari-versenyzőként teljesítette Fernando Alonso a legutóbbi olyan időmérő edzését a Forma–1-ben, amely első soros eredményt hozott számára. Nem ma volt. A sokak által a pályafutása legjobb évének tartott 2012-t írtuk, melyben egy alárendelt autóval küzdött a bajnoki címért az utolsó futamig Sebastian Vettellel. A mai egyetlen legyőzője, Max Verstappen azt a versenyt 15 éves kölyökként nézhette…

Alonso szombaton Kanadában visszatért az első rajtsorba az Alpine-nal. 3619 nappal, vagyis 9 évvel 10 hónappal és 27 nappal a legutóbbi ottani tartózkodása után. Akkor, a 2012-es Német Nagydíjon, ugyancsak esős viszonyok mellett szerezte a máig utolsó pole pozícióját. Azóta a legjobb háromban csak egyszer láttuk őt időmérőn, a 2013-as Brazil Nagydíjon.

Hogy a visszatérése 41 évesen sikerült, az csak még különlegesebbé teszi a rutinos spanyol napját. Alonso egész szombaton lubickolt a montreali esőben, és már a harmadik szabadedzésen érzékelhető volt, hogy valami nagy eredmény sülhet ki belőle.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Nagyszerű érzés” – mondta mosolyogva a leintés után a kétszeres világbajnok. „Ez egy hihetetlen hétvége volt számunkra. Versenyképesek voltunk a szabadedzéseken, mint általában, de vissza szoktunk esni szombatra. Az esőnek hála most az autó óriási volt. Az autó hatalmas volt! Nagyon jól éreztem magam vezetés közben az autóban, és szerintem a szurkolók is hozzájárultak ahhoz, hogy elővegyem az extrát.”

Alonso első sorát Max Verstappen sem hagyta szó nélkül. Az időmérőt követő sajtótájékoztatón még viccelődött is kicsit.

„Elég rég volt, hogy legutóbb az első sorban állt. Emlékszem, gyerekként néztem az F1-et, és Fernando az élen volt, futamokat, bajnokságokat nyert, valamint pole-okat szerzett. Szóval osztozni vele az első soron szép. Fernando persze öregszik, de még így is nagyon gyors. És tudom, hogy jól rajtol, szóval résen kell lennem”

– nevetett.

Résen lennie valóban nem árt. A folytatásra Alonso ugyanis nem ígért sokat, csak ennyit: „Támadni fogom Maxot az első kanyarban!”

Mivel vesztenivalója nincs, és 10 éve nem volt ilyen jó helyzetben, hihetünk neki. És hogy mit szólt ahhoz, hogy Verstappen leöregezte? „Nos, igen. De holnap úgyis megelőzöm a rajtnál!” – mosolygott.

Borítókép: Fernando Alonso (ESP) Alpine F1 Team A522. 18.06.2022. Formula 1 World Championship, Rd 9, Canadian Grand Prix, Montreal, Canada, Qualifying Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com © Copyright: Batchelor / XPB Images

További tartalmak