Musorujsag
Élő Eredmények

Három versenyzőt is figyelmeztetett az FIA

Három versenyzőt is figyelmeztetett az FIA

FIA
Három versenyző ellen indított vizsgálatot, három megrovást osztott ki az FIA pénteken Kanadában – ugyanazon vétség miatt.

Sebastian Vettel, Pierre Gasly és Lance Stroll ellen is vizsgálatot indított az FIA a Kanadai Nagydíj pénteki edzésnapja végén. Mindhármuk vétke ugyanaz volt: levágták az utolsó sikánt, de nem a versenyigazgató által előírt módon tértek vissza a pályára.

Ezen a héten Eduardo Freitas ül a versenyigazgatói székben, és jegyzeteiben egyértelművé tette, hogy aki szélesít az utolsó sikánnál, az arra kijelölt helyen, a bukótér végén köteles visszakanyarodni a pályára, miután balról megkerülte az elhelyezett narancssárga „bóját”. Ez az előírás már a legutóbbi, 2019-es versenyen is érvényben volt.

A bírák a három érintettről megállapították, mindhárman hibáztak, ezért mindhármuknak figyelmeztetés járt. Vettelnek és Gaslynak a mostani az első volt a szezonban, Strollnak viszont egy bahreini feltartás után a második. 10 rajthelyes büntetés öt megrovás után jár, amennyiben abból négyet pályán elkövetett vétségért osztottak ki.

A mezőnyből a legjobban ilyen szempontból Cunoda Jukinak kell(ene) vigyáznia. Ő már 4 megrovásnál jár idén. Vettelék példája megmutatja, ezt nagyon könnyű begyűjteni ezen a hétvégén. Tekintve azonban, hogy a japánnál beépítették az idei 4. erőforrást, ami miatt a mezőny végéről fog rajtolni, akár még fontolóra is vehetné, hogy egy szabálytalan visszatéréssel lenullázza magát. Egy további 10 rajthelyes büntetés már úgysem számítana neki…

Pierre Gasly pályalevágása (Fotó: Formula1/Twitter)

Érdekesség, hogy a meghallgatáson Sebastian Vettel rámutatott, az FIA által említett bója az első szabadedzés idején még nem is volt a helyén. A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy a versenyigazgatói rendelkezés teljesen világosan fogalmaz a kanyarlevágás kapcsán, így ez nem lehet mentség.

A Bajnokok Fala felé fordító sikán várhatóan okoz még fejtörést a mezőnynek. Freitas egyértelművé, tette, hogy a versenyen három levágás után fel fogják mutatni az elkövetőnek a fekete–fehér zászlót, ami a sportszerűtlen viselkedésre figyelmeztet, és jelzi, hogy vizsgálat következhet.

Borítókép: Pierre Gasly pályalevágása (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak