Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso az első sorról: Nem jelent sokat. Tudom, mire vagyok képes

Alonso az első sorról: Nem jelent sokat. Tudom, mire vagyok képes

F1, Sky Sports
Alkalmazkodóképesség, rutin, kockázatvállalás – Fernando Alonso első soros visszatérésének kulcsát jelentették Kanadában. Az eredmény meglepte, de nagy jelentőséget nem tulajdonít neki.

Tíz év után újra az első sorban vívott ki magának helyet Fernando Alonso egy Forma–1-es versenyen. A 2012-es hockenheimi pole pozíciója (a máig utolsó) óta először jött össze neki ilyen jó szombati eredmény. Meg is lepődött rajta. Annyira, hogy a leintést követő villáminterjúról nem az első hármasnak rendezett sajtótájékoztató felé vette az irányt, hanem – megszokásból – a kint csoportosuló tévéstábok ketrece felé. Úgy kellett szólni neki, hogy sétáljon vissza, mert most nem ez az ő helye…

Hiába, 3619 nap nagy idő…

„Nem igazán tudom” – felelte Alonso a kérdésre, mit várt egyáltalán az esős szombattól Montrealban. „Délelőtt első voltam a harmadik szabadedzésen. Rendben voltunk az esőben, de a Q2-től nem volt már igazán esős a pálya, a végén pedig szinte már száraz. A végén arra gondoltam, miért nem esik inkább, miért nincs több víz. Az lett volna a legjobb nekünk, de a végén nem is volt rá szükség. A félig száraz viszonyok mellett is gyorsak voltunk.”

„Az autó gyors volt pénteken a száraz pályán, gyors volt a hosszú etapokon is, és most vízen is. Egyelőre tehát egy nagyon versenyképes hétvége ez nekünk.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Megkérdezték, mennyire édes a mostani érzés. „Rendben van” – motyogta visszafogottan. Nem tulajdonít  túl nagy jelentőséget az eredménynek.

„Nem jelent sokat. Tudom, mire vagyok képes. Van, hogy jobb munkát végzek, van, hogy nem sikerül. Próbálok javítani, sokat dolgoztam az utóbbi két évben. Jó érzés, de semmit sem jelent, mert a verseny holnap lesz, és jó versenyt kell futnunk.”

Alonsót arról is kérdezték, szerinte inkább a versenyzőn vagy az autón múlt-e, hogy a szokásoshoz képest kiugró eredményt ért el az Alpine-nal. „Ez több dolog együttese. Nem volt egy normális nap. Pénteken nagyon piszkos és nyers pálya várt ránk az első edzésen. A másodikon normál tapadás volt, a harmadik edzés esős volt, az időmérő meg félig száraz. Nem volt tehát két egyforma körülmények között megrendezett edzésünk, ezért nagyon gyorsan kellett alkalmazkodni az új körülményekhez.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Magabiztos voltam az autóban, jó volt a beállítás. Ötven százalékban a csapaton múlt, ötven százalékban a versenyzőn. Minden rendben volt ma, de ez semmit sem jelent. Elég egy hiba a versenyen, és máris pont nélkül maradsz, mert szombaton nem osztanak pontot”

– fékezte ismét a felhajtást.

Főnöke, Otmar Szafnauer szerint nagyon is az emberi tényező volt a meghatározó. Ő is az alkalmazkodóképességet emelte ki. „Egész hétvégén jó a tempónk, és Bakuban is az volt. Dolgozunk az autón. De az biztos, hogy most Fernando képességei és tehetsége villant meg, és ez vitt minket az első sorba.”

„Mindig nagyon jó volt a gyors alkalmazkodásban. Mindig nagyon hamar felgyorsult, és amikor változó körülmények vannak, a gyors alkalmazkodás képessége megmutatkozik.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Az amerikai hozzátette, a tapasztalat is számított. „Kiderült, hogy a rutinnak néha nagyobb a szerepe, mint a fiatalos buzgóságnak.”

Alonso is ezt tartotta a sikere másik kulcsának. „Ezen a hétvégén valamiért az autó egyből jó volt. Nem kísérleteztünk sokat, nem változtattunk sokat, jónak éreztem az első szabadedzés első köreitől. Ez segített felépíteni az önbizalmat. És a pályának megvan a ritmusa. Sokat használjuk a kerékvetőket, sok minden már évek óta ugyanolyan rajta, egyenetlen. A mezőny felének talán a mostani második itteni látogatása a világjárvány miatt, míg én tizenhat-tizenhét éve versenyzem itt.”

„Mindig is mondtam, a kor és a tapasztalat mindig segítség, sosem hátrány.”

Az első soros eredmény harmadik összetevőjét pedig az önbizalom és az általa táplált kockázatvállalás jelentette. „Folyamatosan változott minden. Szóval mindent bedobtam az utolsó körön. Minden körben javítottál egy másodpercet, és teljesen más tapadást kaptunk a következő kanyarokban. Szóval találgatni kellett és megpróbálni. Én össze akartam rakni egy jó kört, és minden rendben volt.”

A kérdésre, az esetleg megfordult-e a fejében, hogy az első rajtkockát is megszerezheti, Alonso előbb elcsodálkozott azon, hogy Max Verstappen bő fél másodperces előnnyel nyert, majd közölte: „Ők más ligában vannak, és a legvadabb álmaimban sem szerepelt, hogy pole pozícióba kerülök. Elfogadom az első rajtsort, mert ez is jobb a várakozásainknál.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak